Newsflash
Cultură

Terapia prin râs

de Ioan ASTALUS - feb. 5 2016
Terapia prin râs
  Fără îndoială că orice exercițiu de admirație pentru strădania unui scriitor nu ar putea începe decât încercând să-l așezi pe acesta pe același palier cu opera sa. Un caz mai aparte este cel al enciclopediștilor care se risipesc într-o multitudine de domenii, pe cât de variate, pe atât de contrarii. Cartea profesorului Gabriel Gurman, renumit anestezist cu o foarte bogată activitate în domeniu, vine să confirme faptul că cei atinși de aripa generalității se mișcă cu detașare între extreme greu de cuprins într-o singură frază.
De la gravitatea situației dată de starea unui bolnav aflat la granița dintre lumea de aici și cea de dincolo și până la un hohot de râs nu-i decât o fracțiune de existență. Tocmai în această infinitezimală unitate de măsură, Gabriel Gurman, medic israelian de origine română, condensează, cu o detașare aparte, noianul de glume cu și despre medici, în Haz de necaz. Tematica nu-i întâmplătoare, și nici nu are, cu predilecție, scopul de a pune într-o lumină defavorabilă profesiunea lui și a confraților, dar vine să-și justifice temerara incursiune, încercând să dea o altă interpretare glumelor, bancurilor sau butadelor despre medici și medicină.
În spatele multor anecdote se află lunga experiență a autorului în domeniul medicinii, pe care o practică de mai bine de jumătate de secol în diverse colțuri ale lumii. În subsidiar se simte pana acidă a lui Ion Pribeagu, un mare creator de calambururi și cuplete, căruia îi sunt atribuite, cu adăugirile de rigoare și înfloriturile inerente, multe din glumele perioadei postbelice.
„Haz de necaz“ este mai mult decât o culegere, este o enciclopedie terapeutică. Terapia prin râs nu este o invenție recentă, dar a excelat ca o defulare la toate relele și privațiunile. Cetățeanul anonim râde în surdină, pe sub mustață, cum spune autorul, sau râde în gura mare, descoperindu-și libertatea de a face haz chiar și de un mare necaz.
Interesantă este, înainte de toate, poziția autorului față de evidențierea unei glume, prin punerea în temă a cititorului. El nu o „traduce“, cum se mai obișnuiește, pentru cei care pricep mai greu, ci pur și simplu creează contextul și starea necesară lecturării. Cartea este o poveste în poveste, care dă un farmec aparte glumelor și creează chiar și pentru cititorul avizat o stare de confort intelectual.
Încercând să fac o analiză pe text, m-am confruntat cu situația criticului care este nevoit să recunoască faptul că Gabriel Ben Meron (pseudonimul literar al autorului), mânuiește cu iscusință pana de scris la fel de bine ca instrumentele de care se ajută în practica sa cotidiană de tămăduitor.
Oricum, activitatea domniei sale în cele două domenii este remarcabilă, iar cartea de față este „sarea și piperul“ creației sale. Volumul se recomandă prin el însuși, chiar dacă impactul asupra cititorilor se măsoară prin numărul de exemplare vândute. Pentru ca lucrurile să fie așezate în matca lor firească, cred că s-ar impune traducerea cărții „Haz de necaz“ și în limbile engleză și maghiară, spre deliciul și delectarea studenților în medicină și farmacie, și nu numai. Este, în mod cert, o modalitate de răspândire și cunoaștere a acestui izvor anonim de inteligență colectivă.
„Haz de necaz“, de la început și până la sfârșit, te ține în suspans, într-o stare de spirit mai mult decât plăcută. Lectura este ușoară și agreabilă iar „comentariile“ autorului sunt de o eleganță demnă de un spirit rafinat. Cele de mai sus pot și trebuie să fie un îndemn la o lectură, ca o aventură.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe