Newsflash
Cultură

Un fir de nemurire

de Dr. Maria DRAGOTĂ - mai 1 2013
Un fir de nemurire
   Ne bate primăvara-n inimi!… Să-i deschidem:/ Lapislazulii lumii sunt toţi în ochii tăi,/Cât negurile vieţii putem să le desfidem,/Alt soare să aprindem pe vechile ei căi… Îndemnul ne vine de la Vasile Voiculescu şi este cuprins într-una din bijuteriile sale poetice, un sonet inspirat din opera lui Shakespeare. Suntem în anotimpul începuturilor, evocat de poet, dar şi al sfârşitului său, căci la 26 aprilie se împlineşte o jumătate de veac de la plecarea sa din această lume.
   V. Voiculescu, medic, prozator, poet, drama­turg, publicist, s-a născut la 27 noiembrie 1884, la Pârscov (jud. Buzău). Între 1902 şi 1903 a urmat cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie din Bucureşti, apoi a trecut la Medicină, unde şi-a finalizat studiile în 1910, cu teza de doctor în medicină şi chirurgie cu titlul: „Rezecţia intestinului cu sutură termino-terminală în herniile strangulate“. A practicat în mai multe localităţi rurale din ţară. Doi ani mai târziu, a debutat în revista „Convorbiri literare“. În Primul Război Mondial, a fost medic militar la Bârlad, unde parti­cipa la serile culturale organizate de Al. Vlahuţă. A debutat în volum cu „Poezii“ în 1916, colaborând apoi cu „Flacăra“ lui C. Banu, în urma unei recomandări de la Al. Macedonski. În 1920, i s-a decernat Premiul Academiei pentru volumul „Din ţara zimbrului şi alte poezii“. Ulterior, i-au mai apărut volumele „Pârga“, „Poeme cu îngeri“, „Destin“, „Urcuş“. În 1948, i-a fost conferit Premiul naţional de poezie. Postum, i-au apărut povestirile „Capul de zimbru“, „Ultimul Berevoi“, romanul „Zahei orbul“ şi volumul „Teatru“.
   A fost deţinut politic timp de patru ani (1958–1962), făcând parte din lotul „Rugul aprins“. „Ultimele sonete închipuite ale lui Shakespeare în traducere imaginară de V. Voiculescu“, 90 la număr, apărute la un an după moarte, sunt încă o dovadă talentului său artistic, iar „Zahei orbul“ este apreciat drept capodoperă a romanului românesc. Prin toată opera sa, V. Voiculescu şi-a câştigat un loc special, binemeritat în istoria literaturii române. Ci smulg tăriei verbul de dincolo de fire,/Şi orice vers ce-ţi dărui i-un fir de nemurire.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe