Newsflash
Cultură

Teatru dedicat luptătorilor anticomunişti

de Dr. Sorina VASILE - apr. 27 2012
Teatru dedicat luptătorilor anticomunişti

Asociaţia Artist Liber şi Compania de Teatru Passe-Partout a actorului şi regizorului Dan Puric au prezentat, în sala Rapsodia a Teatrului de pe Lipscani, premiera operei dramatice dedicate foştilor deţinuţi politici – Testament.

   Reprezentaţia, regizată de tânăra Fineta Georgescu sub îndrumarea lui Dan Puric, reconstituie realitatea închisorilor politice din perioada comunismului şi frământările familiilor celor închişi. Structurată în nouă acte – Cartea, Plecarea de acasă, Ruga, Iubita, Crăciunul, Familia, Lupta, Crezul, Învierea – opera descrie cruzimea călăilor, dar şi idealurile şi momentele de rugăciune lăsatetestament prin poeziile şi memoriile victimelor.
   În ultima parte, scenele se concentrează pe lumea de azi – oameni grăbiţi care merg haotic, cu eşarfe negre pe ochi, fără interes pentru trecutul lor sau lumea din jur. Însă, odată ce sunt convinşi să citească mărturiile scrise ale dizidenţilor, oamenii grăbiţi îşi schimbă atitudinea – află, în sfârşit, istoria slab mediatizată şi preţul plătit pentru libertate. Se opresc şi îşi dau mâna. „Este o pagină de istorie nescrisă cu cerneală, ci zugrăvită în fiinţa noastră naţională cu lacrimi şi sânge“, spune dra Georgescu despre semnificaţia piesei pe care a regizat-o.
   Pentru a-i răsplăti pe cei care scriu despre rezistenţa din timpului comunismului şi „luptă pentru ţară“, Dan Puric a oferit în deschiderea evenimentului „distincţia anuală pentru demnitatea românească“ dlui Gheorghe Jijie. În prezent secretarul Federaţiei Române a Foştilor Deţinuţi Politici Luptători Anticomunişti, acesta este şi autorul monografiei „George Manu“ – istoria intelectualului care şi-a făcut lucrarea de doctorat sub îndrumarea lui Marie Curie şi, la Aiud, a ţinut cursuri clandestine printre deţinuţi, pe teme de matematică, filosofie, fizică, istorie, geografie, literatură… Gheorghe Jijie, care va împlini anul acesta 93 de ani, a fost arestat în 1948 împreună cu părinţii săi pentru „uneltire împotriva ordinii sociale“ şi condamnat la zece ani de închisoare. Şef de lucrări la Facultatea de Construcţii Hidrotehnice, tânărul Jijie a stat închis alături de marile personalităţi interbelice, printre care şi Manu. A trecut pe rând prin Jilava, Aiud, Gherla şi coloniile de muncă de la Periprava şi Noua Culme.
   Alţi invitaţi care au amintit celor aflaţi în sală despre comunism şi lupta împotriva sistemului represiv au fost Marcel Petrişor, fost deţinut politic, scriitoarea Doina Iovănel Spineanu şi poetul Răzvan Codrescu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe