Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

UN CAZ SPECIAL DE DEPENDENŢĂ ALIMENTARĂ

Viața Medicală
Prof. dr. Gabriel M. GURMAN vineri, 25 iunie 2010

   (...) Rodriguez şi colab. (Biol Psychol 2005; 70:9) au numit fenomenul ciocolatoolism (care sună cam la fel cu alcoolism!), dar această expresie încă nu explică de ce efectul de dependenţă e mai evident la sexul feminin. Iată explicaţia pe care o dau autorii articolului din HAREFUAH (2009;148: 539).
   Prezenţa substanţelor chimice antidepresive în boabele de cacao e un fapt bine stabilit şi descris pe scurt în rândurile de mai sus. Şi cum sindromul depresiv este, din punct de vedere statistic, în mod semnificativ mai prezent la persoane de sex feminin, legătura pare clară. (...)

Ba mai mult, încă din anul 1999 se ştie că dorinţa exagerată de a consuma ciocolată e mai evidentă la femeile cu sindrom clinic premenstrual şi la un procent foarte ridicat de femei în perioada menstruaţiei, ceea ce implică un substrat hormonal (secreţie crescută de progesteron şi scăzută de estrogeni) în perioada perimenstruală. Progesteronul produce o scădere a nivelului sanguin al trigliceridelor, iar ingestia de ciocolată rezolvă în bună măsură aportul de lipide necesare
organismului în perioada menstruală. Bogată în magneziu, ciocolata rezolvă şi problema nivelului scăzut al magneziului seric în timpul ciclului şi iată cum ingestia acestui aliment dulce, catifelat, extrem de plăcut la gust devine cu timpul un fel de automedicaţie (aşa-numita self-medication descrisă de Bruinsma şi Taren în J Am Diet Assoc 1999; 99:1249). Toate explicaţiile ar trebui să conducă la concluzia după care, cu cât ciocolata conţine mai multă cacao (ca în cazul ciocolatei amărui), cu atât mai evidentă trebuie să fie dependenţa de ciocolată. În mod surprinzător, cercetările în domeniu nu au putut dovedi această corelaţie. De aceea, studii ulterioare au fost canalizate într-o altă direcţie şi anume înclinaţia spre alcool şi tutun, şi ele au dovedit că acele persoane de sex feminin fumătoare şi cu obişnuinţă de ingestie de băuturi spirtoase prezintă şi o dependenţă mai evidentă faţă de ciocolată. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.