Newsflash
Cultură

Spirit lusitan

de Dr. Raluca BULEA - iul. 18 2013
Spirit lusitan
Trăim într-un mare oraş, aglomerat, zgomotos, adesea peste măsură de obositor, la care totuşi nu suntem în stare să renunţăm. Cumva, cine ştie din ce pricină, agitaţia ne prieşte. Iar atunci când, în ciuda atracţiei reciproce, simţim nevoia unui răgaz, avem la îndemână opţiuni diverse, unele dintre ele în plin centru, care ne lasă să ne desprindem fără a fi, fizic vorbind, la distanţă. Muzeul Satului este o astfel de oază de linişte, de natură, de lucruri simple şi tocmai prin aceasta frumoase, şi gazdă multor activităţi, pentru toate vârstele, care ne determină să revenim pe aleile sale, chiar dacă le cunoaştem bine şi nu s-a scurs multă vreme de la vizita anterioară.
Am avut în primăvara ce a trecut, şi în acest început de vară, multe motive de a ajunge la Muzeul Satului, datorită reuşitelor evenimente pe care le-a găzduit, cele mai multe fiind organizate de diferitele institute culturale şi reprezentanţe diplomatice la Bucureşti. Una dintre cele mai recente manifestări de gen, a fost intitulată „Zilele culturii portugheze“, desfăşurate pe durata unei săptămâni întregi.
S-a început prin a motiva alegerea datei de 10 iunie (comemorarea poetului naţional Luis de Camões) ca zi naţională a Portugaliei şi a prezenta istoria imnului naţional A Portuguesa, ce datează din 1940. Au fost apoi descifrate legenda simbolului naţional, cocoşul din Barcelos şi sărbătoarea Sf. Anton celebrată la 13 iunie. Nu în ultimul rând, au fost prezentate reperele turistice şi gastronomice ale Lisabonei, o istorie a originii şi evoluţiei în timp a fadoului şi a plăcilor de faianţă pictate, cunoscutele azulejos.
Ateliere de pictură de azulejos, de gravură, de păpuşi şi marionete, de String Art, au făcut deliciul celor mici. În acelaşi timp, conferinţele pe teme muzicale, literare, istorice, culinare ne-au deschis noi orizonturi legate de cultura şi civilizaţie poporului care marchează limita apuseană a latinităţii europene. Nici filmul nu putea să lipsească din programul alcătuit, iar alegerea organizatorilor s-a îndreptat în special către filme documentare prezentând cele mai interesante atracţii turistice ale Portugaliei.
Pe toată durata săptămânii, în sala Stahl, au putut fi admirate atât obiecte de ceramică tradiţională şi ţesături tipice, dar şi o expoziţie dedicată istoriei fadoului, parte a Patrimoniului Imaterial al UNESCO, care ne-a condus de la figura legendară a Mariei Severa, către reprezentanţii contemporani ai genului (Mariza şi Misia sunt dintre numele cunoscute la noi, care au şi concertat la Bucureşti), trecând – nici nu s-ar fi putut altfel – prin povestea emblematică a Amaliei Rodrigues, cea care a purtat această muzică melancolică, plină de suferinţă şi dor, mult dincolo de graniţele ţării sale. Unul din costumele cântăreţei era şi el parte din expoziţie, iar în fundal se puteau auzi, de fiecare dată, melodiile sale.
Însă fadoul, concretizare muzicală a sentimentului pe care portughezii îl numesc saudade, şi căruia noi îi spunem, la fel de frumos, dor, nu putea să fie prezent în program doar sub formă de înregistrări. Cucerită la rândul său de ritmurile acestea speciale, Maria Răducanu a acceptat invitaţia organizatorilor (Ambasada Portugaliei la Bucureşti, cu susţinerea Institutului Camões) de a ne cânta câteva dintre cele mai cunoscute refrene ale genului. Printre triluri de măiestre ascunse în frunzişul teilor înmiresmaţi, fără forfota zilelor de sfârşit de săptămână, într-o atmosferă mai mult decât potrivită pentru tristeţea şi profunzimea emoţiilor pe care fadoul le exprimă sau le trezeşte în sufletele celor care îl ascultă, solista ne-a purtat pe malurile Atlanticului, acompaniindu-se la chitară. Nu şi-a uitat nici originile, şi ne-a oferit şi două piese în limba română, pentru bucuria publicului care nu a încetat să sosească pe toată perioada concertului.
O săptămână începută cu muzică trebuia, măcar de dragul simetriei, să se încheie în acelaşi mod. Şi pentru că muzica portugheză, tradiţională sau modernă, nu înseamnă numai fado, solistul Sebastião Antunes şi Quadrilha au venit de la Lisabona pentru a ne convinge de acest lucru. Am descoperit astfel ritmurile din nord, cu influenţe celtice, cele din sud, din care răzbătea trecutul ocupaţiei maure, sau cele lente, legănate, specifice insulelor unde timpul pare a se scurge altfel, provenind din Azore. Apoi cortina s-a lăsat, simbolic, peste zilele portugheze. Sperăm însă că vom mai avea parte, şi în viitor, de asemenea concentrate de cultură lusitană.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe