Newsflash
Cultură

Terapia durerii la copii

de Prof. dr. Ostin C. MUNGIU - nov. 17 2017
Terapia durerii la copii
     Durerea a fost neglijată ani la rând de medicii pediatri, care considerau că este important să se concentreze pe tratarea cauzei bolii, urmând ca aceasta să dispară de la sine. În prezent, această concepție s-a schimbat radical în urma dezvoltării tehnicilor de investigare și diagnostic. Nu mai este nevoie să lăsăm copilul să geamă pentru a ne lămuri asupra unui diagnostic.
     În lumina acestor concepții moderne despre durere și tratamentul ei, se proiectează și volumul Durerea acută și cronică la copil, ediția a doua, sub coordonarea prof. dr. Stela Goția. Lucrarea a apărut în acest an la Iași, la editura „Vasiliana”. Volumul de peste 400 de pagini este rodul efortului a douăzeci și doi de autori, cadre didactice și specialiști din centrul universitar ieșean.
     Volumul cu valoare de manual debutează cu date generale privind durerea la copil și continuă cu aspecte legate de evaluarea durerii, prezentate de dr. Ileana Ioniuc și dr. Georgiana Rusu. Sunt subliniate în acest capitol dificultățile de recunoaștere a reflectării clinice a fenomenului algezic la sugari și copii mici, subliniindu-se importanța interpretării modificărilor comportamentale. Se trec în revistă și elementele de evaluare a durerii în funcție de vârstă – nou născut, sugar, copil mic, preșcolar și adolescent. În continuare, se descriu diversele scale de evaluare a durerii și este analizată critic și valoarea algometriei pentru aprecierea efectelor analgezicelor.
     Abordarea managementului durerii cu derivați opioizi sau nonopioizi în oncologia pediatrică este prezentată cu claritate de profesorii oncologi Ingrith și Lucian Miron. Din cele două capitole se desprinde ideea că a controla durerea reprezintă o prioritate în asistența copiilor suferinzi de diverse forme de cancer.
     Se trec apoi în revistă caracteristicile durerilor și indicațiile de tratament în cefalee (dr. Georgiana Russu), durerile din sfera ORL (dr. Monica Alexoae), durerea toracică (dr. Aurica Rugină), durerea abdominală (dr. Laura Bozomitu și prof. dr. Evelina Moraru) – ultima fiind cea mai frecventă cauză pentru care un copil se prezintă la medic. Un capitol aparte este și cel în care prof. dr. Marin Burlea și colab. prezintă managementul durerii în departamentul de urgență.
     Prof. dr. Dan George Goția prezintă sistematic durerea în afecțiunile ortopedice ale copilului, iar prof. dr. Stela Goția abordează durerea osteoarticulară și musculară la copil, insistând, împreună cu dr. Alina Murgu, asupra progreselor realizate în farmacoterapia bolilor reumatismale ale copilului. La aceasta se adaugă și elemente privind valoarea electroterapiei și a altor metode nonfarmacologice la copil și adolescent, prezentate de conf. dr. Constantin Ailioaie.
     Prof. dr. Maria Stamatin și dr. Anca Bivoleanu au tratat aspectele legate de particularitățile durerii în perioada neonatală, situație în care eșecul terapiei sau ignorarea durerii poate duce la eliberarea necontrolată a hormonilor de stres, cu consecințe nefaste asupra evoluției clinice, a creșterii morbidității și a duratei de spitalizare. Dr. Tania Rusu și dr. Michail Mavros încheie volumul cu un capitol care subliniază eficacitatea psihoterapiei la copiii cu durere cronică, aceasta constituind un adjuvant util al farmacoterapiei.
     Prin această carte, în forma ei revizuită și adăugită, se mai pune un pilon de consolidare a școlii de algeziologie de la Iași, prezentă constant, de decenii, prin publicații și manifestări, pe scena națională și internațională. Volumul se adresează pediatrilor de diverse specialități, dar și celorlalți medici, care sunt interesați de terapia durerii la vârstele tinere.

 

Stela Goția (sub redacția)  – Durerea acută și cronică la copil. Ed. „Vasiliana”, Iași, 2017

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe