Newsflash
Cultură

Surpriză în literatura medicală

de Conf. dr. Sorin TUȚĂ - feb. 23 2018
Surpriză în literatura medicală
Noua apariție editorială Nursing în neurologie, coordonată de conf. dr. Carmen-Adella Sîrbu, este o surpriză plăcută în literatura medicală neurologică a anului 2017. Domeniul atât de vast al neuroștiințelor a cunoscut în ultimele decade o adevărată explozie în cunoașterea proceselor patologice la nivel molecular neuronal, dar și apariția unor tehnici moderne de investigație neuro-imagistică și terapie avansată pentru afecțiunile neurologice. Cu toate aceste noi terapii neuro-imunologice, endovasculare, de corecție a consecințelor unor defecte metabolice, îngrijirea specifică și legătura directă cu pacientul neurologic greu suferind, prezentând adesea dificultate de deplasare, comunicare, alimentație, stări confuzionale, depresive, rămân elementele de bază pentru succesul terapeutic final.

Cartea de față umple cu succes un gol în literatura de specialitate, fiind singura de acest fel, ce face o tranziție de la fundamentele științifice și recomandările terapeutice din ghidurile recunoscute internațional, la măsurile practice, concrete de aplicare a acestora la patul bolnavului neurologic. Sunt prezentate clar, cu o finalitate practică, decelarea problemelor specifice fiecărui pacient și fiecărei patologii, urmate de adaptarea concretă a tehnicilor de îngrijire în afecțiuni atât de invalidante, cum ar fi accidentul vascular cerebral, scleroza multiplă, boala Parkinson, epilepsia sau demențele, dar și de pregătire a pacienților pentru investigații de tipul imageriei de rezonanță magnetică sau electroencefalografiei.

Cele peste trei sute de pagini ale cărții îmbină cele mai recente informații despre mecanismele patologice, criteriile diagnostice și recomandările de terapie, cu precizări privind modalitatea de organizare și componența unei echipe de terapie a pacienților cu patologie neurologică. De asemenea, sunt precizate atribuțiile membrilor echipei, mai ales detalii practice privind rolul și etapele de parcurs ale asistenților medicali în fiecare situație clinică legată de bolile neurologice cele mai frecvente. Limbajul medical de specialitate este cert adecvat publicului țintă, organizarea subiectelor și punerea în pagină ierarhizată a noțiunilor fac ușor de parcurs fiecare capitol. Îmbinarea elementelor avansate de cunoaștere a patologiei neurologice cu cele practice, concrete, de îngrijire a pacientului, a tipului și modului de administrare a medicației, de evaluare a stării clinice, recunoșterea complicațiilor, dar și asigurarea unui suport psihologic și reintegrare socială pentru o largă paletă de boli neurologice a fost posibilă prin colaborarea și coordonarea competentă a unui colectiv experimentat de specialiști – reputați medici neurologi și asistenți medicali ce activează în acest domeniu. Formarea în viitorul cât mai apropiat a unor generații de asistenți medicali specializați în domenii cum ar fi neurologia și având o activitate practică realizată în aceste secții de profil este un deziderat în țara noastră, dar care a dovedit deja beneficii în alte țări.

Un bun exemplu este reducerea mortalității pacienților cu accident vascular cerebral (AVC) prin tehnici de îngrijire specifică în unități de terapie neuro-vasculară dedicate, cu personal antrenat și instruit specific pentru îngrijirea acestor pacienți, fapt ce a dus la reducerea ratei complicațiilor letale. Această carte poate fi un foarte bun sprijin profesional nu doar pentru cadrele medicale în formare și studenți, dar și pentru perfecționarea personalului medical în activitate, ce poate beneficia de informații la zi, sintetice, dar precise cu privire la diagnosticul, terapia și tehnicile de îngrijire specifice pacienților cu patologie neurologică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe