Newsflash
Cultură

Stresul în profesiile medicale

de Dr. Maria DRAGOTĂ - oct. 28 2011
Stresul în profesiile medicale
   În cele trei interviuri din nr. 20 (septembrie 2011) al revistei MEDICA ACADEMICA, interlocutorii Deliei Budurcă dezvăluie informaţii din activitatea profesională, pe care o desfăşoară, cu mult succes, fie pe alte meridiane – la Montréal – prof. dr. Florin Amzică, fie în ţară – în Capitală, prof. dr. Mircea Beuran, sau la Târgu Mureş – conf. dr. Horaţiu Suciu. Şi domeniile sunt diferite. Profesorul Amzică (cunoscut cititorilor noştri pentru remarcabilele rezultate ştiinţifice în domeniul neurofiziologiei, ca şi pentru preocupările muzicale – pasionat de vioară) este şi un neobosit susţinător al Societăţii de Neurofiziologie Electrodiagnostică din România – ASNER. „Fiecare pacient este un pacient pe care trebuie să-l descoperi. Mie asta îmi place în neurologie, este o muncă de detectiv, investighezi, ajustezi“. În opinia dlui prof. dr. Mircea Beuran, a cărui pasiune e chirurgia de urgenţă, principalele trei calităţi ca să practici această specialitate sunt: (să ai) cap, inimă şi mână. „Nu poate să fie un chirurg fără una din cele trei. Şi trebuie să fie de performanţă toate trei“. La rândul său, conf. dr. Horaţiu Suciu, chirurg cardiovascular, care din 2004 operează copii cu malformaţii cardiace congenitale, mărturiseşte: „Da, pot să zic că sunt un dăruit; mă duc cu plăcere la serviciu, sala de operaţii este pentru mine locul unde îmi găsesc liniştea, în mod paradoxal. Pentru mine nu este niciun efort să fac aceste intervenţii şi nu consider că fac ceva extraordinar, fac doar ce am învăţat“.
   BPOC-ul vârstnicului – un altfel de BPOC? este întrebarea la care răspund Florin Mihălţan, Iulia Lunceanu, Armand Râjnoveanu şi Ruxandra Ulmeanu. „Cumulul de morbidităţi, severitatea afecţiunii principale, dificultăţile de complianţă, de monitorizare a terapiei şi asistenţa paliativă sunt doar câteva dintre problemele care se adaugă tratamentului de fond al bolii“. Tudor Poalelungi şi Ion Bordeianu prezintă analiza configuraţiei morfologice în Dermatoscopia leziunilor cutanate pigmentare melanocitare, concluzionând că detectarea melanomului rămâne cea mai importantă indicaţie a dermatoscopiei, iar în screening-ul pentru melanom, scopul acestei investigaţii e să maximizeze depistarea precoce şi să minimizeze exciziile nenecesare ale tumorilor benigne cutanate; dermatoscopia permite îmbunătăţirea sensibilităţii diagnostice în melanom comparativ cu examinarea clinică. Valeriu Lupu discută despre O altă formă de rezistenţă la medicamente – anticorpii inhibitori antifactor VIII în hemofilie. Prin studii prospective s-a demonstrat că 20–50% din hemofilici au inhibitori, cu titruri variabile, cei mai afectaţi fiind hemofilicii care primesc doze mici şi rare sau profilaxie la cerere. Factori de stres implicaţi în profesiile medicale sunt trecuţi în revistă de Irina Anca Tănăsescu. Aceştia sunt legaţi de: conţinutul şi condiţiile concrete ale muncii (supraîncărcarea de natură cantitativă şi calitativă, deficienţele în muncă, pericolul fizic, expunerea psihică, condiţiile ambientale ale muncii); organizarea muncii (rolul în organizaţie, relaţiile profesionale); parcurgerea şi dezvoltarea carierei (remuneraţia, nesiguranţa locului de muncă, perspectivele de avansare în carieră, sfârşitul carierei şi pensionarea). Satisfacţia profesională este rezultatul a cinci factori: muncă propriu-zisă (conţinutul său), salariul, posibilităţile de promovare, controlul activităţii (relaţiile cu superiorii) şi relaţiile cu colegii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe