Newsflash
Cultură

Spectacol clinic inedit

de Candid STOICA - dec. 3 2021
Spectacol clinic inedit

Festivalul Naţional de Teatru s-a încheiat, dar ecourile sale sunt încă prezente în mintea și inima iubitorilor de teatru. Din cele 31 de spectacole prezentate în cadrul festivalului, Efecte secundare a trecut aproape neobservat.

Spectacolul „Efecte secundare” al teatrului Unteatru nu avea scene șoc, nici sexy, și nu era bântuit de excrescenţe verbale, care atrag de obicei critici abrași, cu cronici vehemente.

foto.-EFECTE-SECUNDARE.-credit-Vlad-Catana-6
Credit foto: Vlad Catană

 

Acţiunea se petrece într-un spital. Personajele sunt medici și pacienţi care vor fi supuși benevol unui experiment aparent lipsit de pericole. O poveste simplă, dar care pare desprinsă din povestirile știinţifico-fantastice. Doi tineri se înscriu într-un studiu clinic care testează un nou tip de antidepresiv. În cadrul celor patru săptămâni, sub supravegherea medicului psihiatru și a noului său șef, li se administrează un medicament experimental, conceput pentru a le intensifica nivelul de dopamină, molecula anticipării, denumită și molecula „îndrăgostirii”. Cei doi se apropie tot mai mult unul de altul, fiind însă constant urmăriţi de îndoială: oare ceea ce simt e adevărat sau e doar efectul substanţelor care li se administrează?

Poveste de dragoste modernă

Spectacolul vorbește despre relaţia dintre creier și substanţele chimice care ne guvernează de multe ori. El este, de asemenea, o poveste de dragoste modernă, dar și un discurs necesar despre depresia care domină lumea intelectuală.

Tânărul actor Vlad Bălan, aflat, probabil, la prima încercare de regie, dovedește un simţ al măsurii remarcabil. El stăpânește cu siguranţă acţiunea și conflictul piesei, îndrumând cu pricepere și tact evoluţiile celor patru actori. Vlad Ionuţ Popescu, Oana Jipa, Camelia Pintilie și Bogdan Nechifor evoluează cu o înţelegere profundă a situaţiei, abordând un joc modern, sincer și nesofisticat, care a reușit să atragă spectatorii. Scenografia corectă și exactă a Mirunei Croitoru încadrează desfășurarea acţiunii. Muzica Cristinei Juncu nu stânjenește, însoţind cu înţelegere momentele de tensiune dintre cei patru participanţi la acest experiment inedit. Spectacolul se poate vedea în continuare pe scena Unteatru, din strada Sfinţii Apostoli nr. 44.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe