Newsflash
Cultură

Simeze clujene

de Demostene ŞOFRON - dec. 28 2015
Simeze clujene
    „Medicii au fost, de-a lungul vremii, promotori nu numai ai științei, ci și ai culturii în variile ei forme: literatură, muzică, artă fotografică, sculptură, pic­tură etc. Opera de artă, la modul general, se întrepătrunde cu aspirațiile societății, cu nevoia de progres și spiritualizare la care și-au adus contribuția nu numai specialiști ai domeniului, dar și medici cu o viziune profund umanistă, fiind conștienți că societatea are nevoie de creația artistică.“ scria în 2012 dr. Mirela G. Radu. Subscriu la aceste adevăruri și sunt ferm convins că nu sunt singurul, mai ales că am avut și avem de-a face cu o viață culturală plină, densă, în care medicii au un cuvânt de spus. La fel ca în știință, cuvântul lor se face auzit și este credibil, pentru că la baza cuvântului stau responsabilitatea, seriozitatea, munca și nu în cele din urmă, talentul, fie că ne referim la muzică, arte plastice sau scris.
     În acest an, Salonul adună la un loc valori ale științei medicale și artistice deopotrivă. Ediția 2015 reunește 41 de expozanți cu abordări diferite în pictură, sculptură, grafică, artă fotografică, desen sau icoane pe sticlă. Nu în ultimul rând,  apar teme dintre cele mai diverse (naturi statice, peisaj, portret, flori, teme existențiale), care denotă sete de viață, un alt mod de implicare în viața spirituală a societății și nu oricum, ci în maniere ce evidențiază stiluri personale, note ce definesc artistul și opera.
     Putem vorbi despre sobrietatea armoniilor cromatice, dar și despre veritabile explozii cromatice. Se pot scrie multe despre dinamismul tușelor, despre liniile ferme sau despre spațiile en plain air, despre raportul linie – culoare, unitate compozițională, expresivitate, esența formelor și sensul devenirilor. Cuvântul de ordine este originalitatea. Afirmația lui Enescu – „Ceea ce e important în artă e să vibrezi tu însuți și să-i faci și pe alții să vibreze“ – este perfect adevărată, dacă ne referim la lucrările semnate Stelian Sabo („Iarna la Fălcușa“, „Urme pe Someșul Mare“), Dorin Codarcea („Flori“, „Lumini și umbre“), Aurelia Chișu Cosma („Pampas“, „Interior și exterior românesc“, „Paradisul păsărilor“, „Compoziție“), Valentina Bâlc (ciclul „Detaliile toamnei“; artă fotografică), Gabriela Abrudan („Vas cu flori“), Silviana Chișu (icoane pe sticlă – „Sf. Ilie“, „Sf. Nectarie“, „Isus“), Ioan Alexandru Florian („Alien Aurora“, „Urania”, „Sensual Smoke“), Radu Moga („O clipă“, „O dimineață în India“), Monalisa Pintilei („Asfințit“), Carmen Pintilei („Singurătate“).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe