Newsflash
Cultură

Un clovn de pus pe rană

de Candid STOICA - aug. 1 2016
Un clovn de pus pe rană
     Se acceptă sau nu, teatrul cu cei mai mulți spectatori este totuși cel al Televiziunii Române. Ani de ani, conștiincioasă și tenace a transmis piese de teatru. Unele mai bune, altele mai slabe. Unele erau conjuncturale, adevărate manifeste de proletcultism, izvorâte chiar din programul partidului aflat la putere, la care realizatorii și actorii se dădeau de ceasul morții să le confere un minimum de adevăr posibil. Mai toate însă erau ca un dar nesperat care i se făcea spectatorului anonim în toate anotimpurile și de prin toate colțurile țării. Și nu-i cerea mai nimic, decât să stea pe un scaun sau fotoliu cu ochii ațintiți pe micul ecran. Unde mai pui că putea face și altceva în timpul respectiv, altă îndeletnicire. Să croșeteze, de exemplu, să curețe cartofi, sau să râșnească cafea, ceea ce într-o sală de teatru nu ar fi fost posibil. Câte gospodine n-au mărturisit că au văzut „Don Carlos“ de Friedrich Schiller sau „… escu“ de Tudor Mușatescu făcând tocană!
     Luând de bun un principiu comunist, în­că valabil astăzi, actualmente Televiziunea Română și-a continuat opera de culturalizare a maselor largi de spectatori, amenajând în aer liber, la sediul său central, o scenă pe care să se joace teatru, cum se spune, „pe viu“, nu „pe sticlă“ (sau plasmă). Inițiativa lăudabilă aparține Casei de producție a TVR2 care cred că va da roade în timp, pentru că, deși acum nu prea se înghesuie lumea, probabil în viitor vor da năvală, în ciuda caniculei care năpădește orașul în lunile de vară.
     Departe de zgomotul străzii, între două clădiri ale studiourilor se află montată o scenă simplă, doar 30 de centimetri de la sol, goală, care are în spate două panouri cu rol de a masca ceva din peisajul din jur. În față, gradene în scări pe care se află scaune destul de comode – iată cadrul noului teatru al Televiziunii Române, care nu e deloc modest.
     La o analiză atentă, se poate considera că „Opiniile unui clovn“ este, de fapt, un studiu al ipocriziei și al alienării – emoționale, sexuale, religioase, politice – a societății din Germania, în care numai banul contează, iar artistul care refuză adaptarea este stigmatizat, marginalizat. Opiniile unui clovn, dramatizare după stufosul roman al lui Heinrich Bӧll (apărut cu ani în urmă la editura Polirom), în regia Anei Maria Colțeanu, interpretat de tânărul Alexandru Buescu a fost prezentat chiar în seara marii finale a campionatului european de fotbal, în fața a peste 50 de spectatori. Tânărul Alex Buescu este poet, născut în 1985, are deja o pagină de prezentare pe net cu fotografii, fiind văzut ca unul dintre actorii redutabili ai „noului val“. Rar am putut vedea la tinerii actori atâta artă de filigran, sentimentalism de bună calitate, inteligență creatoare.
     „Opiniile unui clovn“, în interpretarea sa, este de fapt un lung monolog de o oră, extras din romanul amintit, care vorbește despre singurătatea artistului în general și se războiește, în modul său specific, cu mediul ambiant: părinți nereceptivi, impresari veroși, adversari prozaici la dragostea iubitei lui Marie, care îl părăsește lăsându-l neconsolat.
     „Sunt clovn sau, denumirea oficială a profesiunii mele, comic“, așa se prezintă Hans Schnier, eroul romanului, artistul nefericit din perspectiva căruia este privită societatea germană din timpul și după cel de-al Doilea Război Mondial.
     Ca unul care am jucat la circ și mai joc, un clovn la zile festive în spectacolul „Cum să se supere oamenii mari, mari și cum să se bucure copii mici, mici“ pot să apreciez performanța tânărului Buescu. El nu face nimic din ce ar putea executa un clovn pe scenă: salturi, păcăleli ingenioase sau copilărești, cascade de râs, dar mai ales căderi spectaculoase sau caraghioase care să facă lumea să hohotească. Un vechi edec al circului mi-a spus odată: „Dacă nu știi să cazi la circ ești zero bani, zero lei“.
    Buescu, alias Hans Schnier, îmbrăcat nu într-un costum obișnuit de clovn, ci ceva analog, foarte simplu, nu are nimic din toate cele ce am înșirat, decât o ingenuitate și o sensibilitate uneori stupefiantă, ce îl împiedică de multe ori să-și facă meseria. Au existat clovni celebri, elvețianul Grock, de exemplu, dar cel mai faimos a fost, desigur, Charlie Chaplin. La noi, în 1938, marele actor și profesor Ion Finteșteanu a jucat pe scena Teatrului Național piesa „Clovnul“ de Seck Roggers, unde cronicarii vremii povestesc că interpretul cânta: dintr-o greblă, care îi servea drept pieptene; o stropitoare, care învelea un saxofon; o perie de haine, care ascundea o muzicuță și din clopoței. De asemenea, scaunele scoteau sunete muzicale, fracul oua, iar cipilica de pe capul clovnului zbura în văzduh și se întorcea după câteva secunde la locul ei.
     La noi, în arena circului, au atins notorietatea în timpul vechiului regim Ceacanica (clovn alb) și Tonino (clovn roșu), iar mai nou Mihai Mălaimare, prin aparițiile sale de la Teatrul Masca. Clovnul Buescu nu e urâcios, nu face glume nesărate, nu se agită inutil și zgomotos, nu face tumbe cerând imperios aplauze, din contră: e duios, sentimental, e de pus pe rană. Mai mult, e original, iar interpretarea lui este excelentă. Multe felicitări, bineînțeles și regizoarei care a știut să-l modeleze și să puncteze povestirea din când în când, la nevoie, cu accente muzicale, dând spectacolului o notă de singularitate.

 

 

 

PS: Teatrul de Artă a anunțat că va juca în următoarele săptămâni (duminica) două spectacole: „Un bărbat și mai multe femei“ de Leonid Zorin și „Insomniacii“ de Mimi Brănescu. ­

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe