Newsflash
Cultură

Trei femei… la înălţime

de Paula ROMANESCU - iul. 4 2012
Trei femei… la înălţime
   Teatrul, oglinda fermecată în care ne vedeam sufletul trăind prin viaţa personajelor, eroi sau victime – viaţa netrăită în măruntele noastre vise, doruri, înfrângeri şi încercări de zbor, a trebuit să se adapteze timpului prezent, cu acea ordine a dezordinii vestitoare de prefaceri. Aşa a apărut producţia ArCuB şi Unteatru, în locul acela unde viaţa îşi reclamă dreptul de a se înscrie în imperiul verbului a fi. La intrare, un afiş în alb-negru, ilustrat cu un portret reprezentând-o pe mama pictorului de Whistler.
   Şi iată-ne, spectatori incurabili, devoratori de teatru, prezenţi în seara zilei de luni, 4 iunie a.c., la premiera spectacolului Trei femei înalte (după Edward Albee, în traducerea lui Mihai Smărăndache, scenografia Vladimir Turturică, straie muzicale Nicu Alifantis şi Sofia Vicoveanca, regia Andrei şi Andreea Grosu cu, în rolul celor trei femei, Cristina Casian (premiul UNITER pentru debut), Florina Gleznea şi Nicoleta Lefter.
   Despre „decor“ s-ar cuveni să amintim că este o casă în care se va fi locuit cândva, cu parter şi etaj, ale cărei ferestre par astăzi ochi orbi, larg deschişi spre noi, văzătorii, ca şi cum ne-ar întreba: „Unde-s ai noştri?“.  În sala de teatru – o scenă ca o tavă, ca o palmă a destinului, parcimonios deschisă, o cortină ca două aripi negre nedesprinse cu zborul, patru rânduri de scaune şi, miracol, o aripă de înger – zâmbetul care nu ne mai părăseşte când ochii noştri prind să-şi caute în ochii celor din jur răsfrângere întru bucurie.
   Povestitorul, Edward Albee, este un mai vechi domn al teatrului american, care şi-a adjudecat şi teritorii din lumea cuvântului de pe toate continentele, prin „acre­ditarea“ cu scrisori gen Cui i-e frică de Virginia Wolf?, Zoo, Story, Echilibru fragil, visul american, ca tot atâtea izbânzi ale geniului dramaturgic, prilejuind talentului interpretativ al unor mari actori din cea de a doua jumătate a veacului al XX-lea să atingă unicitatea. Inconfundabil, între aceştia Radu Beligan.
   Povestea din seara de 4 iunie ne-a fost spusă de trei femei foarte tinere, foarte talen­tate, foarte convingătoare. Era istoria decrepi­tudinii umane, a bătrâneţii cu toate neputinţele ei, tragică până la ţipătul de lacrimă, hilară până la sadismul inocent al râsului de copil la vederea unui estropiat, tristă până la duioşie, reală până la frontierele visului, această splendidă iluzie a realităţii – haină veche pe care-o laşi undeva în timp spre a ajunge la tine cel adevărat, întreg, puternic, cel de la început de drum.
   Rolurile interpretate de cele trei tinere preotese la templul Thaliei au făcut să ni se pară că trei îngeri ghiduşi au „tradus“ în joacă eterna dramă care nu-i alta decât condiţia umană – murirea (cu o escală în ridicolul terifiant al bătrâneţii senile).
   Să vorbim de traducere! Nu, nu despre cea realizată de jocul actoricesc, ci despre traducerea textului, în care realizatorul variantei româneşti calcă în străchinile inutilei vulgarităţi. Ce să caute cuvântul neaoş care defineşte produsul dejecţiilor umane în contextul acela în care doamna contesă se va fi lăsat trântită în fânul de demult cosit, de chipeşul îngrijitor de cai?
   Cât despre învelişul muzical, foarte inspirat, foarte adaptat sufletului românesc, diafan şi profund ca dorul cel intraductibil.
   Şi-a fost finalul piesei, şi a tăiat cortina spaţiul dintre noi şi poveste, lăsându-ne cu aplauzele aninate de glasul Vicoveancăi, şi cortina s-a mai deschis de trei ori şi, tot de trei ori, scena a rămas goală. Cele trei femei înalte au fost la înălţime. Şi ruina aceea în care s-a întâmplat povestea mi s-a părut palat.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe