Newsflash
Cultură

Tematica medicală în filmul artistic

de Demostene ŞOFRON - ian. 17 2020
Tematica medicală în filmul artistic

Spre deosebire de alți ani, în 2019, tematica medicală nu a fost foarte des întâlnită în peliculele din cinematografe.

Anul 2019 a propus, cum era și normal, titluri peste titluri, de la foarte bune la execrabile, nominalizate, laureate sau pur și simplu nebăgate în seamă. Față de alți ani, tematica medicală nu a trezit interesul scontat, puțini regizori aplecându-se asupra problematicii în sine. Așa că am ales patru pelicule, două dintre ele fiind... românești!

Virus, o producție indiană, lansată la 17 iunie 2019, poartă semnătura regizorului Aashiq Abu. Acțiunea se concentrează asupra efectelor virusului Nipah și a epidemiei declanșate în exotica stațiune Kerala din regiunea Kozhikode, în 2018, soldată cu 17 morți. Fără a avea în distribuție nume sonore, filmul s-a bucurat de succes la încasări, în rândul criticilor de specialitate și la public. Nipah este un virus extrem de periculos transmis de liliecii de fructe.

A fost descoperit în 1998, în Malaezia, când peste 100 de oameni au murit după ce au mâncat carne de porc infectată. Virusul se transmite prin fructe, carne de porc sau chiar vin de palmier, toate contaminate de lilieci. Virus” este mai mult decât un film, este un apel la solidaritate, un apel pentru viață în lupta cu unul dintre cele mai ucigătoare virusuri.

Virus2

Un film despre autodepășire

The Peanut Butter Falcon (producție americană, lansată la 23 august), în regia lui Tyler Nilson și Michael Schwartz, reia o temă altfel des abordată, cea a persoanelor cu sindrom Down. Avem ocazia să-l cunoaștem pe Zack Gottsagen, un tânăr de 22 de ani internat într-o instituție de specialitate, fără posibilitatea de a ieși și, mai ales, de a fi independent. Zack evadează din instituție, se înscrie la The Salt Water Redneck School, visul său de a deveni luptător wrestling profesionist fiind pe cale să se împlinească.

the-peanut-butter-falcon-134738l

Ajunge însă mai mult de atât... ajunge actor. Alături i-au stat Shia La Beouf, Bruce Dern, Dakota Johnson, John Hawkes, convingători în mesajul motivațional transmis – acela de a persevera, de a merge mai departe, obstacolele putând fi depășite. Este un film despre autodepășire, voință, încăpățânare, altruism, implicare, societate civilă și, nu în ultimul rând, despre prietenie. Pelicula a obținut premii la Deauville, Leiden, Nantucket, Palm Spings, acestora adăugându-li-se nominalizări la Humanitas Prize, la North Texas Film Critics Association.

Să nu ucizi (producție românească) este regizat de Cătălin Rotaru și Gabi Virginia Șargă, cu Alexandru Suciu, Iulia Verdeș și Gelu Colceag în rolurile principale. Filmul este o radiografie a sistemului medical românesc din zilele noastre, văzut și pus la zid de un tânăr chirurg aflat la început de drum. Pierderea unui pacient pe masa de operație devine lupta chirurgului cu sistemul. Pelicula este inspirată de cazul Hexi Pharma.

sa-nu-ucizi-312820l

Primul documentar românesc selectat la Sundance

Colectiv (producție românească), regia Alexander Nanau, va avea lansarea oficială în cinematografele din România la 28 februarie. Premiera mondială a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, ediția 2019, fiind primul documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival italian. O altă premieră internațională a fost cea din cadrul TIFF-ului canadian (Toronto International Film Festival).

Colectiv1

În prezent, „Colectiv” este în selecția oficială a Festivalului de Film Sundance 2020, Statele Unite, unul dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume. Pelicula a fost deja premiată la Roche-sur-Yon (Premiul Special al Juriului), la Zürich (Golden Eye), la Budapesta (Premiul Publicului), fiind nominalizat la Cork, Hamptons, Minsk, Tromso și Roche-sur-Yon. Din distribuție fac parte, jucându-și propriile roluri, Cătălin Tolontan, Mirela Neag, Narcis Hogea, Camelia Roiu, Răzvan Luțac, Mariana Oprea, Vlad Voiculescu. Atât „Să nu ucizi”, cât și „Colectiv” cu siguranță vor face parte din selecția oficială a TIFF-ului românesc de la Cluj (mai-iunie), ediția cu numărul 19.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe