Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Sibiul împrumută Bucureştiul

Viața Medicală
Paula ROMANESCU vineri, 25 iulie 2014
   Muzeul Naţional Cotroceni găzduieşte expoziţiaScene şi personaje religioase în pictura europeană, ce cuprinde 33 de lucrări aduse de la Muzeul Brukenthal din Sibiu. Manifestarea este înscrisă în „Axele culturale Brukenthal – Axa Sud-Est“.
   Între maeştrii artei baroce din secolele al XVI-lea şi al XVII-lea, întâlnim aici un Pietro Della Vechia (italian), sau un Henrik Terbrugghen (flamand) – ambii influenţaţi de pictura lui Caravaggio, dar şi artişti pictori francezi (Sébastien Bourdon), austrieci (Michael Rottmayr von Rosenbrunn), flamanzi (Enrico Il Fiammingo). Îi menţionez doar pe aceştia pentru a vă lăsa întreagă bucuria descoperirii altor nume ilustre în expoziţia ce poate fi vizitată până la 30 august.
   Scenele şi personajele sunt desprinse din Vechiul şi Noul Testament, cum este de altfel mai toată arta barocă şi renascentistă, comanditarii fiind slujitorii religiei a căror putere (şi) financiară nu cunoştea îngrădire.
   Când puterea politică şi-a încordat strunele şi frâiele, arta a trebuit să i se supună. Aşa avem un Napoleon în scena încoronării la care Papa participă ca simplu spectator. Aşa avem o întreagă cohortă de regi, regine, papi, prinţi şi prinţişori, duci, conţi, prelaţi, baroni, şefi de state de toate culorile, dictatori.
   Fiecare epocă şi-a avut comanditarii ei. Se plătea bine arta. Se slujea bine arta. Oamenii simpli apar doar ca elemente de decor în scenele de glorificare a celor puternici, a unor doctrine religioase ori laice care să le consolideze acestora grandoarea.
   Îmi amintesc expoziţia de la Muzeul Naţional de Artă Modernă şi Contemporană (2008), care se dorea demascatoare a obedienţei artiştilor români faţă de „genialul şi savanta“. Lucrările erau, evident, rezultatul unor comenzi politice. Portretele celor doi erau semnate de un Piliuţă, Bălaşa, Hatmanu, M. Dumitrescu etc. Artă mare, adevărată! Tema şi personajele stârneau însă un zâmbet amar celor care trăiseră în anii cumplitei „epoci de aur“. Dar peste un secol, cum vor fi privite acele lucrări? Cu siguranţă doar din punctul de vedere al artei, ştiut fiind că ars longa într-o viaţă de om mereu prea scurtă, care abia de apucă să se raporteze la prezent.
    Văzând însă departe, în viitor, baronul Samuel Brukenthal şi-a lăsat prin testament (3 ianuarie 1802) întreaga sa colecţie de artă (1.200 de lucrări) şi pa­la­tul care o găzduieşte oraşului Sibiu, iar de la 25 fe­bruarie 1817 s-a constituit în „Muzeul Brukenthal“.
    O parte din creaţiile găzduite în mod tradiţional de Muzeul Brukenthal din Sibiu pot fi admirate vara aceasta la Bucureşti. Nu pierdeţi ocazia!

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.