Newsflash
Cultură

Toamna festivalurilor

de Dr. Raluca BULEA - sept. 25 2015
Toamna festivalurilor
     S-ar părea că sosirea lunii septembrie, deschizătoarea drumului către toamnă, în ciuda căldurii neobișnuite cu care a debutat și a melancoliei paralizante ce îi cuprinde pe unii dintre noi, aduce cu sine o efervescență nestăvilită și o dorință de a traduce în fapte ceea ce până acum fuseseră doar proiecte pe hârtie. De departe, Festivalul „George Enescu“ este evenimentul aflat în atenția tuturor, și pe bună dreptate, dar, dincolo de asta, orașul zumzăie neîncetat, în fiecare zi având loc manifestări interesante.
     Una dintre acestea este Festivalul ambasadelor „Open your culture“, aflat la debut, dar care își propune cu determinare să aibă viață lungă. Organizat timp de aproape o săptămână, în câteva locuri din oraș, la inițiativa Asociației ESCU (acronim pentru Educație, Societate, Cultură, Umanitate), sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe și al Ministerului Culturii, evenimentul a fost lansat, nu întâmplător, la 1 septembrie, de ziua diplomației române, sub genericul „În jurul lumii printr-un singur oraș“. Astfel, s-au întrunit 50 de ambasade și institute culturale, printre care  și vechi cunoștințe de-ale noastre, InstitutulPeisaje din Venezuela Cervantes, Delegația Valonia-Bruxelles și British Council.
     Biblioteca Națională a României, loc frecventat de cititori și cercetători de toate vârstele, dintre care foarte mulți tineri, a găzduit în generoasele sale spații o parte din instituțiile participante. Acestea au venit în fața publicului cu expoziții de fotografie și pictură din țările lor, cu costume și obiecte tradiționale de artizanat, chiar cu obiecte de patrimoniu. Astfel, am avut oportunitatea de a admira, față în față, statuete mayașe din Mexic și ceramică de Cucuteni, panouri omagiale dedicate poetului irlandez William Butler Yeats și cele marcând aniversarea a trei sferturi de veac de activitate a British Council în România, straie turkmene, arabe, africane sau indiene, și multe altele. Pe lângă exponatele statice, vizitatorii au avut ocazia să asiste și la ceremonii ale ceaiului din China și Japonia, precum și la o demonstrație de îmbrăcare a faimosului kimono japonez.
     Prezența românească s-a remarcat atât prin expoziția „Costum țărănesc, veșmânt regal“, care prezintă costume populare din zonele Muscel, Argeș, Mehedinți și Vrancea, din colecția Muzeului Național al Țăranului Român, asemănătoare cu cele purtate cândva de Regina Maria, precum și prin proiectul „Mari inovatori români“, inițiat de Institutul Cultural Român și care va călători în țară și nu numai. De remarcat este faptul că dintre cele 15 personalități alese, nu mai puțin de șase aparțin lumii medicale: Victor Babeș, „întemeietor al medicinii românești moderne“, Ion Cantacuzino, „inventatorul vaccinului antiholeric“, Gheorghe Marinescu, „realizatorul primului film științific“, Nicolae Paulescu, „descoperitorul insulinei“, Ana Aslan, „secretul tinereții veșnice“ și George Emil Palade, „Nobel pentru fiziologie și medicină“.
     În aceeași notă de prezentare a unei moșteniri culturale reprezentative a fost și expoziția „Hands of Korea“ de la Galeria Galateca, organizată de Ambasada Coreei de Sud pentru Festivalul ambasadelor, dar și cu ocazia aniversării a 25 de ani de relații diplomatice cu țara noastră. Pentru aceste momente speciale au fost alese trei meșteșuguri manuale care dau naștere unora dintre cele mai importante piese ale culturii tradiționale coreene, „hanbok“ – costumul tradițional, „bojaghi“ – piesă de împachetat, realizată din materiale textile, având de asemenea și rol decorativ, și „joomchi” – metodă coreeană unică de confecționare manuală a hârtiei din scoarță de dud.
Expoziția „Hands of Korea“     Un al treilea loc de desfășurare a festivalului destinat celei de-a șaptea arte a fost Cinema Studio, acolo unde 14 dintre țările participante au oferit publicului oportunitatea de a viziona o serie de pelicule artistice și documentare, realizate în ultimii ani sau dimpotrivă, devenite deja clasice.
     Nu în ultimul rând, cel de-al patrulea punct de pe „harta“ Festivalului ambasadelor a fost parcul „Lumea copiilor“ din sectorul 4, unde a avut loc și închiderea oficială a evenimentului, cu focuri de artificii. Timp de două după-amiezi de sfârșit de săptămână am putut, din mijlocul orașului nostru, să călătorim pe cinci continente, aflând informații turistice și economice, degustând mâncăruri sau băuturi tipice, ori vizionând spectacole de muzică vocal-instrumentală și dansuri tradiționale. În acest fel, ne-am putut bucura de ceea ce, într-o anumită măsură, este o parte a sufletului fiecărei națiuni participante, și de acele elemente importante pe care au dorit să le împărtășească țării gazdă și locuitorilor săi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe