Newsflash
Cultură

Studenţi online

de Dr. Ioana MORARU - aug. 23 2014
Studenţi online
Studenţii de la Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ din Iaşi au iniţiat o revistă online denumită Archive of clinical cases, care îşi propune să adune cazuri rare întâlnite de medici rezidenţi, specialişti în activitatea clinică, cât şi cazuri întâlnite de studenţi în activitatea lor prin clinicile universitare. Prima impresie la vederea paginii, www.clinicalcases.eu, a fost una plăcută: simplă şi cu gust, uşor de navigat. Proiectul este internaţional, site-ul fiind în engleză, astfel că orice practicant de medicină din ţară şi din lume poate să îl acceseze, să dezbată pe tema cazurilor publicate şi poate chiar să publice un caz interesant: fie o pato­logie rară, fie o prezentare atipică a unei patologii frecvent întâlnite, răs­punsuri la diverse tipuri de terapii. Colegii noştri îşi propun o frecvenţă a apariţiilor de trei luni, deoarece fiecare articol trimis este citit şi aprobat de către membrii comitetului ştiinţific.
Senior editor este prof. dr. Maria Covic şi prof. dr. Eugen Târcoveanu, iar editor-şef este Mihai Danciu de la catedra de anatomie patologică a universităţii. Membrii fondatori ai revistei sunt studenţi ai facultăţii de medicină, din anii clinici: George Iosub (an VI) – editor adjunct şi Camil Ciprian Mireştean (an VI). Consiliul editorial cuprinde numeroase specialităţi şi multe spitale universitare din România şi din străinătate: Nancy University Hospital France, Universitatea de Medicină Charité din Berlin.
Numărul unu al revistei tratează opt cazuri din domenii foarte diverse: primul articol tratează carcinomul vercuos a patului unghial la doi pacienţi cu diagnostic citomolecular de infecţiei cu HPV. Al doilea articol vine din domeniul ortopediei şi traumatologiei cu un caz de embolie grăsoasă multiorganică survenită în urma unei fracturi humerale, la o femeie de 88 de ani, ca urmare a unui accident rutier. Cel de-al treilea tratează o intervenţie chirurgicală oncologică complexă de exenteraţie pelviană în cadrul unui cancer rectal recurent. Un alt case report se referă la importanţa screeningului anual al funcţiei tiroidiene în populaţia pediatrică cu sindrom Down. Din domeniul bolilor infecţioase, revista pune la dispoziţie un case report despre utilizarea ertapenemului în tratamentul peritonitei polimicrobiene postoperatorii. Tot din domeniul dermato­logiei vine un articol despre un caz de exacerbare a leziunilor cutanate psoriazice la o pacientă sub terapie biologică cu agent anti-TNF alfa.
Cel mai spectaculos articol (părere personală!) vine din domeniul neuro­chirurgiei şi prezintă un caz de teratom spinal simptomatic diagnosticat incidental la un pacient în vârstă de 76 de ani care a fost internat pentru politraumatism în urma precipitării de la o înălţime de trei metri.
Iniţiativa este extrem de binevenită pentru publicaţiile medicale româneşti online, foarte puţine de altfel, mai ales în rândul celor cu deschidere internaţională. Cu toţii ştim şi utilizăm Medscape, New England Journal of Medicine sau The Lancet. Acum avem şi o revistă românească, unde putem publica în mod profesionist încă din studenţie şi rezidenţiat. Revista a obţinut ISSN-ul acordat de Biblioteca Naţională a României, următorul pas fiind indexarea într-o bază de date internaţională.
Următorul număr al revistei va apărea în luna septembrie şi sunt extrem de curioasă ce subiecte va conţine. Pentru a-l cita pe I. H. Rădulescu, membru fondator al Academiei Române: „Scrieţi, băieţi, scrieţi, orice, numai scrieţi“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe