Sunt vreo zece ani de când autorităţile belgiene s-au sesizat de creşterea semnificativă a incidenţei tuberculozei (TB) în rândul populaţiei. Timp de cinci ani, acest indicator fusese de cca 1.000 de cazuri anual. Din 2005 însă, numărul pacienţilor cu TB care urmau corect tratamentul sau care au fost declaraţi vindecaţi a urcat cu 10%. Toate acestea – se arată într-un articol din nr. 1014 al hebdomadarului bruxellez LE GÉNÉRALISTE – se datorează, în bună parte, activităţii BELTA-TBnet – o structură organizată de guvern pentru a prelua acele cheltuieli privind tratamentul TB pe care nu le suportă asigurările de sănătate. (...)"> STRATEGII ÎN ONCOLOGIE - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

STRATEGII ÎN ONCOLOGIE

de D. LASCU - aug. 12 2011
STRATEGII ÎN ONCOLOGIE

   Sunt vreo zece ani de când autorităţile belgiene s-au sesizat de creşterea semnificativă a incidenţei tuberculozei (TB) în rândul populaţiei. Timp de cinci ani, acest indicator fusese de cca 1.000 de cazuri anual. Din 2005 însă, numărul pacienţilor cu TB care urmau corect tratamentul sau care au fost declaraţi vindecaţi a urcat cu 10%. Toate acestea – se arată într-un articol din nr. 1014 al hebdomadarului bruxellez LE GÉNÉRALISTE – se datorează, în bună parte, activităţii BELTA-TBnet – o structură organizată de guvern pentru a prelua acele cheltuieli privind tratamentul TB pe care nu le suportă asigurările de sănătate. (...)

   Sunt vreo zece ani de când autorităţile belgiene s-au sesizat de creşterea semnificativă a incidenţei tuberculozei (TB) în rândul populaţiei. Timp de cinci ani, acest indicator fusese de cca 1.000 de cazuri anual. Din 2005 însă, numărul pacienţilor cu TB care urmau corect tratamentul sau care au fost declaraţi vindecaţi a urcat cu 10%. Toate acestea – se arată într-un articol din nr. 1014 al hebdomadarului bruxellez LE GÉNÉRALISTE – se datorează, în bună parte, activităţii BELTA-TBnet – o structură organizată de guvern pentru a prelua acele cheltuieli privind tratamentul TB pe care nu le suportă asigurările de sănătate. Această formaţiune a elaborat şi un set de recomandări ce prevăd toate demersurile, de la diagnosticarea corectă a afecţiunii la aplicarea eficientă a terapiei necesare, inclusiv urmărirea de către medici a respectivilor bolnavi. Practica anterioară aplicării acelor recomandări a dovedit că, dacă fiecare medic este lăsat să acţioneze în maniera sa personală, unii ajung să se confrunte cu informaţii inexacte, ceea ce poate duce la aplicarea unor măsuri departe de a fi optime. Una din acele recomandări priveşte radiografiile toracice, respectiv se indică un anumit număr de asemenea investigaţii la anumite intervale de timp, dar se acceptă ca medicul, la nevoie, să depăşească această normă. Cele mai importante măsuri terapeutice se referă însă la cazurile de TB multirezistentă la medicamente. Înaintea apariţiei acestor recomandări, medicii belgieni testau trei-patru medicamente la fiecare pacient şi dacă rezistenţa persista se încercau alte trei-patru produse. Acest procedeu ducea la pierderea măcar a trei-cinci luni până ce medicul reuşea să stabilească tratamentul eficient. Ceea ce era nu numai foarte costisitor pentru societate, ci şi dezagreabil pentru bolnav. Acum se procedează altfel: se aplică o antibiogramă de bază, care, dacă arată că e vorba de o multirezistenţă, se recurge la o alta, lărgită cu toate medicamentele disponibile. Ceea ce e foarte important – arată revista – deoarece în ultimii ani rezistenţa TB s-a agravat considerabil. Şi o remarcă: dacă nu ar acţiona acea BELTA-TBnet, purtătorul unei forme de TB multirezistente, care ar vrea să se trateze corect, ar trebui să plătească, lunar, între 3.000 şi 4.000 de euro. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe