Newsflash
Cultură

Un act ruşinos

de Madeleine KARACAŞIAN - nov. 24 2011
Un act ruşinos
   Încă din anii studenţiei, sociologul şi istoricul german de origine turcă Taner Akçam a protestat împotriva invaziei turce în Cipru şi a tratamentului aplicat minorităţii kurde, ulterior consacrându-se problemei genocidului armean, pentru a cărei recunoaştere militează de mai bine de trei decenii. Fost profesor asociat de istorie la Universitatea statului Minnesota, în prezent profesor asociat la catedra de studii asupra genocidului armean şi a istoriei moderne armene la Universitatea Clarck din Worchester (Massachusetts), a scris în ultimele două decenii câteva volume în limbile turcă, germană şi engleză, consacrate armenilor şi genocidului armean.
   VolumulUN ACT RUŞINOS: Genocidul armean şi problema responsabilităţii turce (Editura Ararat, 2011), la a cărui  lansare în Bucureşti a participat şi autorul, este traducerea originalului apărut la editura Metropolitan Books, în 2006 şi răsplătit, un an mai târziu, cu „Minnesota Book Award for General Nonfiction“. Versiunea românească îi aparţine Eugeniei Cristescu, iar ediţia este îngrijită de Flori Bălănescu, de la Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului.
   „Cuvântul înainte“ este semnat de arhimandritul Datev Hagopian, noul Întâistătător al Bisericii Armene din România, care îi asigură pe cititori că se află în faţa unei „cărţi neobişnuite, cu un conţinut tragic“. După ce trece în revistă multiplele activităţi ale autorului, prefaţatorul afirmă că volumul „reprezintă reunirea abordărilor teoretice, a opiniilor şi a uriaşei munci de cercetare a lui Taner AkÎam despre Chestiunea Armeană şi Genocidul Armean“, autorul numindu-şi lucrarea „Un act ruşinos“, „nu numai ca o caracterizare a celor întâmplate, ci şi pentru că aşa a fost numit de către întemeietorul Republicii Turce, Mustafa Kemal (Atatürk)“. Sunt subliniate principalele merite ale cărţii lui Taner AkÎam – „îndrăzneala ştiinţifică“ şi „abordarea chestiunii cu responsabilitatea caracteristică rigorii academice“, autorul dezvăluind „rădăcinile planificării Genocidului Armean (…), ca o urmare logică a procesului de formare şi, mai apoi, de prăbuşire a Imperiului Otoman“, ceea ce a dus la naţionalismul extrem.
   Lucrarea se bazează pe relatările martorilor oculari şi amintirile consemnate de urmaşii lor, la acestea adăugându-se documente din arhivele americane, engleze şi germane, ceea ce întăreşte ideea de operaţiune planificată. Toate acestea oferă Turciei actuale posibilitatea de a se confrunta cu propria sa istorie şi de a recunoaşte faptele, ca pe o recompensă morală pentru mult încercatul popor armean, care a dat un milion şi jumătate de victime. Îndelungata intoleranţă a Turciei otomane explică faptul că armenii scăpaţi de urgie şi-au găsit refugiul şi în România ospitalieră, care le-a devenit a doua patrie.
   Flori Bălănescu, în calitate de redactor al versiunii române a acestui volum, după ce analizează contextul în care s-au petrecut evenimentele tragice din 1915, consideră că „actul ruşinos al asasinării unei părţi însemnate a naţiunii armene (…) încă rămâne un act condamnabil“ şi îi mulţumeşte lui Taner AkÎam „pentru cursul dens de istorie aplicată, de cea mai înaltă clasă profesională, şi pentru lecţia de onestitate dureroasă, în raport cu sine şi cu ceilalţi“.
   De subliniat că autorul oferă detalii semnificative privind ororile şi crimele comise în mod premeditat, după ce a studiat arhive preţioase din numeroase state occidentale, în afara materialelor din arhivele turceşti, toate cuprinzând dovezi clare ale intenţiei de genocid a autorităţilor otomane. De altfel, el este primul specialist turc care foloseşte termenul „genocid“, introdus în 1944 în dreptul internaţional de către juristul polonez de origine evreiască Raphael Lemkin (1900–1959) şi legiferat în 1948 de către Adunarea Generală a ONU. Originile acestui volum se află în teza de doctorat în filosofie, susţinută de autor în 1995, la Universitatea din Hanovra. Ediţia engleză este o versiune substanţial recuperată a unei cărţi a sa în turcă, publicată în 1999 la Ankara.
   Taner AkÎam este de părere că, dacă Turcia doreşte „să devină un membru cu adevărat democratic al societăţii naţiunilor, trebuie să se confrunte cu acest capitol întunecat, care a fost Genocidul Armean“. Lucrarea sa dezvăluie cumplita tragedie, petrecută la începutul secolului XX, care îşi aşteaptă recunoaşterea de către Turcia şi de către toate statele civilizate ale lumii.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe