Newsflash
Cultură

Splendori prinse-ntr-un nume

de Paula ROMANESCU - aug. 22 2016
Splendori prinse-ntr-un nume
     În Sala „Galeria Artelor“ a Cercului Militar Național din București am admirat recent lucrările semnate de Georgeta Grabov­schi. O umbră de soare aureola melancolia din ochii pictoriței prezente la expoziție, care urmărea privirile celor veniți să vadă lucrările sale ce au înnobilat între 25 iulie și 11 august 2016 amintita sală de expoziții.
     Studiile sale de istorie-filosofie la Universitatea din București au constituit, poate, deschiderea ei spre orizonturi care se cereau abordate altfel decât prin cuvinte. Putem presupune că Școala Superioară de Artă „Françoise Conte“ din Paris i-a dat răspuns la multele întrebări care o asaltau, dacă urmărim traiectoria mereu ascendentă a pictoriței, începând cu anii dintâi ai mileniului III care-și aștepta răsfrângere nouă în apele timpului prezent.
     Să ne convingă oare de splendoarea aparte a creației sale recunoașterea internațională de care se bucură artista? Nu s-ar spune că nu-i de luat în seamă. Pictorița a luat medalia de argint „Merit și devotament francez“ în 2003, marele premiu al salonului internațional al culturii artelor, de la Cannes, în 2012, placheta de aur MCA la Cannes în 2012, premiul al doilea la salonul interna­țional „Artistes du Monde“ la Cannes, în 2015.
     Iată-ne acum înconjurați de două duzini de lucrări de mari dimensiuni, care ar face cinste oricărui muzeu din lume. Dar de ce nu și Muzeului Național de Artă al României, care s-ar cuveni să nu ignore arta contemporană de mare clasă a unor creatori de talia Georgetei Grabovschi, invocând eterna poveste a lipsei de fonduri? Să fi avut Spiru Haret fonduri nelimitate, atunci când a îmbogățit colecțiile Muzeului Național de Artă cu lucrările lui Nicolae Grigorescu, la începutul secolului XX?
    S-ar cuveni, doar, ca și veacul XXI să-și adune comorile cu grijă și responsabilitate, pentru ca generațiile viitoare să nu creadă că vremea noastră n-a fost decât locul în care nu s-a întâmplat nimic. Arta Georgetei Grabovschi are o noblețe rară, distinctă, unică în peisajul multiform al picturii românești, al artei din toate lumile acestui pământ, al oamenilor în care lumina și umbra încă își mai caută ecou și alcătuire de poveste. Dacă o întâlniți pe Georgeta Grabovschi și vi se pare că nu-i decât un om obișnuit, să știți că vi se pare…

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe