
Peste 700 de invitaţi din ţară și de peste hotare sunt așteptaţi să participe la cea de-a zecea ediţie a festivalului TIFF, organizată în perioada 31 iulie-9 august, la Cluj-Napoca, în 13 locaţii în aer liber.
Sunt programate 152 de pelicule din 47 de ţări, toate cele cinci continente având pelicule sau oficiali în Capitala Filmului.
Anul acesta, Lifetime Achievement Award nu se mai acordă. Premiul de Excelenţă va fi acordat actriţei Maria Ploae, cu o activitate scenică și pe marele ecran de peste 40 de ani. Secţiunile festivalului sunt cele tradiţionale – Competiţie, Luna Plină, Focus, 3x3, Fără Limită, Zilele Filmului Românesc/lung și scurtmetraj, Supernova– cu filme noi, dar și de revăzut. În această ultimă categorie intră „Z” (regia Costa-Gavras); „8 1⁄2”, „La dolce vita”; „Amarcord” (toate în regia lui Federico Fellini); „Compartimentul ucigașilor” (regia Costa-Gavras); „Balanţa” (regia Lucian Pintilie; versiune restaurată, de foarte mult timp așteptată); „Corpus Christi” (regia Jan Komasa); „Crash” (regia David Cronenberg). Cât privește filmul românesc, sunt așteptate cu interes crescut peliculele „Lemn” (regia Monica Lăzureanu-Grogan, Michaela Kirst, Ebba Sinzinger) – un documentar cu un subiect fierbinte: comerţul cu lemnul ilegal, de la tăiere până la produsul final, dar și „Delta Bucureștiului” (regia Eva Pervolovici), o premieră mondială la TIFF, despre mult discutata deltă urbană din lume – Delta Văcărești.
Șase sunt expoziţiile organizate în cadrul TIFF: „Lights on! Fellini’s 8 ½” (peste 2.200 de fotografii și peste 200 de diapozitive realizate în timpul turnărilor la 8 1/2); „Jurnal de pandemie” (fotografii semnate de Erik Messori-Italia și Remus Ţiplea-România); „Artiști Împreună” (manifest pentru mobilizarea artei și artiștilor în relaţie directă cu temele actuale); „Versus” (expun Elena Ilash și Florin Marin); FAR/12 fotografi de arhitectură din România și „Călătorie în lumea lui Dem” (a lui Dem Demetrescu), o serie de lucrări inedite de pictură, desene, filme, fotografii.