Newsflash
Cultură

Suferinţele rostirii

de - sept. 28 2011
Suferinţele rostirii
   Un prim caz. Personalitate radiofonică şi literară, Dinu Flămând petrece mai mult timp, în ultima vreme, pe plaiurile mioritice, după ani de carieră mediatică în capitala Hexagonului. Nemulţumit – pe bună dreptate – de tendinţa înmulţirii autodidacţilor în media, Dinu Flămând ne spune că dsa conduce o şcoală a rostirii elegante, la care vin jurnalişti în plină dezvoltare, dar şi înalte personaje politice şi guvernamentale, CEO şi alţii. Vorbitorul este o prezenţă cu deosebire credibilă: ţinută la patru ace, în contrast cu cea aproape complet relaxată a colegilor de platou, rostire cu modulaţii savante, de livrescă şi perpetuă uimire în faţa lumii, în strânsă comuniune cu o nedisimulată încântare şi siguranţă de sine. În pauzele citirii de pe foi, o mică poticneală regizată, ca şi cum ar avea de ales cuvântul care exprimă cel mai pregnant adevărul, dânsul emite în spaţiul dintre cuvinte câte un âââ sau câte un ăăă, pentru a dărui publicului său un înţelept şi binemeritat suspans. Conduită elegantă? Nu prea. (La fel de deconcertant e şi cazul prezentatoarelor în rochiţe fără mâneci care spun că predau la o şcoală specială de televiziune, ignorând complet marele capitol al limbajelor non-verbale proprii televiziunii şi vieţii în general, care spun că scade dramatic credibilitatea când se înmulţesc centimetrii pătraţi de piele expusă.)
   Alt caz: „Falsa iluzie“. Neadoptarea legii dublajului filmelor străine l-a readus în studio pe iniţiatorul proiectului. Pe lângă moderator, remarcabil prin carismă, dar situat, net şi lipsit de fereală, în tabăra conservării statu quo-ului actual, al nedublării filmelor, în platou se găsesc şi „avocaţii“, oameni cu opinii, invitaţi să pledeze pro sau contra, după cum le dictează, chipurile, conştiinţa. Showul pare mai degrabă o manoperă menită să spele pe sticlă imaginea iniţiatorului legii neadoptate, în faţa electoratului său. La vânătoarea de erori, reţinem, din marea discuţie, un amănunt, o expresie marcat pleonastică, ce intră, mai nou, cu obrăznicie, în media, motiv pentru care o vom smotoci un pic. Banalizată printr-o utilizare relativ frecventă, ba poate şi tinzând către un fel de normal, un firesc şi o standardizare discutabile, sintagma „falsa iluzie“, despre care vorbim, este poetic digerabilă. Strict logic şi semantic, prin conotaţii parazite ce flotează liber, termenii pot lăsa totuşi senzaţia de imprecizie, de vagă neşcolire. Dacă tot zici că e iluzie, logic vorbind, zici şi că e falsă. Dacă adaugi „falsă“ înseamnă că iniţial n-a fost o iluzie. Poate fi falsă doar dacă nu mai e iluzie. Ca poet, ţi se permite, desigur, să spui că e şi iluzie şi falsă, subliniind hiperbolic cât e o iluzie de iluzie. Sau vrei să sune frumos, la o auzire superficială, să pară că-i din Shakespeare. Pentru un om serios, procedeul e de evitat. Sau poate iluzie înseamnă o previziune, anticipări pozitive, preziceri ulterior neconfirmate în real. Cum adică „falsa iluzie“? Trebuie, oare, ca noi să ne punem mereu astfel de întrebări ajutătoare, ca să ne dumirim cum stăm cu limba română pe micul ecran? Nu ne-ar putea ajuta, cumva, aici vreun dublaj din română în română? Revenim la subiect. Drept premiu de consolare pentru acea parte din electoratul iniţiatorului de lege nenorocos, moderatorul, partizan pe faţă al non-dublării, recită apoteotic: „Vin ai noştri, pleacă ai noştri / noi rămânem tot ca proştii, / ăştia hoţi, ăia hoţi, / …mama lor la toţi!“.
   Un nevinovat fan TV ar putea trage concluzia echidistantă că, mult prea des, la televizor „se vorbesc discuţii“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe