Newsflash
Cultură

TIFF 2020 și pata pe nume Puiu

de Demostene ŞOFRON - aug. 14 2020
TIFF 2020 și pata pe nume Puiu

A fost un succes TIFF 2020 (45.000 de participanţi în zece zile, 232 de proiecţii open air, 51 de evenimente organizate), unul care a dovedit că se pot desfășura festivaluri și în plină pandemie.

Trofeul Transilvania a fost acordat peliculei „Babyteeth: Prima iubire”, debut în lungmetraj pentru australianca Shannon Murphy, „pentru bucuria vieţii spusă prin experienţa trecerii noastre dincolo”. Premiul cel mare – Zilele Filmului Românesc, a fost obţinut de pelicula „Acasă” în regia lui Radu Ciorniciuc.

Gala tiff1

Evenimentul cultural a avut însă parte și de momente neplăcute. Cristi Puiu a avut un derapaj serios la prezentarea noului său film, „Malmkrog”: „Am muncit foarte mult la acest film fără mască. (...) De mâine, am înţeles, la Cluj se poartă mască în aer liber. Să staţi cu masca pe faţă, să vă uitaţi la un film de 200 de minute este inuman. Dacă dumneavoastră sunteţi aici și vă uitaţi la un film azi, este pentru că au existat niște oameni indisciplinaţi în România în decembrie ’89 și care au zis «Nu» dictaturii. Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii (...) nu să ne trateze ca pe niște vite. Da, există această problemă, există o epidemie, există un virus, dar tonul autorităţilor statului este inacceptabil”.

Declaraţia sa este amendabilă încă de la prima frază. „Malmkrog” a fost filmat în decembrie 2018. A doua mare greșeală vizează cele 200 de minute. Cadrele medicale de la ATI stau în combinezoane 480 de minute, zilnic! Și mai mult când este cazul. Cristi Puiu șterge cu buretele munca unor oameni pentru care viaţa lor și a pacienţilor este mai presus de orice, iar reacţiile nu au întârziat să apară.

Prima a fost cea a dr. Andreea Moldovan (Spitalul de Boli Infecţioase Brașov): „Este trist, pentru că Puiu Cristi este un lider de opinie (...). Este trist să aud așa ceva și poate sunt și mai dureroase acele aplauze auzite”. Sunt de acord cu spusele specialistei și, personal, văd acest discurs doar ca o reclamă făcută filmului. Discursul lui Cristi Puiu rămâne unul ofensator, o pată pe TIFF 2020, iar aplauzele spectatorilor sunt expresia „culturii generale și de specialitate”.

Un alt moment neplăcut l-a avut în centrul atenţiei pe Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii. Gala de decernare a premiilor a fost precedată de un protest al unor actori nemulţumiţi de reducerea finanţării pentru operatorii culturali independenţi. Iar în discursul său, scurt și sec, ministrul nu a făcut altceva decât să promită – vorbe goale și fără acoperire.

Cultura e serviciu public

O parte dintre peliculele de la TIFF vor putea fi văzute și la București, la Cinema Sub Clar de Lună, în perioada 7 august-27 septembrie. Caravana TIFF mai cuprinde proiecţii la Sibiu (27-30 august) și Oradea (11-13 septembrie).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe