Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Suferinţele cardiovasculare ale vârstnicului

Viața Medicală
Prof. dr. Gabriel UNGUREANU vineri, 3 iulie 2015
  Medicina internă ieşeană trăieşte o perioadă de fructificare a unor acumulări de eforturi editoriale, întrucât în doar câteva luni s-au succedat Tratatul de terapeutică medicală (ediţia a treia, editori Gabriel Ungureanu şi Adrian Covic), Compendiul de medicină internă (editor Cătălina Arsenescu-Georgescu) şi, iată, Bolile cardiovasculare la vârstnici (editori Viviana Aursulesei, Florin Mitu, Ioana Dana Alexa). Am spus medicină internă neîndrăznind să spun Şcoala medicală ieşeană, termen prea pretenţios şi greu de acoperit, deoarece aceste cărţi reprezintă rezultatele eforturilor unor colective de autori.
  Apariţia volumului Bolile cardiovasculare la vârstnici reprezintă un eveniment editorial din mai multe motive. Întâi, este vorba de elaborarea unei lucrări de dimensiuni impresionante, bracată pe complexitatea problematicii suferinţelor cardiovasculare a vârstnicului, ceea ce este, cred, o premieră la noi. Apoi, tematica bogată dezbate, în 56 de capitole bine structurate, pe lângă patologia curentă, probleme de mare importanţă practică şi mai puţin abordate în alte cărţi, precum aspecte demografice şi epidemiologice, problema comorbidităţilor, impactul medicinii bazate pe dovezi, coafectarea arterelor viscerale, problemele perioperatorii, aspecte practice precum reabilitarea, nutriţia şi paliaţia, particularităţile şi dificultăţile managementului şi monitorizării, particularităţile urgenţelor, aplicarea conceptului de fragilitate, aspecte iatrogene şi etice. Nu în ultimul rând, semnalăm numărul autorilor (65), dar mai ales calitatea lor, editorii racolând autori deosebit de competenţi nu numai în domeniul cardiologiei, ci şi din specialităţile conexe (chirurgie cardiacă, farmacologie, bioetică, bioinginerie), atât din Iaşi, cât şi din alte centre universitare (precum Maria Dorobanţu, Minerva Muraru, Ion Mircea Coman, Gabriel Ioan Prada ş.a.).
  Fără îndoială, a fost dificilă coordonarea şi omogenizarea capitolelor, pentru a ajunge la impresia de coerenţă şi unitate pe care o oferă cartea finală. Suntem siguri că publicul căruia i se adresează (internişti, cardiologi, medicină de familie, geriatri) o vor aprecia la fel ca noi după ce o vor parcurge.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.