Newsflash
Cultură

Teatrul, de la artă la mijloc de tratare

de Diana MĂRCULESCU - oct. 26 2017
Teatrul, de la artă la mijloc de tratare
     Febra, în cazul copiilor, este cel mai frecvent motiv pentru care părinții decid să apeleze la medic, această problemă necesitând de cele mai multe ori chiar internarea. De obicei, febra indică o infecție pe care cel mic a contractat-o. Febra în cazul copiilor cu vârsta mai mică de 5 ani rămâne însă un motiv serios de îngrijorare atât pentru părinți, cât și pentru medici, scrie dr. Aurel Condrea în numărul 2 din 2017 al revistei Medic.ro, apărută sub egida Societății Naționale de Medicina Familiei. La copilul febril este foarte importantă consultația, astfel încât să fie confirmată sau infirmată asocierea cu eventuale boli mai grave. 
     Deși pare greu de crezut, teatrul este adesea folosit drept mijloc de terapie în dezvoltarea personală. Dramaterapia, sau terapia prin teatru, este un mijloc prin care pacientul este încurajat să își dezvolte imaginația, să fie stăpân pe sine. Alin Potop, student la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, scrie, în articolul „Teatrul, între dramă și terapie”, că dramaterapia este un bun remediu pentru tratarea bolilor nevrotice și psihotice, a dizabilităților de învățare, tulburărilor de comportament, dar totodată poate fi folosită și în prevenirea bolii Alzheimer.
     Vaccinarea este printre cele mai sigure metode de prevenire a bolilor infecțioase. Deși în rândul opiniei publice circulă zvonuri, care pretind că vaccinarea nu ar fi o soluție tocmai sigură de apărare în fața unor boli, ci din contră un mijloc de îmbolnăvire, această metodă rămâne una extrem de sigură, afirmă dr. Mădălina Vesa, în suplimentul de vaccinologie, inclus în acest număr al revistei. Modul de administrare al vaccinurilor este variat: pe cale orală, intranazală, intradermic, subcutanat sau intramuscular.
     Poluarea este principala cauză pentru care anual mor 1,7 milioane de copii, cu vârsta de până la 5 ani. Principalele cauze ale deceselor sunt adesea infecțiile respiratorii (cum ar fi pneumonia), diareea produsă de accesul deficitar la sursele de apă potabilă, dar și din cauza accidentelor de mediu, cum ar fi otrăvirea, intoxicarea sau înecul. În numărul următor al revistei amintite (3/2017) este publicat un raport al Organizației mondiale a sănătății (OMS), în care se spune că impactul mediului asupra sănătății copiilor cu vârste mai mici de 5 ani, este extrem de grav, afectând foarte mult calitatea vieții acestora.
    Diabetul zaharat este o afecțiune extrem de întâlnită în ultimii ani, creșterea numărului celor care suferă de această boală fiind alarmantă. Potrivit unui raport al OMS, publicat în suplimentul de diabet al acestui număr al revistei, în anul 2012, numărul bolnavilor de diabet a fost de patru ori mai mare, față de anul 1980. De menționat că, în timp, diabetul zaharat conduce la evenimente cardiovasculare, orbire sau amputații de membre inferioare.
     De cele mai multe ori afecțiunile pielii rămân netratate o perioadă lungă de timp, oamenii crezând că iritația și roșeața vor trece de la sine, aceștia refuzând inițial să meargă la medic. O problemă dermatologică des întâlnită este dermatita de contact, care se prezintă sub forma unei inflamații a pielii. Tratamentul recomandat de medicul Vlad Mihai Voiculescu, în articolul pe care îl semnează, este în primul rând întreruperea contactului cu factorul declanșator, apoi aplicarea unui tratament local cu cremă pe bază de dermatocorticoizi. În cadrul reacțiilor severe, medicul recomandă și aplicarea de substanțe reci pe zona afectată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe