Newsflash
Cultură

Tratatul de patologie orală

de Dr. M. Gh. CĂLIN - aug. 19 2013
Tratatul de patologie orală
   Volumul Medicină şi patologie orală, apărut în urmă cu aproximativ un an, ar fi – după aprecierea prof. dr. Şerban Ţovaru, autorul său – o simplă reeditare, completată şi adăugită, a unui curs tipărit în anul 1999 pentru uzul studenţilor stomatologi. Chiar şi la acel moment, cursul respectiv („Patologie medicală stomatologică“) reprezenta prima lucrare de acest fel publicată vreodată în literatură medicală românească şi grupa experienţa personală şi cunoştinţele acumulate de autor atât în activitatea profesională de cercetare şi tratament proprii, cât şi urmare a studiului unor lucrări de specialitate apărute în Israel, Statele Unite ale Americii şi Franţa. Sub acest aspect considerăm că, deşi valoroasă şi foarte utilă, această carte a fost doar o schiţă care a previzionat masivul şi completul tratat de patologie orală al cărui prim volum îl prezentăm.
   Nu aducem nici o lăudă acestei apariţii academice dacă susţinem de la început că suntem în faţa unui tratat medical etalon din toate punctele de vedere. Structura sa, expunerea nuanţată şi clară, formatul editorial elegant dar sobru, iconografia bogată şi explicită, bibliografia cuprinzătoare şi argumentativă, indexul de termeni bine reprezentat precum şi faptul că în această lucrare zonele de consideraţii teoretice,experienţă clinică şi soluţionare terapeutică se întrepătrund într-un proces unitar şi activ, fac din acest tratat un instrument de lucru indispensabil atât pentru specialiştii stomatologi, cât şi pentru alţi medici cu specialităţi convergente sau de toate specialităţile, care nu au renunţat să  facă examenul fizic minuţios al bolnavului pe care îl consultă de fiecare dată când el se prezintă în faţa lor. Din acest motiv tratatul de patologie nu ar trebui să lipsească din biblioteca unui practician care va recunoaşte faptul că în cavitatea bucală se pot „citi“ – înainte de iniţierea unor proceduri paraclinice – atât starea de sănătate orală  şi generală, cât şi evoluţia unor procese patologice şi fiziologice ale organismului ca tot unitar.
   Procedând metodic, mai întâi este definită aria de preocupare a disciplinei de Patologie orală după formula adoptată de către Direcţia de Educaţie şi Cultură a Uniunii Europene, aceasta fiind „acea specialitate a stomatologiei care se ocupă de calitatea vieţii pacienţilor cu afecţiuni acute, cronice sau recidivante legate de afecţiunile medicale ale cavităţii orale şi regiunii faciale. Este o specialitate clinică şi academică care se dedică investigaţiilor, diagnosticului, tratamentului şi cercetării în domeniul afecţiunilor medicale ale gurii, precum şi manifestărilor orale şi maxilo-faciale ale afecţiunilor generale. Acestea includ afecţiuni dermatologice, gastrointestinale, reumatologice şi hematologice, precum şi afecţiunile autoimune sau legate de imunodeficienţe, afecţiunile neurologice şi psihice“.
   Pornind de la această definiţie cuprinzătoare constatăm că suntem în faţa unei discipline de graniţă care cumulează experienţe şi aspecte precum şi descoperiri din foarte multe specialităţi medicale, pe de o parte. Pe de altă parte, datorită multitudinii de conexiuni, patologia orală este o disciplină dinamică, în evoluţie continuă şi practicarea ei necesită pe lângă resurse şi disponibilitate la nou, o capacitate deosebită de a fi perioade îndelungate în  contact cu fiecare caz pentru a urmări evoluţia afecţiunii şi intervenţia în momentele optime pentru consolidarea rezultatelor.
   Primul volum al tratatului de Patologie orală este expus în douăsprezece capitole care evidenţiază şi dezbat subiecte specifice, pornind de la morfologia normală, histologia şi ultrastructura mucoasei bucale şi ajungând până la aspecte privind reacţiile adverse medicamentoase la nivelul cavităţii bucale.
   În mod special remarcăm capitolul al cincilea, care prezintă exhaustiv  date biologice şi clinice privind debutul carcinomului de mucoasă bucală. Ca orice debut al unei leziuni maligne şi în cazul acestei leziuni specifice spaţiului oral, momentul este greu de stabilit şi de multe ori se poate spune că a vorbi despre un debut în cancer face parte din domeniul imaginaţiei (H. Szpirglas). Departe de a se lăsa descumpănit, clinicianul şi cercetătorul acţionează riguros evidenţiind date privind debutul procesului malign (trăsături ale celulei maligne,etapele dezvoltării tumorale, reparaţie şi reversibilitate în oncogeneză), cauzele favorizante ale oncogenezei de ordin local şi general, tipuri de forme de debut ale cancerului de mucoasă, metode de diagnostic precoce (stomatoscopia, testul Papanicolau, citologia Brush etc.), importanţa markerilor tisulari şi insistenţa asupra modului de interpretare şi evaluare a rezultatelor biomarkerilor tipizaţi. Semnalăm distinsului autor la acest capitol mici defecţiuni în organizarea materialului care au scăpat editorului, dar este probabil ca ele să fi fost observate de el însuşi până acum. Acest aspect nu dăunează studiului, dar poate confuza, oarecum, referirile bibliografice privind această secţiune.
   Un capitol deosebit de util stomatologilor şi într-o măsură apreciabilă  medicilor generalişti ori pediatri este cel privitor la Maladia BehÎet, aftoză şi aftele bucale cronice recidivante. Aici, pornind de la consideraţiuni generale şi integrare sistematică sunt oferite soluţii de tratament grupate în linii terapeutice şi se schematizează un protocol accesibil şi util sub forma unui tabel aerisit şi logic.
   Sub semnătura dr. Lelia Mihai este inclus în tratat şi capitolul care prezintă reacţiile medicamentoase de la nivelul cavităţii bucale. Autoarea tratează cu rigoare tema, dar şi cu o degajare clarificatoare care face  un conţinut considerat abscons sau ambiguu să poată fi asimilat cu atenţie. Se subliniază că „reacţia adversă“ şi „efectul advers“ nu sunt defel expresii interşanjabile, iar referirile privitoare la „reacţia la un medicament“, „hipersensibilitatea medicamentoasă“ şi „alergia la un medicament“ sunt termeni diferiţi şi nu pot fi oricum folosiţi şi amestecaţi. După ce sunt expuse clasele de medicamente, principalele forme de reacţii adverse (pemfigusul medicamentos, reacţiile lichenoide etc.) şi sunt generos ilustrate fiecare prin fotografii de înaltă acurateţe, autoarea abordează situaţional patogeneza şi oferă câteva indicii de atitudine terapeutică, menţionând spre finalul capitolului, care dispune de un aparat bibliografic impresionant (aproape nouăzeci de referiri) că diagnosticul  reacţiilor adverse medicamentoase trebuie, în lipsa unor teste de diagnostic specifice, să fie bazat în cea mai mare măsură pe examenul clinic şi pe datele de anamneză care sunt, ca şi în alte situaţii, de cea mai mare importanţă în această materie.
   Aspectele tehnice ale unei recenzii nu ne îngăduie să ne referim şi la capitolul privitor la lichenul plan bucal (dr. Mihaela Ţovaru), precum şi la cel care tratează aspecte  de chemoprevenţie (dr. Ioanina Pârlătescu), dar ne este imposibil să ne oprim cu analiza tratatului în acest moment fără a evidenţia iconografia extraordinar de bogată şi de complexă a lucrării. Specificul tematicii abordate reclama cu insistenţă prezenţa planşelor fotografice de macroscopie, precum şi ale imaginilor microscopice, iar faptul că majoritatea acestor materiale aparţin colecţiei autorului asigură o utilitate imensă acestei importante cărţi. Pornind de la această din urmă consideraţie ne permitem să cerem autorului Tratatului de patologie orală ca la o eventuală reeditare sau cu ocazia apariţiei următorului volum, să ofere mai multe planşe iconografice, eventual pe un suport digital care nu va bloca spaţiul tipografic limitat, astfel încât cei interesaţi să cunoască mai multe detalii să ajungă să ştie ce să „vadă“ atunci când abordează afecţiuni ale mucoasei bucale.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe