Miercuri, 9 februarie, orele 16, la Galeriile Orizont din Bucureşti, Uniunea Artiştilor Plastici ne invită la vernisajul expoziţiei pictorului Mihai Coţovanu. Vor prezenta dl Tudor Octavian şi dna Paula Romanescu. Mai multe detalii despre această invitaţie culturală, la rubrica Arte frumoase. (...)
 

 "> Suiş de cumpănă-n lumină - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

Suiş de cumpănă-n lumină

de Paula ROMANESCU - feb. 4 2011
Suiş de cumpănă-n lumină

   Miercuri, 9 februarie, orele 16, la Galeriile Orizont din Bucureşti, Uniunea Artiştilor Plastici ne invită la vernisajul expoziţiei pictorului Mihai Coţovanu. Vor prezenta dl Tudor Octavian şi dna Paula Romanescu. Mai multe detalii despre această invitaţie culturală, la rubrica Arte frumoase. (...)
 

 

   Priviţi-i pe oameni în ochi! Veţi vedea că, acolo, în adânc, izvodesc lumini sau, dimpotrivă, întunericul îşi încordează avan struna, că la aceste „ferestre ale sufletului“ cineva este înlăuntru sau că, bezmetic, pustiul se întinde. Priviţi-i pe oameni în ochi şi veţi afla noian de înţelesuri, toate semănând cu tot atâtea chipuri cu mereu alt înveliş, în necontenita trecere dinspre mai ieri spre mai departe. Priviţi-i apoi fixaţi de penelul pictorului (alegerea vă aparţine) pe un suport de pânză, lemn, hârtie, sticlă, metal, zid etc. şi veţi vedea cum timpul uită să mai treacă, închis în răzvrătirea unei clipe care s-a nimerit să fie dintre toate cea aleasă pentru a sta mărturie de netrecere în marea trecere. Fiţi cu băgare de seamă şi, dacă Lumina vine din interior, cu siguranţă o veţi recunoaşte, începând de miercuri, 9 februarie a.c., în lucrările prezentate de pictorul Mihai Coţovanu la Galeriile de artă Orizont din Capitală, expoziţie care va rămâne deschisă până la 21 februarie a.c. Deschisă, da, dar nu este la fel de sigur că lucrările expuse vor mai şi afla drumul spre Iaşii în care artistul le-a fost ivit, pentru că sigur îşi vor reclama loc privilegiat în colecţiile publice sau private, asemenea înaintaşelor lor găzduite prin muzee de artă (la Vaslui, Braşov, Gura Humorului) sau în invidiabilele colecţii „Dr. Constantin Teodorescu“, „Carmen Saenciuc“, „Dorin Mihalache“, „Valentin Ciucă“, „Ilie Sârbu“, „Dr. Hortensiu Aldea“ şi lista ar putea continua poate chiar cu dumneavoastră, neştiuţi iubitori de frumos!
   Membru al UAP (2007), pictorul Mihai Coţovanu s-a format întru artă sub îndrumarea profesorului ieşean Ghiţă Leonard şi, mai apoi, la Facultatea de Arte Plastice şi Design, Iaşi, clasa prof. Virgil Parghel. Expoziţiile sale – de ordinul zecilor – au depăşit deja patruzeci (personale) şi, până în 2010, pictorul a fost prezent în alte treizeci şi cinci „de grup“ la Iaşi, Bucureşti, Bârlad, Târgovişte, cu lucrări pentru care a fost în mai multe rânduri premiat la concursuri de gen.      
   Despre creaţia sa au scris/vorbit elogios critici de artă, adevărate autorităţi ale vieţii cultural-artistice de la noi, evidenţiind „focul misterios numit talent care ne dă certitudinea valorilor şi a perspectivelor (artistului) de a deveni un reprezentant fidel al picturii ieşene“ (Mircea Deac), „capacitatea de a remarca inobservabilul bine tăinuit sub pojghiţa aparenţei “ (Valentin Ciucă), „calităţile de mare artist şi mare umanist“, tălmăcite printr-o „filosofie a simplităţii şi a bunului-simţ, cu o credinţă de fier în Adevărul majusculat, cu certitudinea că lucrurile sunt cum sunt pentru că aşa trebuie să fie“ (Călin Ciobotari). În săptămânalul „Viaţa medicală“, notam, în urmă cu cinci ani (martie 2006), că „Ion Andreescu, cel prea devreme plecat printre umbre, l-ar fi trimis pe Mihai Coţovanu să «spună» mai departe lumii darul de frumuseţe pe care natura ni-l oferă, cu minimă condiţie de a învăţa să privim“. Şi, se pare că am cam învăţat. Pentru că, iată, din fiecare tablou care compune actuala expoziţie de la Galeriile Orizont, este purtător de o stranie lumină interioară: Fagii par a şti că sunt foste lăstărişuri din „Pădurea de argint“ cu trunchiuri veşnice purtând „suflete sub coajă“, florile – Crizanteme – aprind candele „iubirii pe pământ“, ochii din portretele de toate vârstele tot de lumină sunt purtători: a candorii, a înfloririi sub soarele din suflet, a înţelepciunii cu liniştea atotcuprinzătoare din „a cunoaşte, a iubi“.
   Ce-ar mai fi de spus? Că pictorul ieşean n-a ajuns la vârsta marii lumini din străfunduri, că s-a ivit în lumină abia în 1967 şi că este chiar în plin suiş de cumpănă-n lumină, că este un om între oameni şi că veghează prin tot ceea ce este la ridicarea în largul cu lumini a celor şapte vlăstare de viaţă care îi sunt copiii ca tot atâtea luminiţe care vin spre el, ca tot atâtea raze care conduc spre lume, cu frumuseţe înnobilând-o.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe