Newsflash
Cultură

Şi mărgăritul se tot înşiră

de Paula ROMANESCU - mai 7 2015
Şi mărgăritul se tot înşiră
   Sâmbătă, 18 aprilie 2015. La Teatrul Naţional Bucureşti se inaugurează Sala mare după lupte seculare care au durat patru ani!
   Spectacolul inaugural a fost o dramatizare a poveştii „Înşir’te mărgărite“ – scrisă de Victor Eftimiu(1889–1972), răsfăţatul poet–dramaturg care a poetizat basmul românesc adaptându-l pentru reprezentare teatrală şi invitând publicul spectator la visare.
   În 2012 se împlineau 100 de ani de la prima reprezentaţie a spectacolului Înşir’te, mărgărite pe scena Naţionalului. Şi iată-ne acum! La TNB povestea înşiră sub ochii noştri bâlciul bezmetic al unei realităţi ca o mascaradă fără de sfârşit cu zmei de mucava şi feţi-frumoşi meşteri la furat fete de împărat, sau ce mai pică.
   La intrarea în foaierul Naţionalului, spectatorii veniţi la premieră au fost întâmpinaţi cu un pahar de şampanie, aşa cum se cuvine pentru invitaţi de seamă la Curtea Măriei Sale Alb-Împărat. Întreaga ceremonie a „primirii invitaţilor“ ţinea de poveste. Toaletele doamnelor au fost superbe, dar nici domnii n-au venit direct de la locul de muncă.
   Eram pregătiţi să intrăm în poveste. Dar nu! Nu încă! În faţa cortinei a apărut directorul TNB, Ion Caramitru, însoţit de ministrul culturii. Din discursul celui dintâi am aflat şi noi – marele public anonim – că stăm alături de alteţele lor regale, de miniştri, parlamentari, oameni de afaceri, arhitecţi de marcă, artişti ai scenei – zeii noştri cei de toate zilele –, sportivi de renume mondial, muzicieni cu sufletul topit în cântul ciocârliei topit la rândul său în plânsul naiului, creatori de modă, academicieni, savanţi, artişti plastici, finanţişti şi ei, actorii de dincolo de catifelata ghilotină care ascunde privirilor noastre scena.
   Tocmai când mă gândeam la marea aglomerare de personalităţi politico-artistice-culturale şi la vreun (Doamne fereşte!) act/fenomen dintre cele care terorizează omenirea, vocea vorbitorului din faţa cortinei a prins a psalmodia că, graţie lucrărilor de modernizare şi consolidare, TNB este dintre cele mai solide bijuterii arhitectonice de la noi, putând să reziste şi la un cutremur de 9 pe scara Richter.
   Apoi am intrat în poveste. Înşir’te mărgărite, marca Dan Puric, este un regal artistic. El joacă Zmeul zmeilor în poveste. Şi chiar este!
   Spectacolul este un fel de „Spărgătorul de nuci“ în varianta Făt-Frumos şi Ilene Cosânzene dintr-o tinereţe fără bătrâneţe a basmului românesc, cum spune poetul, „unde nu e moarte, nu e nici iubire“ şi nimeni nu poate opri ceasornicul cu care Dumnezeu ne măsoară destrămarea.
   Constantin Dinulescu (Alb-Împărat) pare să fi fost într-o altă viaţă monarh adevărat, într-atât este de convingător în noua sa întrupare de înscăunat anacronic de secol XXI, un biet părinte împovărat de griji, scăpătat, lucid şi preocupat de căpătuirea celor trei fiice.
   La Curte prind să defileze peţitorii. În jilţ – Alb Împărat, alături împărăteasa şi, împopoţonate ca nişte paparude (împărăteşti!) cele trei fete. Primele două – cea mare şi mijlocie – n-au nume. A treia – mezina – ridică oarece probleme. Ea e Sorina. (O fi ruptă din soare?) Oricum, pare ceva mai luminată la minte decât surorile ei care se supun orbeşte legilor matrimoniale din lumea încoronaţilor expiraţi. Scandal: împăratul e cătrănit rău, surorile cuminţi fac şi ele ce pot ca s-o aducă pe răzvrătită „pe calea cea bună“.
   Peţitorii vin câtă frunză, câtă iarbă din cele patru zări ale pământului. Cei de la curtea ţarilor au venit cu Katiuşele lor (nu acelea!) jucăuşe şi cu exploziile (nu acelea!) de culoare din iureşul cazaciocului eliberator (de energii). N-au fost acceptaţi! Împăratul este un tradiţionalist: preferă să facă focul cu lemne. Gazul nu-i prieşte. Sosesc americanii durduind pământul sub copitele cailor, amintind filmul Şapte mirese pentru şapte fraţi. Nici aceştia nu sunt acceptaţi: „Vă aştept din ’45“, mormăie înciudat împăratul (Ce-o fi vrut să spună?)
   Sosesc (a câta oară în istorie?) şi turcii cu ale lor cadâne cu şolduri unduitoare. Nici aceştia nu sunt pe placul monarhului. Au urmat ceardaşiştii lui Atila, focoşi ca o herghelie de armăsari galopând prin stepă. Nema! Şi nemţii îşi trimiseră solii. Cei paşnici, cu bere cu tot. S-au legănat ca într-o blândă beţie, dar cu împăratul sau cu fetele lui n-or băut.
   Noroc cu bâlbâitul fecior al gliei străbune care a venit singur, fără alai, să-şi susţină cauza. Şi fata cea mare l-a urmat. Iar îndemnul părintelui va fi contribuit din greu la hotărârea ei: „Ia-l repede, până nu se răzgândeşte!“.
   S-a dus şi mijlocia după un gospodar aşezat, iar Sorina s-a dus în căutarea lui, a Făt-Frumosului visat.
   Acesta era, la rândul lui, plecat să o elibereze pe Ileana Cosânzeana aflată în custodia Zmeului zmeilor. Şi fost-au peripeţii (ca-n basme), şi întâlniri ratate. Gura lumii înnegrea de zor chipul zmeului cel temut (un biet omuleţ, dar ce imens artist!) care n-ar fi vrut decât să fie lăsat să trăiască în pace cu draga lui prizonieră care prinsese a-l îndrăgi. Dan Puric este Zmeul! Trebuie să fii complet opac la suflet să nu te laşi fermecat de un astfel de monstru fermecător.
   Ca orice zmeu care se respectă, are armata lui de bodyguarzi–slujitori–dansatori–magi–oşteni, instruiţi până-n dinţi. Au bătut din picioare într-un moment de step dezlănţuit care a făcut să tune de aplauze toată sala.
   Au fost patru ore şi jumătate de minune artistică. N-a mai contat că, la ieşire, ploaia cădea mărunt, dar temeinic peste oraş.
   Spectacolul Înşir’te, mărgărite! ne-a trimis în poveste dintr-o realitate cu zmei de mucava şi Ilene puse sub zăvor de care nici un Făt-Frumos nu se mai sinchiseşte astăzi.
   Toate laudele uluitoarei trupe de artişti în frunte cu unicul Dan Puric.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe