Newsflash
Cultură

Sunete scrise

de Anca FLOREA - sept. 25 2015
Sunete scrise
     Pe lângă avalanșa de recitaluri și concerte ce se derulează uneori de dimineața până târziu în noapte, Festivalul „Enescu“ propune și alte manifestări: lansări de carte sau CD, expoziții și chiar formule inedite de raportare la creația enesciană.
     Spre exemplu, Muzeul „George Enescu“ (MNGE) prezintă, în această perioadă, în cadrul Simpozionului organizat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România în aula Palatului Cantacuzino, volumul opt cu titlul „Documente din arhiva MNGE. Articole de presă despre George Enescu“ (ediție îngrijită de Florinela Popa și Camelia Sârbu) și „Ștefan Niculescu – portret în eterofonie“ (ediție îngrijită de Olguța Lupu și Florinela Popa), ambele apărute la Editura Muzicală. Apoi, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, albumul semnat de Viorel Cosma, „George Enescu. Muzicianul de geniu în imagini“ (The musical genius in pictures). De asemenea, muzeul a găzduit și lansarea lucrării „George Enescu – reverie și mit“ de Despina Petecel-Theodoru (Editura Muzicală).
     Pe de altă parte, în același spațiu, s-a realizat și „Proiect N-escu: Variațiuni contemporane pe o temă de George Enescu“, tinerii creatori fiind „provocați“ să scrie partituri originale, pornind de la o simfonie enesciană, ansamblul SonoMania cântând acele piese în public. Iar Muzexpo va aduce, în 20 septembrie, ultima zi de festival, „expoziția de experiențe muzicale creative – instalații permanente“, dar și „expoziția imaginară – instalație vizual-sonoră DALPOFZS“.
     Dacă astfel de noutăți rezonează, probabil, mai curând cu așteptările și curiozitățile generației tinere sau ale celor pasionați de tehnica de ultimă oră, cu siguranță recitalurile diverse programate în această perioadă s-au bucurat de un interes deosebit și din partea melomanilor obișnuiți. Aceștia din urmă au ascultat piese românești contemporane în interpretarea flautistului Cătălin Oprițoiu, ansamblului „Devotio Moderna“, pianistei Mădălina Dănilă și oboistei Felicia Greciuc, precum și a pianistului american Gary Barett sau cvartetului de coarde „Profil“.
     O altă noutate va fi și Concertul laureaților concursului de artă vocală „George Enescu“ desfășurat la Paris în 2014, anunțat pentru 19 septembrie, soprana Odile Heimburger și Ionuț Vârban, fiind acompaniați la pian de Alina Pavalache, în arii din opere și lieduri. Programul a fost susținut anterior la Vila „Luminiș“ de la Sinaia, casa memorială „Enescu“ unde, în 18–19 septembrie sunt programate recitaluri în interpretarea unor artiști binecunoscuți precum violonistul Șerban Lupu sau pianistul Viniciu Moroianu.
     Lansări de carte au avut loc și la Ateneu, acolo unde s-a prezentat „Festivalul «George Enescu» – era Ioan Holender“, volum apărut la Editura Operei Naționale, cu texte semnate de Ioan Holender, Livius Ciocârlie, Emil Hurezeanu, Dan Dediu, Ioana Marghita, Sever Voinescu, iar la sala Palatului – „Press. Pass. Interviuri și însemnări de jurnal la Festivalul internațional «George Enescu»“ de Marius Constantinescu, referitor la edițiile 2011–2013.
     Dar Enescu, în ipostaza de compozitor și interpret, poate fi redescoperit și prin intermediul celor două albume discografice apărute la „Casa Radio“ în ciclul „Interpretări istorice“, omagiind astfel cei 60 de ani trecuți de la „nemurirea“ maestrului.
     Astăzi, 18 septembrie, la Librăria „Humanitas“, editura cu același nume, în colaborare cu Serviciul Patrimoniu cultural și arhive, prezintă albumul „George Enescu, compozitor și interpret“, repunând în circulație discuri „decelith“ rare, dintr-o serie de imprimări radiofonice realizate în anul 1943, precum și un dublu-CD cu opusuri cântate de Enescu și alți muzicieni ai timpului, dar și de Radu Aldulescu, Ion Fotino sau Daniel Podlovschi. În plus, Sonate de Enescu, Bartok, Bach decupate din înregistrările violonistului Varujan Cozâghian și pianistului Nicolae Brânduș și un CD cu o variantă de referință a Sonatei nr. 3 op. 25 în caracter popular românesc, laureată a Concursului de interpretare „George Enescu“ din 1958.
     Sunt repere ce se adaugă, pe lângă multe altele, atracțiilor din festival, cărțile și discurile beneficiind de avantajul de a fi citite și ascultate după ce se vor stinge acordurile ultimului concert din această ediție, la 20 septembrie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe