Newsflash
Cultură

Tratamentul bolilor cardiovasculare

de Prof. dr. Leonida GHERASIM - dec. 15 2016
Tratamentul bolilor cardiovasculare
     O nouă lucrare intitulată Compendiu de terapie a bolilor cardiovasculare a fost lansată sub redacția prof. dr. Carmen Ginghină, lucrarea având ca predecesor „Mic Tratat de Cardiologie”, publicat în 2010, la care au contribuit colegii de la Clinica de cardiologie „Fundeni”. Volumul, relativ amplu pentru ceea ce se înțelege printr-un compendiu, devine complementar „Tratatului de Cardiologie” lucru așteptat de cardiologi, interniști și medici de familie.
     În sens larg, tratamentul bolilor este ultima etapă a actului medical, hotărâtor pentru pacient: decizia terapeutică, mai mult decât concluzia diagnostică, presupune cunoștințe ample, experiență și maturitate profesională, nuanțare și echilibru decizional. Dificultățile elaborării tratatelor și manualelor cu tematică strictă de terapie explică de ce astfel de volume sunt relativ puține, dar extrem de necesare.
     În epoca actuală, abordarea problemelor terapeutice trebuie să țină seama de: schimbările rapide ale orientărilor terapeutice (farmacologice, intervenționale, chirurgicale), datele adesea schimbătoare ale studiilor clinice și ale ghidurilor de diagnostic și tratament. „Compendiul de terapie a bolilor cardiovasculare” a fost elaborat în principal pe baza datelor de farmacologie și farmacodinamie a medicamentelor, pe rezultatele studiilor clinice majore actuale și pe ghidurile de tratament ale Societății europene de cardiologie și AHA/ACC (SUA). Orientarea terapiei, în funcție de rezultatele studiilor clinice și recomandările ghidurilor, are multiple avantaje (dovezi științifice, actualitate, sistematizare etc.) dar și limite, legate în principal de  rezultatele rapid schimbătoare sau neutre ale studiilor clinice și recomandările recentelor actualizări ale ghidurilor. Volumul de față a ținut în mare parte seama de aceste dificultăți.
     Structura compendiului este clasică: prima parte privește principalele medicamente utilizate în Cardiologie (opt capitole), iar a doua modul de utilizare a medicamentelor în funcție de patologia bolnavului (16 capitole). În sfârșit, a treia parte, mai puțin amplă, dar necesară, se referă la Medicamentele noncardiace care afectează cordul.  Cele trei secțiuni ale volumului lasă să se înțeleagă că terapia bolilor cardiovasculare este centrată exclusiv pe medicamente. Cu toate acestea, în conținutul fiecărui capitol sunt menționate sau analizate și alte metode de tratament nonfarmacologic, nu mai puțin importante (stil de viață, regim alimentar, controlul factorilor de risc etc.). În ansamblu, volumul cuprinde 25 de capitole, care au ca primi autori cadre didactice cu mare experiență ale Clinicii de cardiologie „Fundeni”, dar și 12 medici rezidenți din clinică. Multe dintre capitolele de bază au ca autor pe prof. dr. Carmen Ginghină, cardiolog și universitar cu vastă experiență, autor al multor cărți esențiale pentru cardiologia din România.
     Analiza în profunzime a fiecărui capitol – în special a celor care se referă la tratamentul principalelor boli cardiovasculare – nu se poate face într-o simplă recenzie a unei cărți. Trebuie subliniată structura modernă a capitolelor compendiului cu o mare bogăție de informații sintetizate înfraze concise sau în tabele edificatoare. Totuși, după trecerea în revistă a principalelor capitole ale acestei lucrări, se pot face câteva observații care însă nu-i scad valoarea: unele capitole sunt limitate ca întindere, față de importanța și dimensiunea problemelor specifice de patologie (de exemplu „Atitudinea terapeutică a aritmiilor cardiace”); datele și recomandările din ghiduri sunt folosite aproape exhaustiv în unele capitole și par recomandări unice de orientare terapeutică; recomandările de tratament farmacologic sunt uneori prea generale, fără a fi subliniată modalitatea concretă și practică a tratamentului, iar informațiile referitoare la un tip sau o clasă de medicamente se repetă, aproape inerent, la mai multe capitole; volumul bibliografic pentru fiecare capitol este inegal folosit.
     Cu toate aceste remarci de amănunt și puțin semnificative sub raport științific, volumul „Compendiu de terapie a bolilor cardiovasculare” este o carte valoroasă și foarte necesară cardiologilor, interniștilor, medicilor de alte specialități, tineri aflați la începutul profesiunii medicale. Informațiile farmacologice și orientările sau recomandările practice de tratament din volumul recenzat sunt necesare în fiecare zi și au o durabilitate acceptabilă cu toată dinamica atât de rapidă a cunoștințelor de terapie.
     Prof. dr. Carmen Ginghină, redactor și autor al compendiului, a asigurat unitatea de structură a volumului, dimensiunea informațiilor, selecția autorilor, mizând pe tineri colaboratori, stimulându-i astfel să învețe „arta scrisului” medical. Recomandăm compendiul pentru studiu și practică medicală și ne exprimăm opinia că va fi bine primit, atât pentru valoarea științifică propriu-zisă, cât și pentru orientările terapeutice aduse la zi în patologia cardiovasculară. Editura Medicală a realizat o lucrare tipărită la standardele editurilor internaționale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe