Newsflash
Cultură

Tinerețea maestrului

de Anca FLOREA - aug. 24 2015
Tinerețea maestrului
     Microstagiunea „Vara magică“ se apropie de final, dar programele pe care le propune rămân la fel de atractive ca în primele seri, astfel încât sala Ateneului se umple de fiecare dată. Melomanii încearcă să facă abstracție de căldura insuportabilă, traversând adesea Bucureștiul doar pentru a se bucura de câteva clipe de muzică bună, în interpretări deosebite. Iar dacă pe podium evoluează artiști admirați dintotdeauna, tentația este cu atât mai mare și efortul merită din plin. Așa a fost și în cazul recitalului care, sub genericul „Valentin Gheorghiu și invitații săi“, l-a readus pe maestru în lumina reflectoarelor mai tonic și mai încărcat ca niciodată de bucuria cântului pe claviatură.
     Cu aceeași apariție elegantă și suplă, cu aplomb și o acuratețe tehnică incredibilă, a păstrat nealterat tușeul cald, gesturile uneori largi trădând o implicare parcă și mai pregnantă. Cu siguranță, se simte bine și în compania tinerilor instrumentiști, care lucrează alături de el cu rigoare și dezinvoltură. I-a învățat multe dintre tainele „cântului frumos“, cu o colegialitate și o prietenie adevărată. Astfel, a abordat Sonata op. 38 de Brahms, alături de violoncelistul Ștefan Cazacu, încă student, dar deja bine cunoscut publicului. Sunetul amplu, linia generoasă a frazei, siguranța tehnică s-au regăsit și de această dată în opusul care, interpretat împreună cu Valentin Gheorghiu, a avut și un anume romantism, dar și sobrietate. Intervențiile pianistice au completat și susținut demersul violoncelistic într‑un echilibru remarcabil și sub aspectul construcției și expresivității specific brahmsiene.
     Celor doi interpreți li s-a alăturat apoi violonista Simina Croitoru, la rândul ei o tânără care a devenit deja o prezență familiară în recitaluri și concerte, având o ușurință deosebită în plan tehnic și o capacitate de a relaționa firesc cu partenerii de scenă, parcă permanent relaxată. În Trio op. 11 nr. 4 de Beethoven, am avut impresia că pianistul a fost liantul și „factorul“ ce a asigurat omogenizarea și dialogul instrumental, în care am apreciat, desigur, și maniera în care vioara și violoncelul s-au completat atât în paginile alerte, cât și în cele marcate de melancolică introspecție. Finalul a adus un plus de vervă și percutanță în varietatea coloristică a „temei cu variațiuni“.
     După pauză ne-am reîntâlnit cu o „formulă“ devenită obișnuită în viața noastră muzicală. Maestrul și soția sa, Roxana Gheorghiu, evoluează de mulți ani fie la patru mâini, fie la două piane, într-un duo apreciat pentru suplețea și rafinamentul cu care realizează versiuni interpretative pline de farmec. Se remarcă tușeul asemănător, maniera în care rezolvă atacurile sau pe clape, trecerea de la unul la celălalt, preluarea liniei melodice făcându-se fără ca spectatorul să perceapă vreo diferență, ceea ce dă cumva unitatea „întregului“ artistic. Așa s-a petrecut și în cele Cinci valsuri pentru două piane de Brahms, desenate cu finețe, sau în Suita nr. 2 de Rahmaninov, deosebit de solicitantă. Scriitura complexă a celei din urmă cere o claritate de exprimare greu de obținut, trecând de la ritmurile incisive la mișcarea de vals, apoi la nostalgica romanță sau la grațioasa tarantelă, totul într-o rostogolire adesea tumultuoasă, dificil de stăpânit. Fără a da atenție unor detalii de acuratețe, publicul a fost cucerit, aplauzele și ovațiile insistente fiind răsplătite prin două bisuri la patru mâini pline de farmec. Maestrul a cântat cu o prospețime și o plăcere ce trăda o tinerețe interioară nealterată de vreme. Mi-a lăsat impresia că se simte minunat în lumea sa plină de muzică, mereu fericit în fața pianului, dar și în fața publicului care l-a admirat necondiționat încă de la debutul său pe scena Ateneului, în 1943.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe