Newsflash
Cultură

Sunet și culoare la Cluj

de Demostene ŞOFRON - aug. 22 2016
Sunet și culoare la Cluj
     Luna august este, pentru clujeni, luna festivalurilor. În perioada 4–7 august, de exemplu, a avut loc a doua ediție a Festivalului Untold, care a propus (din nou) peste 150 de artiști de talie internațională, din Olanda, Marea Britanie, Austria, Belgia, Ungaria, Danemarca, România, Grecia, zece scene de concert, plus un public de aproape 300.000 de iubitori ai muzicii electronice.
     Prezențele artistice au fost numeroase, printre care: Dimitri Vegas & Like Mike (Belgia/Grecia), Armin van Buuren (Olanda), Hardwell (pe numele său Robbert van de Corput, Olanda), Martin Garrix (Olanda), Tiësto (Olanda – Grammy Award 2015), Afrojack (Nick van de Wall; Olanda). România este prezentă cu Șuie Paparude, Inna, Danaga, Antonia, Maestros Del Ritmo, Smiley, Silviu Pașca & Band, Moshu ș.a.
     Pentru Untold 2016, biletele au fost epuizate înainte de începerea festivalului, la fel și locurile de cazare din întreg județul Cluj, repetându-se situația de anul trecut. Au fost patru zile de sunet și culoare, care au făcut din Cluj capitala muzicii electronice. Fiecare gen în parte s-a regăsit pe scenele de concert: de la tech house, dark wave sau drumfunk la dubstep, dance punk, hard house, acid house, industrial rock, UK funky, Dutch House, Rotterdam techno, trance, raggacore, progressive house, space disco, freestyle house ș.a.m.d.
     De menționat că Untold a fost desemnat Best Major Festival  în cadrul European Festival Award 2015, Groningen, Olanda.
     În perioada 14–21 august, se vor marca cei 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș, în cadrul Zilelor culturii maghiare, ediția a șaptea. Programul cuprinde nu mai puțin de 500 de manifestări, de la concerte, expoziții, teatru, filme, sport, la dezbateri, conferințe, mese rotunde, ateliere, târguri, gastronomie etc.
     Între formațiile care vor susține concerte se numără: Omega și Locomotiv GT, apoi Akos, Moby Dick, KFT, Bagossy Brothers Company, Four Bones Quartet, Whisperblast, Loose Neckties Society. Zilele culturale maghiare reprezintă o oportunitate pentru comunitatea maghiară de a-și afirma diversitatea, puterea creatoare de valori și, mai ales, un cadru propice pentru aprofundarea unui dialog româno-maghiar nu doar în plan cultural.
     Seria evenimentelor marcante din această lună continuă cu Festivalul internațional de chitară Transilvania, care a ajuns deja la a 14-a ediție. Se va derula în perioada 16–21 august, va include concerte, cursuri master, conferințe, concursul propriu-zis, expoziții de instrumente muzicale etc., și este organizat de Asociația de chitară Transilvania.
     Invitații sunt nume extrem de cunoscute: Costas Cotsiolis (Grecia), Gabriel Guillen (Venezuela), Judicaël Perroy (Franța), Csáki András (Ungaria), Liviu Georgescu și Mihai Cojocaru (România). Sunt nume importante, invitate în jurii internaționale, cărți de vizită impresionante.
     Concursurile de chitară se adresează tuturor categoriilor de vârstă, anul acesta existând și o categorie pentru cei foarte tineri. Până în prezent s-au înscris aproape o sută de tineri chitariști, pentru concursul individual, respectiv cel de muzică de cameră. Și-au anunțat prezența o parte din laureații concursului internațional de chitară clasică de anul acesta de la Sinaia (4–9 iulie), de la Bogdan Cioceanu, Gabriel și Cătălin Mădan (din Ploiești) la Leea Cristescu (Brașov), Ana Maria Bibescu (București), Alexandru Grecu (Bistrița), Florin Lupu (Suceava), Dragoș Enache (Focșani).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe