Newsflash
Cultură

Sub semnul lui Enescu

de Anca FLOREA - aug. 26 2011
Sub semnul lui Enescu

   Cu excesiv de multă discreţie, pentru prima oară fără bannere, afişe prin tot oraşul şi spoturi insistente pe micile ecrane, se fac totuşi pregătiri pentru Festivalul „Enescu“, a cărui ediţie XX va începe la 1 septembrie, având o încărcătură aparte şi pentru că la 19 august s-au împlinit 130 de ani de la naşterea Maestrului omagiat. Printre multiplele manifestări incluse până la 25 septembrie, vor avea loc şi lansări de discuri realizate de Casa Radio sau de „Electrecord“ unde, deloc întâmplător, s-a editat recent un excelent CD cu opusuri enesciene interpretate de pianistulViniciu Moroianu şi câţiva dintre colaboratorii săi apropiaţi. Cele 65 de minute de muzică sunt deosebit de atractive nu doar pentru că beneficiază de o abordare elegantă şi elevată ce reflectă profunda înţelegere a partiturilor, a spiritului atât de specific autorului, ci şi pentru că propun noutăţi cu valoare de eveniment. Astfel, dacă cele trei „Piese impromptues“ din op. 18 (Melodie, Vocile stepei, Mazurcă melancolică), preluate dintr-un recital susţinut de pianist la Ateneu în 2008, ca şi Piesa pe numele Faure, abordată sub acea cupolă cu un an înainte, sunt deci deja cunoscute melomanilor, asemenea Sonatei nr. 3, înregistrată special în 1988, o altă lucrare – Trio în la minor – s-a cântat, în 2007, la Palatul „Cantacuzino“, deci în „Casa Enescu“, pe baza manuscrisului descifrat şi transcris de compozitorul Pascal Bentoiu, redat acum în acea versiune deosebit de reuşită, gravată pentru prima oară pe disc. Aşa cum şi Nocturna Ville d’Avray poate fi ascultată după ce partitura a fost găsită în arhiva Muzeului „Enescu“, expusă anul trecut în manuscris într-o expoziţie dedicată muzicianului. Scrisă pentru cvartet cu pian, lucrarea s-a născut, aşa cum atestă şi titlul, în (sau pentru) ambianţa acelei vile din Franţa unde a locuit o vreme Yehudi Menuhin şi unde Enescu era adesea oaspete, întâlnindu-se şi cu alţi instrumentişti celebri într-o atmosferă relaxată, împlinită în serile de muzică. Şi, probabil, acolo s-a cântat pentru prima oară, în intimitatea salonului, „uitată“ apoi câteva decenii. Melomanii vor avea prilejul să descopere deci cele două opusuri camerale în tălmăcirea unor muzicieni care, ca şi Viniciu Moroianu, s-au apropiat cu dăruire şi pasiune de creaţia enesciană, dezvăluindu-ne frumuseţea unor pagini de o poezie, o transparenţă şi o luminozitate cuceritoare. În liniştea căminului, vom asculta şi aprecia maniera în care cântă şi violonista Mioara Moroianu, violoncelista Laura Buruiană sau, în cvartet, şi violistul Florin Matei sau violoncelistul Dan Joiţoiu.

   Şi se prea poate ca CD-ul să fie lansat chiar în ziua de 20 septembrie, când, din nou la Ateneu, apreciatul pianist va evolua în selecta companie a celebrului ansamblu St. Martin in the Fields, sub conducerea lui Jaime Martin, interpretând, alături de pianista Luiza Borac, Simfonia concertantă pentru două piane şi orchestră de coarde de Lipatti.

   Dar, cu siguranţă, spectatorii care îi admiră tuşeul rotund, expresivitatea şi paleta coloristică ferită de excese, minuţia cu care construieşte fiecare edificiu sonor, implicarea afectivă şi totodată cerebrală în demersul interpretativ, îl vor reîntâlni pe Viniciu Moroianu şi în sală, la majoritatea concertelor de real interes din festival – şi printre acesta va fi cel prezentat de Orchestra de tineret sub bagheta lui Cristian Mandeal, vineri 23 septembrie, la sala Palatului, deschis prin Rapsodia I de Enescu, într-un program pe care, în urmă cu câteva zile, l-am aplaudat alături de Viniciu Moroianu şi de soţia sa, Mioara, în cadrul Festivalului „Enescu şi muzica lumii“, oferit la Buşteni, reluat la Sibiu şi la Sinaia, chiar în acel 19 august atât de evocator pentru memoria Maestrului.  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe