Newsflash
Cultură

Talentul de a face versuri

de Dr. Al. TRIFAN - feb. 5 2016
Talentul de a face versuri
     Talentul lui Adrian Chiriță-Papas, implantat când era elev de liceu, nu-l părăsește nici când ar fi putut fi smuls de peregrinanta carieră de medic militar. Pentru noi „a scos capul“ în atmosfera creativă a Societății Medicilor Scriitori și Publiciști din România, manifestându-se în publicațiile acesteia. Domeniile sale de predilecție sunt epigrama și poezia lirică. Ambele își dispută tărâmul intim al autorului fără ca vreuna dintre ele să câștige bătălia decisivă. Ultima apariție dospită în cuibul târgoviștean a lui Adrian Chiriță este placheta intitulată Exodul serafimilor care cuprinde trei secțiuni. Prima, cu titlul „Scrisori către Dumnezeu“, conține versuri albe sau cu rimă, în cuvinte mundane, simulând invocații impregnate fără smerenie cu un strop de ironie epigramatică. Cea de-a doua secțiune poartă ca titlu un joc de cuvinte – „Vis-à-vis de vis“ și are un snop de poeme cu trimiteri exotice, scrise într-un limbaj în care metaforele medicale nu sunt deloc rare. Cea de-a treia secțiune poartă titlul hâtru: „Un os de ros pentru Eros“. Dacă este dat să ne oprim asupra poeziilor de aici, nu se poate să nu ne încânte parfumul reminiscent minulescian. Într-adevăr, versul are muzicalitatea și imaginile delicate, pline de sentimente alese, ale îndrăgitelor „bibelouri de porțelan“.
     Dar Adrian Chiriță excelează în a face din repetiție o formulă prozodică reușită, lucru de care suntem convinși citind prologul și epilogul. Primul are ca subtitlu „Pentru a digera un grăunte de fericire“. Poetul digeră probabil greu grăuntele de fericire, pentru că în fiecare din numeroasele strofe declară: „Sunt mai trist ca de exemplu (…) frigiderul/Gol deschis de îngeri blonzi/Foamea crește vagabonzi, Frigul pregătește gerul“. Eufonia și ironia sunt perfecte, nu-i așa? În epilogul cu subtitlul „Pentru a înțelege toată durerea lumii“, poetul se plasează tot antitetic, la fel ca în prolog, pentru că repetă la începutul fiecărei strofe: „Sunt mai fericit ca (…)“.
     Dacă ar fi să numim simbiontul care adastă în sinele lui Adrian Chiriță, acesta s-ar chema talentul de a face din versuri ceea ce dorea Paul Verlaine: o muzică… dar una în sonorități moderne.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe