Newsflash
Cultură

Trei laureaţi ai premiului Nobel vin la Timișoara în 2023

de Florentina Ionescu - feb. 2 2023
Trei laureaţi ai premiului Nobel vin la Timișoara în 2023

Trei laureaţi ai premiului Nobel vor veni anul acesta la Universitatea de Vest din Timişoara. Unul dintre ei este scriitorul Orhan Pamuk.

Orhan Pamuk, Jean-Marie Lehn şi Jean-Pierre Sauvage sunt invitaţi de Universitatea de Vest din Timişoara în cadrul seriei de evenimente „La UVT, cultura este capitală!”, se arată într-un comunicat de presă de pe site-ul AGERPRES.

Universitatea de Vest din Timişoara propune o componentă de mare impact în cadrul programului cultural „Timişoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii”, prin agenda de evenimente dedicate întregii comunităţi, gupate sub genericul „La UVT, cultura este capitală!”. 

Orhan Pamuk
Orhan Pamuk

 

Trei întâlniri excepționale

În seria acestor evenimente, în prima parte a acestui an, comunitatea academică din UVT are deosebita onoare de a găzdui trei întâlniri excepţionale, cu personalităţi majore ale artei şi ştiinţei mondiale, laureaţi ai premiilor Nobel din domeniul literaturii şi chimiei.

Celor trei personalităţi ale culturii şi ştiinţei internaţionale li se va acorda titlul de Doctor Honoris Causa UVT, în ceremonii cu specific academic şi public cu reverberaţii din cele mai aparte.

Relaţia dintre cultura orientală şi cea occidentală

La începutul lunii aprilie, scriitorul Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru Literatură (2006), va fi invitat la o întâlnire specială cu publicul timişorean, o premieră absolută pentru mediul cultural local.

Laureatul este considerat ca unul dintre cei mai renumiţi scriitori turci contemporani, operele sale fiind traduse în peste 40 de limbi şi publicate în peste 100 de ţări. În cele mai importante teme care deţin un rol central în operele sale, scriitorul turc Orhan Pamuk (foto) evocă relaţia dintre cultura orientală şi cea occidentală, dar şi puternicul specific al mentalităţii turce, în care pluteşte multipla melancolie ce se simte şi în aerul Istanbulului, explicată de Orhan Pamuk prin termenul de huzun, un sinonim specific turcesc al melancoliei, aşa cum o înţeleg europenii occidentali.

Întâlnire sub semnul pasiunii pentru știință

Apoi, tot în luna aprilie, cercetătorul Jean-Marie Lehn (foto), laureat al premiului Nobel pentru Chimie (1987), membru de onoare al Academiei Române, va fi prezent la UVT pentru o întâlnire de mare strălucire intelectuală, pusă sub semnul pasiunii pentru ştiinţă. 

jean-marie-lehn
Jean-Marie Lehn

 

Academicianul francez a fost laureat în 1987 cu Premiul Nobel pentru Chimie, alături de alţi doi cercetători, pentru munca depusă în sinteza criptanzilor.

Acordarea distincţiei a fost motivată de faptul că Jean-Marie Lehn a găsit în 1969 molecule înrudite, pe care le-a numit „criptand”, prin care este posibilă crearea de compuşi chimici, în reacţii chimice care au un impact semnificativ asupra proceselor biologice.

Cunoaşterea ştiinţifică este în prim plan

De asemenea, cercetătorul Jean-Pierre Sauvage (foto), laureat al premiului Nobel pentru Chimie (2016), va fi invitatul comunităţii academice a UVT, pentru o dezbatere care aduce tot cunoaşterea ştiinţifică în prim plan, într-un mod cu adevărat contemporan.  

Jean_Sauvage
Jean-Pierre Sauvage

 

Personalitate de prim rang din domeniul cercetării chimice, Jean-Pierre Sauvage a fost desemnat laureat al Premiului Nobel pentru Chimie datorită contribuţiilor aduse, alături de alţi doi cercetători, în studierea unui complex de două molecule interconectate în formă de inel.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, declară:

„Ca spaţiu academic de înaltă performanţă, Universitatea de Vest din Timişoara îşi asumă un rol major în comunitatea timişoreană, pentru anul Capitalei Europene a Culturii, în 2023. Invitarea la UVT a celor trei laureaţi ai premiilor Nobel, în acest an, face parte dintr-o agendă mai largă, pe care UVT o oferă iubitorilor de cultură din plan local, naţional şi european. Agenda UVT din 2023 cuprinde zeci de evenimente, dezbateri, conferinţe, workshop-uri şi producţii valoroase. Vă aşteptăm la UVT, unde cultura este capitală!”

Datele punctuale pentru cele trei evenimente vor fi comunicate public din timp, ca momente de interes deosebit şi de vizibilitate în comunitate, propuse de UVT în cadrul agendei din 2023 şi desfăşurate sub genericul „La UVT, cultura este capitală!”.

Aceste evenimente fac parte din Programul Cultural „Timişoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, staţia Reflecţii, finanţate de Municipiul Timişoara prin Centrul de Proiecte Timişoara.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe