Masivul Tratat de endourologie în trei volume, sub redacţia profesorului Petrişor Geavlete, lansat cu prilejul Congresului naţional de urologie, este rezultatul unei munci sisifice, după cum subliniază prof. dr. Dan Mischianu, care semnează recenzia.

"> Superlativele unei munci sisifice - Viața Medicală
Cultură

Superlativele unei munci sisifice

de Prof. dr. Dan MISCHIANU - iun. 25 2013
Superlativele unei munci sisifice

Masivul Tratat de endourologie în trei volume, sub redacţia profesorului Petrişor Geavlete, lansat cu prilejul Congresului naţional de urologie, este rezultatul unei munci sisifice, după cum subliniază prof. dr. Dan Mischianu, care semnează recenzia.

   La congresul Asociaţiei Române de Urologie de anul acesta, după deschiderea oficială, a avut loc o lansare de carte medicală. Mă refer aici la o carte extraordinar de mult muncită, a cărei apariţie era previzibilă pentru mulţi urologi: Tratat de endourologie în trei volume, sub redacţia prof. dr. Petrişor Geavlete. Pentru mulţi dintre noi, visele îndrăzneţe rămân, din păcate (şi uneori din start), firave plăsmuiri efemere. Pentru profesorul Geavlete, toate proiectele la care a gândit până acum au devenit, cu o cadenţă admirabilă, realizări palpabile. Aceasta incumbă un mare efort de absolută voinţă şi o motivare personală deosebită. De fapt, aceasta îmi întăreşte ideea pe care am şi exprimat-o public, că profesorul este un om care conduce colectivul Clinicii de urologie de la Spitalul „Sf. Ioan“ din Bucureşti cu o mână de fier învelită într-o mănuşă de catifea!
   Tratatul de endourologie nu a apărut din neant. El continuă experienţa şi – de ce nu aş spune-o? – deja tradiţia unor cărţi anterioare: Atlas of Endourology – images and techniques (2006, despre care am scris în acest săptămânal, la timpul potrivit), Ureteroscopia (2008) şi Chirurgia endoscopică a aparatului urinar inferior (2010). Apoi, Asociaţia Română de Urologie, condusă de acad. Ioanel Sinescu, dar unde prof. dr. Petrişor Geavlete este vicepreşedinte, are la activ o realizare savantă admirabilă, unică în peisajul literaturii medicale de la noi: Tratatul de Urologie (2008). Acestuia i se adaugă acum Tratatul de endourologie, după un efort şi o muncă neostenite. Dacă noi, urologii români, suntem mândri de „Campbell-ul“ românesc din 2008, tratatul la care mă refer de această dată poate fi oricând comparabil cu „Smith’s Textbook of Endourology“ al profesorului Arthur Smith.
   Apariţia acestui tratat monumental (trei volume, 1.787 pagini, 4.500 de imagini color, 61 de capitole) se bazează pe imagistica înregistrată în peste 25 de ani de muncă a colectivului Clinicii de urologie „Sf. Ioan“. În continuarea „serialului endourologic“ despre care aminteam, şi această carte a apărut sub egida unei performante edituri de carte medicală de la noi – Editura Universitară „Carol Davila“.
   Vă veţi întreba, oare, de ce eu, semnatarul acestei cronici de carte medicală, nu precupeţesc cu superlativele atunci când mă refer la această apariţie? Fiindcă ştiu ce muncă, ce eforturi, ce renunţări, ce pasiuni şi ce dezamăgiri au depus şi probabil că îi aşteptau pe autori atunci când au realizat această întreprindere livrescă. Această carte este destinată (din fericire? din păcate?) doar cunoscătorilor în materie. Este o carte în care te afunzi practic ca într-o lume: lumea endoscopică a urologiei.
   Cititorul „drumuieşte“ de sus în jos, de la papila renală la fosa naviculară, o adevăratăVia Dolorosa uneori, pentru cel ce are de eliminat spontan un calcul sau pentru urologul care încearcă şi speră să rezolve terapeutic afecţiunea „upper from down never through!“, cum sună sintagma anglo-saxonă. Facem cunoştinţă cu patologia (şi cu modul ei de rezolvare endoscopică) uretrei, prostatei, vezicii urinare, ureterului – organ fin, subţire, contractil, de grosimea unei mine de pix şi deosebit de intolerant la prezenţa în lumenul său a oricărui corp străin şi, în final, a organului „tutore“ – rinichiul.
   Experienţa autorilor este exhaustivă, ceea ce le permite să emită concluzii pertinente, începând cu diverse consideraţii anatomice asupra abordului percutanat al rinichiului şi sfârşind cu locul nefroscopiei flexibile în patologia aceluiaşi organ.
   Cândva, într-o monografie proprie, scriam că aparent simpla excursie cistoscopică într-o vezică locuită de una sau mai multe tumori vezicale superficiale poate fi asemuită cu plimbarea unui scufundător marin à la Cousteau (cine îşi mai aduce aminte oare de Jacques-Yves Cousteau şi opera sa inconfundabilă?) în preajma unui coral ale cărui fimbrii se unduiesc după un ritm şi după o muzică numai de ele ştiute. Aceeaşi senzaţie am avut privind imaginile fotografice dinTratat – de o calitate foarte bună, dar de înţeles doar de specialist; în ele, albul este alb, negrul este negru. Nu există nuanţe de gri!
   Profesorul Geavlete a organizat activitatea chirurgicală endoscopică a clinicii pe care o conduce în maniera în care tot ce este ştiinţific şi de interes este înregistrat full-time şi full-color, iar rezultatul acestei munci a devenit o bijuterie de carte medicală.
   Cred, cu sinceritate şi în cunoştinţă de cauză, că profesorul Geavlete a depus, în tot acest timp, un efort şi o muncă de Sisif. Cel mai adesea, în toate întreprinderile noastre, trebuie să cărăm zilnic şi veşnic, în infernul în care ne aflăm, o stâncă spre vârful unui deal. Cred că acesta este sentimentul lăuntric al lui Petrişor Geavlete: cel de Sisif al urologiei endoscopice.
   Dar, când stai şi priveşti înapoi, când gândeşti la ceea ce ai realizat, la faptul că apariţia Tratatului de endourologie luminează mintea multor specialişti şi reprezintă o sărbătoare a scrisului medical urologic, este puţin lucru?

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe