Newsflash
Cultură

Soluții terapeutice în pneumologie

de Dr. Mihail MIHAILIDE - apr. 15 2016
Soluții terapeutice în pneumologie
     Dacă îmi amintesc bine, nu a fost ușor ca din vigurosul arbore al medicinii interne să se mai rupă un ram, după ce rând pe rând se desprinseseră cardiologia, reumatologia apoi gastroenterologia și nefrologia. Pneumologia încă se mai ținea de bătrânul trunchi, iar dobândirea independenței acestei specialități a dat multă bătaie de cap celor care demonstrau că dincolo de pneumonii și pleurezii, raluri bronșice, murmure și frecături pleurale, se identificaseră boli noi, cu etiologii diverse, mecanisme fiziopatologice complicate și posibilități de investigație care atentau la suveranitatea palpării, percuției și auscultației – fie aceasta din urmă mediată de stetoscoape modernizate. 
     Un ajutor pentru dobândirea independenței pneumologiei l-a dat scăderea, la un moment dat, a morbidității bolii tuberculoase – boală căreia unii prea de tot optimiști îi preziceau dispariția –, ftiziologii văzându-și astfel sărăcită disciplina (mijloace de depistare considerate depășite, scheme de tratament monotone și de aplicare îndelungată, rezistență microbiană și, deci, succese terapeutice nesatisfăcătoare etc.). Și, fiindcă și ftiziologii și-au dorit-o, s-a obținut ceea ce părea justificat – pneumologii au inclus în specialitatea lor bolile tuberculoase (pulmonare, extrapulmonare, la gazda imunocompromisă etc.), alături de clasicele boli ale căilor aeriene, infecțiile respiratorii non-tuberculoase, bolile respiratorii favorizate de mediu (ocupaționale), cele însoțind maladiile sistemice etc. Reprezentanții de până mai ieri ale celor două specialități ce păreau distincte s-au unificat și s-au numit așa cum firesc ne apare acum: pneumologi. Astfel, potrivit programei, pneumologia urma să se ocupe și de tuberculoză.
     Achizițiile științifice, cum prea bine se știe, cresc vertiginos și într-un timp scurt, încât pneumologii au simțit nevoia unei ordonări a noutăților, îndeosebi a celor etiologice, fiziopatologice și terapeutice. Și pentru ca toți specialiștii să vorbească aceeași limbă, au recurs la ghiduri. Ghidurile sunt uneori constrângătoare când medicul are în față pacientul și nu cazul statistic, bolnavul și nu bronșiticul, astmaticul, pleureticul ș.a.m.d. Totuși, dificultatea de a ajunge la diagnosticul corect și implicit la alegerea celui mai bun tratament într-un anume caz a sugerat celor cu mai multă experiență profesională să propună realizarea unor algoritmuri, beneficiarii imediați fiind practicienii, adesea copleșiți de tsunamiul informațional căruia nu-i mai puteau face față.
     Astfel că prof. dr. Florin Dumitru Mihălțan și colaboratorii săi au  avut ideea de a elabora inițial o carte despre algoritmul de diagnostic în pneumologie. Lucrarea s-a dovedit de mare utilitate și de succes editorial. Având în vedere acest rezultat, oglindă a unei necesități, autorul citat și prof. asoc. dr. Ruxandra Ulmeanu, medic primar pneumolog, au realizat și publicat sub redacția domniilor lor, la Editura Medicală (2016), o „continuare“ cu titlul Algoritm de terapie în pneumologie.
     Pentru finalizarea noului demers, principalii autori, Fl. Mihălțan și R. Ulmeanu, și-au asociat o seamă de colaboratori, medici cu titluri academice și cei mai mulți de notorietate (citați în continuare în ordine alfabetică): Oana Claudia Deleanu, Antonela Dragomir, Mara Gagen-Bălteanu, Andreea Elena Mălăuț, Anca Macri, Beatrice Mahler, Constantin Marica, Ștefan Mihăicuță, Ioana Munteanu, Ana Nebunoiu, Ramona Nedelcu, Diana Pocora, Mihaela Tănăsescu și Andreea Vlădău). În mici colective sau doar singuri autori, aceștia rezolvă principalele subiecte, din care cităm: Algoritm de utilizare a tehnicilor endoscopice în diagnosticul afecțiunilor pulmonare;  algoritmuri de tratament în pneumonii, abces pulmonar, tuberculoză pulmonară, bronșiectazii, fibroză chistică, tabagism, BPOC, astm, pneumopatii interstițiale difuze idiopatice, vasculite sistemice cu implicare pulmonară, revărsatele lichidiene pleurale, cancer bronhopulmonar, sindrom de apnee în somn, insuficiență respiratorie și cord pulmonar cronic.
     Regăsim aici toată tematica Ministerului Sănătății cuprinsă în curriculumul de pregătire în specialitate a unui pneumolog, ceea ce face ca această carte să aibă și un rol instructiv, mai ales că punerea în pagină beneficiază de excelente scheme cu rol mnemotehnic și reproduceri fotografice (atunci când este cazul).
     Ca nespecialist, mi-e greu să spun cât de la zi sunt informațiile medicale adăugate celor verificate prin proba etern valabilă a timpului, dar, judecând după bibliografia (abundentă) a fiecărui subiect tratat, respectiv, luând act de anul de apariție și de numele (prestigioaselor) reviste medicale care s-au constituit în surse, pot presupune actualitatea lor.
     Când se referă strict la sancțiunea terapeutică, autorii propun/recomandă și nu impun acele produse medicamentoase pe care experiența lor, dar și a confraților din străinătate, le-au verificat eficiența. Sunt comentate apoi particularitățile terapeutice ridicate de vârsta pacientului, asociațiile morbide, locul unde se aplică tratamentul (spital sau în ambulatoriu) etc.
     Pneumonia nosocomială, de exemplu, atât de mediatizată în ultima vreme, are un algoritm dictat de timpul scurs de la internare: precoce, în primele patru zile, cu un prognostic mai bun față de varianta tardivă (a cincea zi), când se presupune că germenii rezistenți de spital și-au făcut intrarea în scenă și când prognosticul e rezervat. În această situație, luată ca un exemplu pentru detaliile discutate de autori, se află pneumonia instalată la pacientul intubat și ventilat mecanic, aspirarea secrețiilor orofaringiene în trahee fiind principalul mecanism de introducere a bacililor Gram-negativi aerobi și a celor meticilino-rezistenți. Apoi, utilizarea excesivă a medicației antiacide gastrice poate favoriza proliferarea bacililor Gram-negativi la nivelul stomacului, microorganisme care pot fi ulterior importate în tractul respirator.
     Capitolul cel mai amplu prezentat este cel privind algoritmul de tratament în tuberculoza  pulmonară, subliniindu-se încă de la început obiectivul tratamentului: o vindecare durabilă și prevenirea rezistenței la medicamente. Vor reține atenția situațiile speciale de tratament al tuberculozei în: boala  hepatică, insuficiența renală, infecția HIV, sarcină/alăptare, diabet zaharat etc. Deși se constată că supraviețuirea la cinci ani în cancerul pulmonar nu s-a modificat foarte mult în ultimii ani, se pledează pentru depistarea timpurie și aplicarea unui tratament – pe care algoritmul îl arată – în funcție de tipul histopatologic, stadiul bolii și starea clinică a bolnavului. Din păcate, trei sferturi din numărul total de pacienți sunt depistați tardiv.
     Autorii își exprimă speranța, încă din introducerea cărții, că lucrarea lor va oferi soluții terapeutice adecvate și protective (sic) pentru pacient și medic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe