Newsflash
Cultură

Ultimul făuritor al vetrei medicale nemțene

de Dr. Virgil RĂZEŞU - apr. 28 2017
Ultimul făuritor al vetrei medicale nemțene
Personalitatea complexă a medicului Costache Andone (1919–2016) nu poate fi ușor exprimată în cuvinte, dar se cuvine a afirma că, deși originar din județul Bacău, odată ce a devenit locuitor al Neamțului, s-a identificat cu idealurile și viitorul acestuia și s-a manifestat ca un cetățean adevărat. Nu cred să fi existat domeniu de activitate, fie că a fost vorba de economie, urbanism, teatru, cultură, arte sau sport în care să nu se fi exprimat cu autoritate și competență.
În anii 1947–1948, pe fondul marilor distrugeri provocate de război, în condițiile economice precare ale urmării secetei și ale unei importante transhumanțe, un grup de tineri medici entuziaști și dornici de afirmare, care făcuseră deja primii pași în cariera universitară, a părăsit Iașiul medical și s-a strămutat la Piatra Neamț, foarte probabil la sugestia doctorului Gheorghe Iacomi, singurul om al locului. Favorabile acestui moment de mare răscruce pentru medicina nemțeană au fost, fără îndoială, existența din anul 1935 a unei clădiri spitalicești insuficient folosite, moderne pentru acea vreme, fericit plasată la poalele muntelui Pietricica, construită în timpul regelui Carol al II-lea și sub ministeriatul doctorului Costinescu, și faptul că grupul de medici nu era alcătuit doar din câțiva, ci din doisprezece specialiști din domeniile medicale importante: dr. Dumitru Palade (boli interne), dr. Elena Palade (pediatrie), dr. Iosif Șarf (nou-născuți), dr. Gheorghe Iacomi (chirurgie), dr. Dumitru Țapov (obstetrică-ginecologie), dr. Venti Ciocâlteu (endocrinologie), dr. Marius Micșa (oftalmologie), dr. Costache Andone (ORL), dr. Aurel Țiucrea (boli contagioase), dr. Corneliu Tudor (dermatologie), dr. Constantin Mudriac (radiologie) și dr. Nicolae Săndulescu (laborator).
Ei au preluat clădirea spitalului, căreia i-au conferit funcționalitatea necesară, s-au întrajutorat și s-au sprijinit, dincolo de orice orgoliu mărunt și au creat un centru medical de certă valoare, cum nu existau prea multe în țară. Și-au depășit condiția de medici de provincie, au fost neobosiți și au devenit cunoscuți și apreciați de întreaga populație de pe Valea Muntelui și de pe Valea Bistriței. Ei au constituit generația făuritorilor, a deschizătorilor de drumuri spre progres și afirmare. Toți cei care au venit după ei au găsit vatra aprinsă, fierbinte, și fiecare a contribuit la întreținerea focului cu mai mult sau mai puțin, după pregătirea și propria personalitate. Această generație nu s-a mulțumit cu activitatea la patul bolnavului, s-a antrenat în activitatea științifică, a fost interesată de progresele medicinii și s-a preocupat de formarea altor și altor generații de specialiști. Nu este de mirare că zona de la poalele Ceahlăului se mândrește cu o filială a Academiei Oamenilor de Știință, singura filială neuniversitară dintre cele opt din țară, organizatoare a numeroase manifestări științifice de amploare, printre care cele 29 de ediții ale reuniunii oftalmologilor și 37 ale chirurgilor din Moldova.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe