Newsflash
Cultură

Tentații în luna lui Cuptor

de Anca FLOREA - iul. 15 2016
Tentații în luna lui Cuptor
     Ultimul concert din stagiunea Filarmonicii a fost adus în luna lui Cuptor la București, cu Greg Schaller la pupitru, propunând opusuri de Bruckner sau Beethoven, cu participarea pianistului Aaron Goldstein, precum și controversata producție cu „Fidelio“ de Beethoven la Opera Națională, „moștenită“ fără voie de la cei care au condus teatrul până de curând.
     În paralel s-a desfășurat, la Universitatea Națională de Muzică, ediția a opta a Festivalului „Țintea muzicală“, realizat în colaborare cu Forumul cultural austriac. Au fost incluse două concerte alăturând pagini din creația spaniolă de secol XX (de Falla, Granados, Rodrigo, Guridi sau Soler) și piese scrise de compozitori contemporani din Austria, inspirați de sonurile iberice; în prim-plan s-a aflat un duo inedit – acordeon (Christoph Hofer) și clavecin (Sonja Leipold), alături de sopranele Cristina Radu și Ariadna Mihai, mezzosoprana Carolina Astanei, chitariștii Costin Soare și Mihai Petre, pianistul Otto Probst, violonista Diana Antonescu sau violoncelista Maria-Magdalena Probst, dar și elevi ai Școlii de muzică nr. 5. Forumul austriac a anunțat derularea unui workshop susținut de componenții „Duo Ovocutters“, instrumentiști care au cântat în cele două concerte.
     Muzeul „Enescu“ a invitat publicul la comemorarea violoncelistului George Cocea, personalitate marcantă a perioadei interbelice, la București și Paris deopotrivă, care a colaborat cu George Enescu, trăind în lumea aleasă și pentru că era nepotul pictorului Ștefan Luchian, dar mai ales pentru că provenea din vestita familie Cocea, fiind nepot al scriitorului N. D. Cocea și al actriței Alice Cocea, văr al actrițelor Dina și Tantzi Cocea. Pentru o vreme a fost profesor la Liceul „Enescu“, printre elevii săi regăsindu-se Dan Cavassi, cel care acum a dorit să-l evoce și să-l readucă în memoria noastră prin expoziția vernisată la 4 iulie (realizată împreună cu Adina Sibianu și Carmen Cârneci) și prin recitalul său în care a abordat, în compania pianistului Viniciu Moroianu, partituri de Enescu, C.C. Nottara, P. Constantinescu sau Schumann, interpretate cândva de maestrul său.
     La Ateneu vor începe curând pregătirile pentru ediția a cincea a stagiunii estivale „Vara magică“, datorată entuziaștilor organizatori de la Lanto Communication, primul concert urmând a fi susținut la 13 iulie, de Orchestra Română de Tineret, sub bagheta lui Cristian Mandeal. Redutabilul ansamblu a fost aplaudat entuziast în cadrul tradiționalului Festival de la Varna (Bulgaria), oferind lucrări de Ceaikovski, cu tânărul violoncelist Ștefan Cazacu, Prokofiev și Mendelssohn Bartholdy. Deloc întâmplător vor relua, în debutul ministagiunii, acele opusuri de mare frumusețe, cu siguranță mult gustate de melomani.
     În perioada 14–26 iulie va avea loc la Sinaia „Summer Music Academy“, în cadrul „EUROPAfest summer“, sub înaltul patronaj al Casei regale. Anul acesta, tinerii vor lucra cu profesori sosiți de la Academia regală de muzică din Londra, printre care violonistul Remus Azoiței, flautistul Paul Edmund-Davies, violoncelista Josephine Knight, altături de  violoncelista Cristina Bellu din Elveția și flautista Andrea Oliva din Italia. Se preconizează o prezență importantă a cursanților din multe țări, dornici să se perfecționeze, timp de 12 zile, cu acești profesori experimentați, în parte și soliști concertiști.
     La Iași va cânta Corul de copii Radio, dirijat de Voicu Popescu, și corul „Madrigal“, care se află într-un turneu în câteva orașe în care iubitorii genului se vor bucura să-l reasculte într-un repertoriu divers și atractiv. Stagiunea s-a încheiat, este vremea festivalurilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe