Tradiţiile de Paşte aduc în fiecare an valuri de „ouă încondeiate” în toată ţara. Dr. Raluca Bulea şi Dumitru Şerban au fost loviţi de acest val la Bucureşti şi la Iaşi.

"> Ştiţi ce-nseamnă închistrite? - Viața Medicală
Cultură

Ştiţi ce-nseamnă închistrite?

de - mai 10 2013
Ştiţi ce-nseamnă închistrite?

Tradiţiile de Paşte aduc în fiecare an valuri de „ouă încondeiate” în toată ţara. Dr. Raluca Bulea şi Dumitru Şerban au fost loviţi de acest val la Bucureşti şi la Iaşi.

    Din consideraţie faţă de ţara şi Capitala care îi găzduieşte, deşi Paştele catolic şi reformat a fost sărbătorit la sfârşit de mărţişor, echipa de la Institutul Balassi al Republicii Ungare a marcat şi în acest an tradiţiile de Paşte, care reprezintă de multe ori un element de coeziune între români şi maghiari. După deja obişnuitul atelier de încondeiat ouă pentru copii, organizat în luna martie, pentru final de aprilie ne-au propus expoziţia „Ouă încondeiate“, gândită ca un omagiu adus lui Balasz Marton, etnograf din prima jumătate a secolului XX. Expoziţia a fost organizată în colaborare cu Consiliul Judeţean Covasna şi Centrul de Cultură al Judeţului Covasna şi aduce la Bucureşti obiceiurile pascale ale regiunii Trei Scaune din curbura Carpaţilor. Vernisajul expoziţiei, la care au participat dl Virgil Ştefan Niţulescu, director general al Muzeului Naţional al Ţăranului Român şi dl Imreh-Marton István, directorul Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, precum şi Kovacs Attila Gellert, tânăr artist pasionat de împodobitul ouălor, a fost completat de lansarea albumului Ouă încondeiate, realizat de Kokas Zoltán, în prezenţa autorului, care şi-a dedicat cercetările, de mai bine de jumătate de secol, acestei manifestări aparte a spiritului popular.
   Albumul, apărut în condiţii grafice deosebite, deocamdată doar în limba maghiară, dar pentru care este în lucru şi o ediţie românească, a fost punctul de plecare pentru expoziţia de la Institutul Balassi. În acest fel, pe lângă prezentarea colecţiei de ouă realizate prin tehnici tradiţionale sau mai noi, am putut urmări, printr-o serie de planşe preluate din volumul amintit, istoria acestui obicei. Periplul începe cu câteva repere legate de simbolistica oului ca reprezentare a fertilităţii, a creaţiei primordiale şi a reînnoirii permanente căreia îi suntem martori an de an. Ne poartă apoi prin tehnica încondeierii ouălor cu ceară, specifică regiunii Trei Scaune, prezentând instrumentele ne­cesare şi etapele realizării desenelor, semnificaţiile ele­men­telor ilus­trate, precum şi surse naturale, îndeosebi vegetale, pentru obţinerea dife­ritelor culori care se aplică pe ouă. Vedem în continuare câţiva artizani din prezent, cule­gători de modele, aparţinând unor generaţii şi locuri diferite, dar uniţi de pasiunea comună pentru deco­rarea ouălor de Paşti, pentru păstrarea şi transmiterea unor obiceiuri vechi către cei care vor veni după noi. Sunt de asemenea descrise cu detalii diferiteleOuă închistrate de Elena Torac (Suceava) modalităţi de împo­dobire: dincolo de clasicele ouă încondeiate, există şi ouă gravate, ouă cu amprente vegetale, sau variantele inovatoare ale ouălor potcovite, sau ale ouălor ajurate sau dantelate, fiecare dintre ele fiind bogat ilustrată cu planşele ce surprind exponate din colecţia Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe.
   Dar sărbătoarea Paştelui nu este limitată doar la vopsirea ouălor, şi de aceea ne sunt prezentate şi planşe cu tradiţii pascale din Trei Scaune, precum sfinţirea alimentelor, stropitul, ocolul hotarului sau împuşcatul cocoşului, încă practicate în unele comunităţi. Iar obiceiurile vechi sunt completate de altele mai noi, cum este sărbătoarea ouălor roşii din Brădet, aşezare românească din judeţul Covasna, sărbătoare care a dus la alcătuirea unei valoroase colecţii de ouă încondeiate la Căminul cultural din localitate, acestea provenind şi din alte regiuni. Nu în ultimul rând, ne este adus în atenţie şi obiceiul împodobirii copacilor cu ouă, existent nu numai în Ardeal, dar şi în anumite locuri din Germania, o versiune în miniatură fiind reprodusă pentru noi în cadrul expoziţiei. (Dr. Raluca Bulea)

 

   „Ouă încondeiate“ interactiv a fost numele expoziţiei găzduite de zona pietonală Ştefan cel Mare şi Sfânt din Iaşi. Ieşenii au fost invitaţi să descopere tainele vopsirii şi încondeierii ouălor, meşteşug atestat în Ţările Române încă din secolul al XVII-lea. Vizitatorii au putut observa tehnica pictării icoanelor şi a confecţionării obiectelor din lemn şi alte materiale, împletituri din nuiele de răchită şi fire textile. Având un caracter interactiv, mani­festarea s-a adresat tuturor categoriilor de public, venind astfel în întâm­pinarea dorin­ţelor vizita­torilor, de cunoaş­tere şi iniţiere în specificul tradiţiilor populare. Meşterii populari participanţi i-au învăţat pe copiii curioşi câ­teva secrete ale încon­deierii ouălor. Pentru asta, meşterii au venit din Bu­covina, din localităţi precum: Brodina, Paltinu, Ulma, Vicovu de Sus, Vatra Moldoviţei, unde tehnica decorării ouălor este încă bine reprezentată, dar şi din Botoşani şi Iaşi. (Dumitru Şerban)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe