Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Sinteză de analize pentru medici

Viața Medicală
Dr. Ana MIHAI joi, 23 ianuarie 2014

   Ajuns la a şasea ediţie, volumul Analize medicale explicate. De la firul de păr… la ADN, semnat de dr. Ioana Soare, adună, într-un efort remarcabil, principalele investigaţii de laborator din domeniile hematologie, biochimie şi imunologie: acestea sunt ordonate alfabetic, într-un tabel ce prezintă şi valorile lor considerate normale (desigur, fără variaţiile inerente între laboratoare), şi principalele cauze care duc la creşterea sau scăderea acestor valori dincolo de intervalul de referinţă. Aflăm deci informaţii despre indicatori serologici începând de la AANC (anticorpi antinucleari) şi afecţiunile în care sunt prezenţi, până la zinc, cu date despre rolurile sale în organism şi sursele alimentare, precum şi în ce condiţii pot apărea variaţii în plus sau în minus faţă de normal şi care sunt antagoniştii absorbţiei mineralului în organism. În plus, autoarea prezintă informaţii şi despre analiza minerală tisulară, despre posturografie, posturo-fotometrie, stabilometrie şi analiza ADN. Cartea nu ne oferă informaţii despre dr. Ioana Soare şi, din introducerea semnată de aceasta, pare să fie scrisă pentru un public generalist, format din pacienţi sau potenţiali pacienţi (de altfel, conţine şi o prefaţă semnată „Un pacient“). Autoarea subliniază faptul că decizia privind tipul de analize recomandate şi interpretarea unui buletin de analize îi revin medicului, singurul care poate să pună cap la cap informaţiile despre pacient şi boala lui.  Considerăm însă că multitudinea de detalii şi de variabile prezentate pot mai degrabă să îngrijoreze un pacient lipsit de cultură medicală şi că volumul este mai potrivit pentru un student la medicină sau pentru un practician. Lucru pe care îl şi recomandă, de altfel, pe coperta a patra, conf. dr. Mihaela Botnarciuc, medic primar medicină de laborator. Cartea a apărut la Editura Etna şi Editura Facultăţii de Medicină a Universităţii „Titu Maiorescu“.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.