Newsflash
Cultură

Spectacolul fabulos al naturii

de Demostene ŞOFRON - nov. 20 2014
Spectacolul fabulos al naturii
    Deschisă nu cu mult timp în urmă, Peisaj infinit, personala pictorului Emil Dobriban, trezeşte intere­sul aşteptat, firesc în contextul notorietăţii de care se bucură plasticianul. Artist solar şi de o vitalitate ieşită din comun, Emil Dobriban are darul de a picta lucrări care nu doar înfrumuseţează, ci, printr-o extindere firească, bucură priviri şi suflete, educă şi înnobilează orice colecţie. În cazul de faţă, beneficiar este   spaţiul de artă con­tem­­po­rană m2 din cadrul Clinicii Medicală II, condusă de prof. dr. Dan Dumitraşcu, spaţiu generos prin dialogurile artistice iniţiate, intrat deja în conştiinţa iubitorilor de artă, români şi străini deopotrivă.
   Conferenţiar în cadrul departamentului de pedagogia artelor plastice şi decorative, Facultatea de Arte Plastice, Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca, Emil Dobriban este la ora actuală unul dintre cei mai activi plasticieni ai momentului. Activ înseamnă nu numai cursuri, conferinţe şi prezenţe expoziţionale personale sau colective (pictură, grafică, mail art, performance), ci mai mult. Înseamnă şi implicarea în cunoaşterea şi aprofundarea conceptului Land art, Emil Dobriban fiind printre puţinii artişti plastici preocupaţi cu adevărat de această artă care îmbină ingineria, ecologia şi artisticul, relaţia omului cu mediul înconjurător.
   Am avut prilejul să văd multe dintre expoziţiile în care lucrările lui Emil Dobriban au făcut să curgă multă cerneală, şi este suficient să amintesc Ceaţa – Fog – Brouillard (2011), Primăvara la Petreştii de Sus (2012), Salon pe Balcon (2012), Symphony in Blue (2014), expoziţii pe axa Oradea–Miercurea Ciuc–Doorn (Olanda), Debrecen (Ungaria)–Cluj-Napoca– Bucureşti–Budapesta.
   Apropierea de natură este, ca să revin astfel la „Peisaj infinit“, pretext de tot atâtea călătorii spirituale prin spaţii mai mult sau mai puţin cunoscute şi/sau umblate. Este şi motiv de inspiraţie în tablouri de largă respiraţie cromatică, culori vii şi puternice, dar egale ca tensiuni, egale ca dozări, tuşe viguroase, forme şi volume din cele mai diverse –  „Pruni, Homorod“, „Diagonala albastră“, „Câmpie“, „Ploaie în Slovacia“, „Peisaj vâlcean“ –, conferind lucrărilor plusul de expresivitate necesar, acel spectacol fabulos pe care numai natura îl oferă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe