Newsflash
Cultură

Starea de bine

de Dr. E. G.-P. - iun. 15 2012
Starea de bine
     Radio România Cultural, emisiunea „Dicţionar de personaje“. Realizatoarea Valentina Leonte pare obosită. Azi nu-şi prea iubeşte meseria. Nici numele nu şi-l prea iubeşte. Nici postul nu simte nevoia să-l anunţe după necesarele pauze muzicale. Abia dacă-şi prezintă colaboratorii. Şi asta pe scurt, fără vreo risipă de amabilităţi. Personajul de dicţionar pe care l-a ales este Thomas Alva Edison. Alina Cambir vorbeşte despre el. Despre capul mare al copilului născut ultimul dintre şapte fraţi, particularitate care i-a îngrijorat pe mulţi, nu şi pe mamă, care ştia că acel craniu adăposteşte, în germene, idei extraordinare. A vorbit târziu. Avea o privire adâncă. Era hiperactiv şi egocentric. Aflăm câte ceva despre viaţa de familie şi mai ales despre spiritul cercetător al inventatorului. Ajungem la kinetoscop. Dar, chiar dacă lucrurile nu sunt greu de înţeles şi Wikipedia le prezintă fără reţineri oricui vrea să le afle, despre kinetoscop şi începuturile cinematografului vine să vorbească un cu totul alt invitat, specialistul celor două probleme. Acest al doilea invitat este înţeleptul şi amuzantul Titus Vâjeu. Când îl prezintă pe Edison, Titus Vâjeu devine serios şi un pic sentimental. Vorbeşte despre telegraf, spune că de la el se fac primii paşi spre satul global, despre maşina de scris, despre telefonul pe care Edison l-ar fi inventat – afirmaţie reală sau artefact sonor? – şi l-ar fi perfecţionat ulterior Bell, despre fonograf. Lumea ieşea din întuneric. S-a proiectat şi primul film (perforat), dar afacerea a trecut în Franţa, la familia Lumière, pentru că Edison nu ştia ce invenţie extraordinară făcuse. A fost greu. Greul a trecut şi în emisiunea Valentinei Leonte. Pauză muzicală. După care, din nou nimic despre post, despre emisiune sau despre realizatoare. Fără explicaţii, Titus Vâjeu pleacă şi revine la microfon Alina Cambir, care aminteşte, printre altele, de animozităţile dintre Edison şi Tesla, de faptul că Edison a perfecţionat telefonul inventat de Bell. Ambii invitaţi au o dicţie fără cusur. O docu-drama, însă, realizată împreună cu cei de la teatral, sau chiar un scenariu radiofonic din Fonoteca Radioului ar fi fost de mai mare ajutor în înţelegerea complexităţii vieţii lui Thomas Alva Edison. Dar Valentina Leonte nu era în zilele ei bune şi totul s-a încheiat, cu câteva foarte mici excepţii, ca o pagină rece, de dicţionar.
    Pe acelaşi post, a urmat, însă, ca o revenire la viaţă, un jet de aer proaspăt şi bătăi prieteneşti de inimă – Reluş Mureşan cu al ei „Bucureştiul în pagini şi imagini sonore“: „Bună seara, dragi ascultători, de oriunde v-aţi afla, bună seara Bucureşti!“. Invitatul ei e arhitectul Gheorghe Leahu, care ne prezintă un „Bucureşti – portret în acuarelă“. Şi vedem acuarela: drumul ne duce, mai întâi, de la primăria sectorului de verde la Bufet, la Arcul de Triumf şi la Muzeul Satului. Reluş profită de vecinătate şi pune întrebarea de concurs pentru radioascultători: cine a întemeiat Muzeul Satului?
     Întrebare şi pentru invitat: „Dacă aţi fi arhitectul şef al Capitalei, ce aţi face sau ce n-aţi face?“. „Mi-aş da demisia.“ (Răspuns prompt, motivat astfel: după „era indicaţiilor“ de până în 1989, trăim acum „dictatura averilor fără muncă“. Dar invitatul se auto-potoleşte: „Mai bine tac despre politică“.) După o privire nemulţumită asupra nivelului precar de educaţie din mijloacele de transport ale actualului Bucureşti, intră vocea lui Gică Petrescu: „Du-mă acasă, măi tramvai!“. Urmează povestea unei acuarele de iarnă, pentru realizarea căreia Gheorghe Leahu a cerut unor oameni necunoscuţi permisiunea de a lucra în casa lor, de unde se vedeau mai bine frumoasele clădiri ninse – ca apoi relaţiile cu familia respectivă să se dezvolte emoţionant. E bucuros invitatul că, din apartamentul primit în 1990, vede Dealul Mitropoliei, plin de vegetaţie, aude toaca şi vede „cum răsare soarele dimineaţa“. „Căsuţa noastră“ intră cu vocea lui Gică Petrescu. Discuţia continuă tonic. Avem „o splendoare de ţară, cu oameni minunaţi“, declară, în concluzie, Gheorghe Leahu. Iar dânsul nu are decât „o existenţă de om care şi-a iubit şi îşi iubeşte ţara şi meseria“. La concurs, s-au dat numai răspunsuri corecte: Dimitrie Gusti a înfiinţat Muzeul Satului. Reluş Mureşan mulţumeşte tuturor pentru „atenţie şi fidelitate“. Emisiunea se încheie cu o stare de bine unanim împărtăşită.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe