Newsflash
Cultură

Terapie cu poeme „rabatabile“

de Dr. Roxana CRISTIAN - feb. 6 2015
Terapie cu poeme „rabatabile“
   PoemeleEugeniei Ţarălungă nu pot fi povestite; sunt scrieri închise aproape ermetic, deşi la prima vedere par suave şi exuberante. Există în volumul Rabatabil la cerere un cuvânt care le-ar putea caracteriza: „încolţurate“. Aşa de adânc le-a încastrat poeta în propriul miez (miezul lor, dar şi miezul ei înseşi), încât până să ajungi la roca „miezoasă“ rişti să te încleiezi în zona aşa-zis „mieroasă“ (specialişti literari au numit-o chiar „sentimentală şi senzuală“) sau să te blochezi la bariere aproape de netrecut: „grilaje de carne, carcase, lespezi, baloturi de muşchi... rugozităţi...“, dar şi „pajişti de lavandă“, „cântece de sirene“, deturnări onirice până la graniţa cu voaluri mai străvezii ca „sedilele“, „interstiţiile“, chiar „umbrele“; toate permit însă întrevederea sau presimţirea că suntem în preajma „locului“ cu „rouă cerească“.
   Capitolul de referinţe critice de la sfârşitul volumului conţine texte care ne pot ajuta să parcurgem cu bine straturile literare, stilistice, imagistice, imaginative, creative, ideative, de reflexivitate, de senzualitate, de singularitate, de originalitate, la care ar fi imposibil să se mai adauge ceva specific. La toate aceste aspecte poeta primeşte nota maximă. De altfel, ea a primit tocmai pentru aceste calităţi superlative, puse în evidenţă de criticii literari, premii importante. Fiecare analist literar ne oferă şi câte o cheie pentru a deschide sau închide „sertarele în care sunt pitite tragicul, tristeţea, melancolia“ acestui „corp“ poematic pe care poeta îl „radiografiază“ într-o „stare de graţie“ (a corpului dar şi/sau a poetei). Vă recomand să citiţi întâi acest capitol.
   O cheie de lectură este chiar cuvântul „rabatabil“ din titlul atât de ciudat al volumului, după titlul unuia dintre cele mai frumoase poeme. Cu această „cheie“ vom închide canoanele literare, căci în acest domeniu nu mai poate fi spus ceva în plus. Şi apoi, canoanele chiar ne-ar împiedica să intrăm în dimensiunea terapeutică. Această dimensiune înseamnă că fiecare poem conţine exact remediul care ne trebuie. La a doua sau a n-a lectură, folosind această „cheie“, ne vom da seama că toate cuvintele din poemele Eugeniei sunt atât de „rabatabile” (ea le zice uneori „interşanjabile”), încât dacă citeşti cu încetinitorul sau cu acceleratorul vezi şi înţelegi totul diferit, în funcţie de ce grad de deschidere utilizezi pentru a-ţi alege „doza optimă“ pentru simptomul, sindromul sau boala ta. Nu se poate explica ştiinţific, dar metoda este tot atât de exactă ca testele lui Dalai Lama: ţi se potriveşte exact ce ai ales. Ca mod de întrebuinţare generală, dacă „ţi-e bine“ găseşti terapia profilactică, iar dacă „ţi-e rău“ găseşti sigur în poemele rabatabile antidotul perfect; atât în aspectul lui pozitiv, adică sub formă de mângâiere, „compasiune de diverse grade până la expandarea universală“ (atenţie la modul rabatabil de administrare a terapiei), cât şi în aspectul negativ, adică „mai răul“, răul total, chiar „arhetipul“ răului. Când citeşti „am vrut să mă arunc în gol.../dar golul s-a luat de la mine“, te vindeci instantaneu de micul sau mai marele tău rău în care te simţeai suspendat. Nu mai vorbesc de spectrul sinuciderii sau altor terapii recognoscibile chiar de către cei nepreveniţi.
   Iată poemul terapeutic pe care l-am primit eu de la Eugenia Ţarălungă şi, cu care în curs de tratament, deja boala mea s-a ameliorat evident: „Ai grijă de Nazaret“ („tu să te sustragi mâhnirii/pe măsură ce rănirea conţine strălucire pentru tine/noi suntem tuburile unei orgi/prin care se aude o muzică aleasă/în zona în care apele se primenesc singure/ai grijă de Nazaret/şi de toată Galileea!/şi lărgeşte constant cercul/prin urmaşii noştri încovoiaţi/în poziţii de fetus/din ce în ce mai eliberaţi/de asperităţi şi canoane“). „Apele“ sunt pentru curăţire/abluţiune/purificare. Sunt şi pentru consumul intern: „bea multă apă“ recomandă autoarea în alte poeme. Se primenesc singure pentru că deasupra lor se plimbă, se preumblă Cel care le însufleţeşte. Din aceste ape însufleţite se adapă toate prototipurile Fiinţei, „animale“ blânde lente şi mari care ajung la „linia ţărmului alb“. Acesta nu mai are culori, condiţionări, determinări. Ca să ajungem la el ne împărtăşim şi noi din apele însufleţite, din stropii euharistici.
   Cheia „rabatabil“ este ascunsă bine, dar se poate recunoaşte. Am mai întâlnit-o sub diverse exprimări ale Eugeniei: „înghemuire“, „ghemuire“ a îngerului, bineînţeles, iar în acest poem este sugerată explicit prin „urmaşii încovoiaţi/în poziţii de fetus“. Ce poate fi „mai ghemuit“, mai „rabatabil“? Urmaşii se sustrag acelor „încolţurări“ – asperităţi şi canoane – limitative şi ajung, printr-o cvadratură a cercului, în proximitatea perfecţiunii, sănătăţii. Ei se vor putea da de trei ori peste cap oricând şi oriunde şi se vor putea preface în orice, dar nu ca să fie orice, ci Totul, pentru că sunt Totul. Secretul poemului, dacă încă nu-l înţelegem, îl putem căuta în oricare altul, dar la îndemână este chiar poemul-titlu: „Omul rabatabil e ca o sferă/Cu genunchii la gură/şi coatele îndoite la maximum/Cu mâinile strâns împreunate/şi capul plecat/Ca să folosim întreaga zestre de articulaţii/Sfera smerită se ridică“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe