Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

SUFERINŢE CARE POT SCHIMBA VIAŢA

Viața Medicală
L. DANIELESCU vineri, 11 martie 2011

   Lecturând destul de multe reviste medicale – autohtone şi străine – în intenţia de a le semnala cititorilor noştri, am constatat că două categorii din acestea sunt cel mai greu de recenzat: cele cu sumare debile şi articole subţiri în conţinut, precum şi acelea ce propun un sumar bogat, plin de texte unul mai dens şi mai interesant ca altul. Fără doar şi poate, hebdomadarul belgian LE GENERALISTE face parte din cea de-a doua categorie de publicaţii „dificile“. (...)

   Lecturând destul de multe reviste medicale – autohtone şi străine – în intenţia de a le semnala cititorilor noştri, am constatat că două categorii din acestea sunt cel mai greu de recenzat: cele cu sumare debile şi articole subţiri în conţinut, precum şi acelea ce propun un sumar bogat, plin de texte unul mai dens şi mai interesant ca altul. Fără doar şi poate, hebdomadarul belgian LE GENERALISTE face parte din cea de-a doua categorie de publicaţii „dificile“. Fapt (re)confirmat şi de nr. 991, din al cărui conţinut mi-au atras, cu osebire, atenţia articolele prezentate în cele ce urmează. • Unul dintre ele, bunăoară, demonstrează că „o septicemie poate schimba viaţa“. În ce sens? Îndeobşte, când un pacient părăseşte spitalul după o septicemie, medicii şi aparţinătorii lui tind să creadă că momentele cele mai dificile au fost depăşite. Dar lucrurile nu stau chiar aşa: deziluziile sunt destul de frecvente. Încă în 1997, un grup de cercetători americani a revelat că, în comparaţie cu bolnavii care au fost spitalizaţi, dar fără a face septicemie, persoanele care au cunoscut un episod septicemic au un risc dublu de a deceda în decursul următorilor cinci ani. După comunicarea acestor date însă, nu puţini specialişti au afirmat că, întrucât septicemia îi afectează, cu precădere, pe vârstnici, acea creştere a mortalităţii ar putea fi provocată de alţi factori. Cercetări minuţioase au arătat că primul punct de vedere corespundea realităţii. Ba, mai mult, s-a dovedit că persoanele care au supravieţuit unui episod septicemic au, adesea, în lunile ce urmează, probleme de ordin afectiv, cognitiv şi/sau somatic. Un amplu şi îndelungat studiu de cohortă, întreprins tot în SUA, pe 27.000 de persoane, a arătat că septicemia sporeşte riscul de deteriorare cognitivă de 3,3 ori, iar pericolul de handicap funcţional – de 1,57 ori. Aceste perturbări persistă cel puţin opt ani după ce trece amintita patologie infecţioasă. Autorii studiului consideră totuşi că rezultatele lor trebuie să fie interpretate cu prudenţă. Şi asta pentru că ar fi dificil să se excludă ipoteza că în cursul spitalizării pot apărea diverse fenomene care i-ar predispune pe pacienţi la septicemie şi care ar putea explica mai bine deteriorarea cognitivă şi funcţională decât acea infecţie în sine. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.