Newsflash
Cultură

Teatrul Nottara, reper activ în viața urbei

de Dr. Raluca BULEA - mar. 25 2022
Teatrul Nottara, reper activ în viața urbei

În trei sferturi de veac de activitate, Teatrul Nottara (sub denumirea pe care o are din 1960, anterior fiind cunoscut ca Teatrul Armatei) a adunat în palmares sute de spectacole memorabile.

Teatrul Nottara a devenit, în cele trei sferturi de veac, un reper important al vieții culturale a Capitalei, pe scena sa urcând câțiva dintre actorii emblematici pentru arta dramatică românească: George Vraca, George Calboreanu, George Constantin etc. 

Lansarea proiectului Renvent
Lansarea proiectului Renvent

Schimbările survenite în societate o dată cu trecerea anilor, și în special cele cărora cu toții trebuie să le facem față de la începutul pandemiei, au dovedit că această prestigioasă instituție culturală are disponibilitatea și poate găsi resursele pentru a se implica în viața societății în mod activ, și de a merge spre public pe diferite căi, atunci când acestuia nu i s-a mai permis să îi treacă pragul.

Prin proiectele realizate în comunitate, unele dintre ele experimentale, în diferite parteneriate cu alte organizații culturale sau asociații, s-a dorit menținerea legăturii cu publicul existent, dar și atragerea de noi categorii de spectatori, din rândurile celor tineri sau din medii defavorizate, care să prindă gustul de teatru și să aibă astfel o alternativă la modurile riscante sau periculoase de petrecere a timpului liber.

Au fost astfel realizate reprezentații pentru deținuți, dar și pentru familii vulnerabile din medii defavorizate. De mare interes a beneficiat și proiectul „Actori de pus în ramă”, realizat în anul 2020 împreună cu Muzeul Național de Artă al României, despre care am relatat la vremea respectivă

În același timp, pentru încurajarea lecturii și păstrarea legăturii cu publicul în perioadele când sălile de spectacol au fost închise, actorii teatrului au susținut sesiuni online în care au fost citite atât texte cunoscute (precum Enigma Otiliei de George Călinescu ori scrisori de dragoste ale unor personalități literare și istorice), dar și scrieri inedite, sub genericul „Spectacolul începe cu o lectură”. 

Marinela Tepus, director teatrul Nottara
Marinela Tepus, director teatrul Nottara

Cea mai recentă inițiativă dedicată încurajării cititului a avut loc în luna februarie, când spectatorii care au achiziționat bilete la teatru de Ziua Națională a Lecturii au primit în dar și un exemplar al volumului „În pas de teatru pe bulevard. O istorie a teatrului Nottara”, semnat de Claudia și Daria Dimiu cu ocazia aniversării a șapte decenii de activitate.

Pe de altă parte, începutul anului 2022 a însemnat pentru Teatrul Nottara și lansarea unui proiect original, ce se va desfășura pe parcursul a 12 luni, realizat cadrul unui parteneriat româno-norvegian cu agenția de comunicare creativă Media One (România) și compania artistică Artepunkt Skandinavia (Norvegia), și finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Intitulat sugestiv „Teatrul, o nouă normalitate #reinventare”, proiectul are nu doar viză culturală, ci și socială, adresându-se elevilor și profesorilor de liceu, tinerilor asistați social, dar și minorităților etnice și vârstnicilor, și își propune să îmbine modul clasic de prezentare a artei dramatice cu utilizarea noilor tehnologii și comunicarea digitală.

În cadrul acestui proiect teatrul va deveni instrument de dezvoltare personală a celor direct implicați, dar și de educație și comunicare cu publicul, de sensibilizare față de problemele actuale ale societății și de subliniere a importanței pe care implicarea și participarea fiecărui individ o poate avea în rezolvarea lor.

Ultimele luni ale anului vor aduce rezultatul final al proiectului #REINVENT, 3 piese de teatru (texte clasice și contemporane selectate din programa școlară) puse în scenă în România, 3 reprezentații pe scenă în Norvegia, dar și e reprezentații transmise în direct prin mijloace digitale pe internet, pentru a fi accesibile oricărei persoane interesate.

Această ultimă componentă a proiectului vrea să vină în întâmpinarea nevoii de cultură în limba română a celor care, din diferite motive, nu au posibilitatea de a veni la teatru: persoane care locuiesc în străinătate, persoane cu dizabilități sau alte probleme de sănătate, pentru care întâlnirea virtuală cu actorii va fi un prilej de mare bucurie.

Nu în ultimul rând, trebuie menționat că cei care vor pune în scenă aceste piese nu vor fi actori din trupa teatrului Nottara, ci cu un grup care va fi selectat special pentru aceste piese speciale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe