2010 – Anul plămânului şi SRP (Societatea Română de Pneumologie) – este titlul Editorialului semnat de Florin Mihălţan, din nr. 1/2010 al revistei PNEUMOLOGIA. Cititorii noştri cunosc acest subiect, din „Viaţa medicală“ nr. 11/19 martie a.c. „Este un semnal important de reuniune a eforturilor tuturor pneumologilor şi ale celorlalţi implicaţi în lupta împotriva afecţiunilor respiratorii pentru un control şi un tratament corect al acestor boli.“ Tuberculoza în România. Probleme şi soluţii – Elmira Ibraim şi colectivul de la Unitatea Centrală de Coordonare a Programului Naţional de Control al Tuberculozei (PNCT) semnalează punctele slabe: • reducerea marcată a scăderii anuale a numărului de cazuri de TB şi stagnarea ratei mortalităţii deficienţe în sistemul informatic de înregistrare şi raportare a datelor în cadrul PNCT lipsa resurselor financiare pentru asigurarea mentenanţei şi îmbunătăţirii sistemului monitorizare şi control insuficiente ale fenomenului de chimiorezistenţă micobacteriană lipsuri în asigurarea cu personal • deficienţe în asigurarea infrastructurii reţelei PNCT şi a aparaturii medicale necesare • deficienţe în asigurarea de medicamente (ce au condus la întreruperi de tratament) lipsa unui protocol recunoscut oficial pentru diagnosticul, tratamentul şi monitorizarea cazurilor cu dublă infecţie HIV-TB. (...)"> TUBERCULOZA ÎN ANUL PLĂMÂNULUI - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

TUBERCULOZA ÎN ANUL PLĂMÂNULUI

de Dr. Maria DRAGOTĂ - mai 21 2010
TUBERCULOZA ÎN ANUL PLĂMÂNULUI

    2010 – Anul plămânului şi SRP (Societatea Română de Pneumologie) – este titlul Editorialului semnat de Florin Mihălţan, din nr. 1/2010 al revistei PNEUMOLOGIA. Cititorii noştri cunosc acest subiect, din „Viaţa medicală“ nr. 11/19 martie a.c. „Este un semnal important de reuniune a eforturilor tuturor pneumologilor şi ale celorlalţi implicaţi în lupta împotriva afecţiunilor respiratorii pentru un control şi un tratament corect al acestor boli.“ Tuberculoza în România. Probleme şi soluţii – Elmira Ibraim şi colectivul de la Unitatea Centrală de Coordonare a Programului Naţional de Control al Tuberculozei (PNCT) semnalează punctele slabe: • reducerea marcată a scăderii anuale a numărului de cazuri de TB şi stagnarea ratei mortalităţii deficienţe în sistemul informatic de înregistrare şi raportare a datelor în cadrul PNCT lipsa resurselor financiare pentru asigurarea mentenanţei şi îmbunătăţirii sistemului monitorizare şi control insuficiente ale fenomenului de chimiorezistenţă micobacteriană lipsuri în asigurarea cu personal • deficienţe în asigurarea infrastructurii reţelei PNCT şi a aparaturii medicale necesare • deficienţe în asigurarea de medicamente (ce au condus la întreruperi de tratament) lipsa unui protocol recunoscut oficial pentru diagnosticul, tratamentul şi monitorizarea cazurilor cu dublă infecţie HIV-TB. (...)

Controverse şi dileme asupra utilizării ß-blocantelor în tratamentul bolii cardiovasculare asociate la pacienţi cu bronhopneumopatie cronică obstructivă sunt punctate în referatul general semnat de Camelia Pescaru, Voicu Tudorache şi Cristian Oancea. Activitatea beta-blocantelor trebuie evaluată prin acţiunea lor asupra a trei domenii: efectul pe VEMS, cel pe hiperreactivitatea bronşică, rezultatul la administrarea adiţională de beta-agonist. Rezultatul administrării este modulat de interferarea cu multipli alţi factori: gradul de cardioselectivitate a beta-blocantului, doza, administrarea concomitentă sau nu de beta-agonişti, faza bolii, statusul de fumător etc. Administrarea lor sub strictă monitorizare se însoţeşte de scăderea morbidităţii şi a mortalităţii, inclusiv la cei care au suferit intervenţii de chirurgie cardiovasculară. Concluzia: beta-blocantele pot fi administrate în BPOC ce asociază şi comorbiditate cardiacă, dar cu grijă. Claudiu Nistor şi colaboratorii ne supun atenţiei un Caz rar de boală Castleman unicentrică de tip plasmocitar la nivel mediastinal. Este vorba despre o afecţiune foarte rară, caracterizată prin hiperplazie ganglionară foliculară cu proliferare anormală vasculară interfoliculară, la o pacientă de 51 de ani, care s-a prezentat cu durere precordială. Diagnosticul a fost stabilit prin toracotomie laterală cu tumorectomie ideală. Un alt caz clinic interesant (prezentat de Maryam Hassanzad şi colaboratorii): o fetiţă de 2 ani, cu wheezing, tuse cronică şi febră prezente încă de la naştere, diagnosticată cu sindrom Swyer James (caracterizat prin bronşiolită şi pneumonie). În ajutorul practicianului vin Anouka Rua de Silva, Andreea Herescu şi Tudor Toma, cu Protocolul University Hospital Lewisham – Londra pentru ventilaţia noninvazivă (NIV), destinat tuturor cadrelor clinice care instituie şi urmăresc tratamentul cu NIV. Instrucţiunile sunt bazate pe ghidurile naţionale de specialitate din Marea Britanie, pe ultimele dovezi publicate în studii randomizate, dar şi pe baza preferinţelor şi practicilor locale. Marioara Şimon şi Ioan Şimon realizează Update – tehnici bronhoscopice, semnalându-le pe cele recente – ultrasonografia endoscopică, bronhoscopia cu autofluorescenţă şi navigaţia în câmp electromagnetic şi pe cele de viitor – endoscopia cu magnificaţie, imagine în bandă îngustă, endomicroscopia confocală, termoplastia endobronşică în astm, reducerea volumelor pulmonare pentru emfizem. Activitatea SRP este ilustrată prin relatarea semnată de Cristian Didilescu, despre Zilele Spitalului de Pneumologie Scorniceşti (22–24 octombrie 2009), şi prin Calendarul manifestărilor SRP din 2010. Vă invit să descoperiţi singuri şi celelalte subiecte din revistă. Lectură utilă!
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe