Newsflash
Cultură

TIFF 2022: „Filme, nu război”

de Demostene ŞOFRON - mai 20 2022
TIFF 2022: „Filme, nu război”

Organizatorii TIFF propun pentru ediţia de anul acesta o serie de noutăţi. Printre ele se numără o competiţie dedicată filmului documentar, dar și o secţiune gândită pentru a sprijini Ucraina.

Tudor Giurgiu la conferinta de presa TIFF 21 Ediţia de anul acesta a Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), programată pentru 17-26 iunie la Cluj-Napoca, se desfășoară sub motto-ul Make Films, Not War! Inspirat de sloganul Make Love, Not War! al anilor ,60, mesajul TIFF este clar și nu lasă loc altor interpretări.

Îndemnul este unul la pace, creaţie și creativitate, prietenie prin artă și cultură, camera de filmat devenind, astfel, o armă, inclusiv pe posterul ediţiei. Spotul festivalului reia și el mesajul antirăzboi, din perspectivă cinematografică. La baza lui stă una dintre scenele de început ale unuia dintre cele mai bune filme românești, „Balanţa” de Lucian Pintilie.

Sprijin pentru Ucraina

Noutăţile ediţiei de anul acesta sunt multe și interesante. O secţiune aparte în festival este cea sugestiv intitulată TIFF For Ukraine!, în care sunt programate proiecţiile peliculelor „Reflection”, în regia lui Valentyn Vasyanovych, și „Rhino”, regizat de Oleg Sentsov.

TIFFukraine

Regizorul ucrainean a fost arestat în 2014 după ce a protestat faţă de anexarea Crimeei de către Rusia și a fost condamnat la 20 de ani de închisoare de justiţia rusă, sub acuzaţia de complot terorist. A fost eliberat în 2019, într-un schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina.

Fondurile obţinute vor fi puse la dispoziţia industriei de film din Ucraina cu ajutorul Coaliţiei Internaţionale pentru Cineaști aflaţi în situaţii de Risc (ICFR), organism înfiinţat de Academia Europeană de Film.

Maia Morgenstern va primi Premiul de Excelenţă, încununare a celor peste patru decenii dedicate scenei și marelui ecran. În acest din urmă caz, șansa numindu-se Lucian Pintilie și distribuţia actriţei în deja amintita producţie „Balanţa”, rol care i-a și adus notorietatea internaţională.

Secţiune competitivă de documentare

O altă noutate vizează secţiunea „What’s Up, Doc?”, dedicată regizorilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj documentar din carieră. Temele peliculelor se află la graniţa dintre documentar și ficţiune, motiv pentru care vorbim, de anul acesta, de o secţiune competitivă.

Reţin atenţia două cine-concerte, „Moonwalk One”, respectiv „Nosferatu”, acesta din urmă beneficiind de acompaniamentul orchestrei Operei Maghiare clujene, dirijor Stefan Geiger, o prezenţă constantă deja în festivalul clujean.

Nu lipsit de interes este concertul susţinut de Eliades Ochoa, membru fondator al grupului Buena Vista Social Club, unul „dintre cei mai buni chitariști ai generaţiei sale”, potrivit celor de la The Guardian.

În competiţia oficială sunt înscrise 12 titluri care speră să intre în posesia Trofeului Transilvania 2022. Reţin, de asemenea, atenţia peliculele românești aplaudate în festivalurile de la Cannes, San Sebastian, Veneţia, selecţionate în secţiunea Zilele Filmului Românesc. De interes sunt și Retrospectiva Krzysztof Kieślowski și peliculele tinerilor cineaști din Competiţia Locală. Despre toate însă, în intervenţiile următoare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe