Newsflash
Cultură

Simbolistică şi realism

de Paula ROMANESCU - apr. 18 2013
Simbolistică şi realism
   Sculptoriţa Ana Rus este o creatoare tenace şi împătimită de ideea tălmăcirii în lut, piatră, metal a marilor taine în care viaţa pre pământ se înveşmântă. Ea nu face decât să dea viaţă materiei, reinventând vechi teme ca – Izvorul, Geneza, Fructul iubirii, Tentaţia cunoaşterii, Puterea dragostei (aceea despre care s-a tot spus că mişcă-n ceruri aştri).
   Despre creaţia şi evoluţia contemporanei noastre (ce bine ar fi să învăţăm să-i recu­noaştem pe cei de lângă noi care, prin creaţia lor, aduc numelui de român încărcătură de nobleţe dintre acelea care nu se pierde în timp) sculptoriţa Ana Rus, „Viaţa medicală“ a mai publicat cronici, evidenţiindu-i prezenţa în mari expoziţii internaţionale şi naţionale, unde nu de puţine ori a fost recompensată cu prestigioase premii. Anul 2012 i-a adus, pentru a doua oară, Diploma şi Placheta de Aur la Cannes, Franţa, în cadrul expoziţiei Le Monde de la Culture et des Arts.
   În ţară, activitatea sa s-a concretizat prin realizarea a două lucrări destinate spaţiului public – bustul acad. Gheorghe Ionescu-Siseşti, dezvelit în parcul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, la come­morarea de 45 de ani a celebrului om de ştiinţă român, şi bustul compo­zitorului Nicolae Bretan, creatorul pri­mei opere române – „Luceafărul“ (2 febr. 1921) şi al operei „Horea“ (1937); eveni­men­tul a avut loc la Alba Iulia, în preziua sărbătorii naţio­nale a româ­nilor de pretutindeni, în deja celebrul parc „Lucian Blaga“ pe ale cărui alei străjuiesc statuile ma­rilor bărbaţi ai artei şi culturii româneşti.
   Între simbolistica ingenios elaborată a sculpturilor sale şi realismul clasicizant al lucrărilor de for public, se desfăşoară întreaga căutare a artistei, setea ei de a (ne) descifra mesajele unei lumi de taine, cu tot cerul şi pământul, păstrătoare de chipuri ale visului omenesc şi-ale dorului etern de întrupare.
   Formată la şcoala de artă clujeană, sculptoriţa Ana Rus este o artistă împlinită, recunoscută pe plan naţional şi internaţional, o creatoare care ne mai pregăteşte cu siguranţă surprize (dintre cele care să ne facă mereu mândri că suntem ceea ce suntem cu adevărat, când cu adevărat suntem!). Aflată la apogeul creaţiei, nu ne rămâne decât să-i urăm să nu cunoască alunecarea spre tihna necreatoare, fiindcă se ştie cum că ars longa doar se cuvine să fie şi alta.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe