Newsflash
Cultură

Timp şi text în ierarhia luminii

de Paula ROMANESCU - nov. 28 2013
Timp şi text în ierarhia luminii
   Elite Art Gallery din Capitală a adus toamnei care a început cu zăpezi de septembrie şi soare blând apoi, o scară a luminii-pictură monocromă realizată de pictorul-scriitor Constantin Severin, membru al Asociaţiei „European Artists“ din Germania, respectiv, fondator al grupului 3rd Paradigm International Artists.
    A avut nenumărate expoziţii în mari centre culturale europene şi este cotat printre pictorii unicat în timpul nostru, care parcă nu vrea să mai ştie de excepţii într-o ierarhie a valorilor care plasează România pe treapta cea mai vizibilă din ierarhia luminii.
   Cele 18 tablouri în ulei din actuala expoziţie stabilesc, prin splendida lor afundare în oglinzi galben-roşii, o „Ierarhie a luminii“ în care se întrepătrund mituri şi legende ale acestui pământ (al nostru), căruia i-a fost şi-i va fi de-a pururi dor de ceruri.
   Bucurându-se de o mare şi justificată recunoaştere internaţională, pictura lui Constantin Severin pare o stranie tălmăcire a timpului niciodată încremenit în curgerea lui prin albia-text fără cuvinte dintr-o poveste scrisă cu ape de soare. Este o onorantă carte de vizită prin care arta românească se recomandă în lume, o pictură cu totul aparte pe lângă care nu poţi trece grăbit şi, mai cu seamă, indiferent. Întâlneşti aici casa soarelui (porţile maramureşene îi stau de strajă de veacuri), simbolurile creştine încrustate în lemnul pristolnicelor, simbolurile vieţii de fiecare zi care n-ar fi ce este fără truda mâinilor bătătorite care ştiu şi caldul mângâierii, şi taina lemnului preschimbat în furcă de tors, lingură, vârtelniţă, război (de ţesut, desigur, nu de acel secerător de vieţi).
   Între lucrările grupate sub însemnul Text şi timp, reţine atenţia un Ianus bifrons, figură familiară celor care nu se simt într-un muzeu ca în exil într-un timp fără texte de înţeles, cu un ghid, pe numele său Leonardo Da Vinci. Ceea ce frapează la acest Ianus este chipul (acelaşi!) prins în lumini diferite.
   Să fie un memento gen „oameni, atenţie, pericol!“ când parcă înşine, privindu-ne-n oglindă, vedem cum chipul nostru ştiut înfloreşte, ori se stinge, ori arde-n rug de patimi sub dura lex ce-nscrie triumfală celesta ierarhie a luminii!
   Este un foarte bun prilej să ne privim sufletul în oglinzile de puritate ale acestor tablouri monocrome ca nişte ape de lumini curgătoare, adânci, în care, de vom privi cu sufletul, nu se poate să nu ne recunoaştem.
   Nu, să nu ne temem de Ianus! Să alegem dintre chipurile sale pe acela care corespunde cel mai bine luminii din noi.
   Cam asta mi se pare a fi şi demersul artistului-pictor-scriitor: să ne pierdem într-o culoare până la a deveni lavă şi mai apoi să aflăm în această alcătuire de Ianus un singur chip.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe