Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Un „glonte“ bine structurat

Viața Medicală
Stela GAŞPARI miercuri, 24 iulie 2013
   Confratele întru medicină şi condei Virgil Răzeşu ne face o plăcută surpriză, oferindu-ne spre lectură romanul Glontele cu parfum de crini, apărut într-o ţinută editorială reuşită.
   Înainte de a deschide cartea pe care o are în mână, orice cititor se întreabă (e dreptul lui) cam ce ar putea descoperi între coperţile ei şi dacă merită să meargă mai departe, cu atât mai mult cu cât autorul nu se numără printre profesioniştii scrisului.
   Am face un deserviciu şi lecturii şi cititorului dacă am devoala câtuşi de puţin din acţiunea romanului şi ne mărginim să spunem că dacă prologul ne introduce în lumea teatrului, anunţându-se ca un policier, pe măsură ce avansezi în acţiune, eşti nevoit să părăseşti ideea romanului poliţist, mai facil, întrucât acţiunea se răsfiră pe numeroase planuri şi face ca scrierea să devină o reuşită frescă social-politică a unor vremuri nu prea îndepărtate şi puternic influenţate de evenimentele din decembrie şi chiar un concentrat de istorie.
   Autorul ne asigură că secvenţele de istorie se înscriu organic în acţiune, întrucât este vorba de o istorie contemporană (încă), trăită de cei mai mulţi dintre noi, dar mai puţin cunoscută ori mistificată de cei interesaţi în denaturarea ei şi, fapt notabil, fac parte din însăşi viaţa personajelor, cărora le influenţează şi le marchează în mod esenţial existenţele.
   În cele din urmă, pe fondul unei acţiuni bine conduse şi plină, totuşi, de suspans, autorul ne oferă scene, secvenţe dominate de cromatică şi sensibilitate variate şi ne pune la dispoziţie o galerie impresionantă de personaje bine creionate, fiecare individualizat prin factură, personalitate şi contribuţie la economia romanului, acoperind un registru tipologic larg, între cele mai simple ori umile dar demne, până la cele mai sofisticate sau intens marcate de şcoala vieţii sau de factorii conjuncturali de care beneficiază. Impresia că autorul nu a făcut decât să transcrie vieţile unor personaje binecunoscute şi să le lege, într-un fel, destinele este infirmată de acesta, care ne asigură că niciunul dintre personaje nu este un model cunoscut, că fiecare este construit cu migală şi cu efort şi, întrucât poartă pecetea vieţii, devine viabil şi credibil, îşi justifică existenţa şi conferă greutate ansamblului. 
   Interesantă este construcţia întregului roman, a cărei acţiune se desfăşoară, după cum afirmă autorul, în jurul unui ax care uneşte două localităţi. Dintre acestea numai una este nominalizată, adevărat leagăn al culturii naţionale, despre care întotdeauna se va putea spune ceva, în vreme ce cealaltă rămâne în anonimat. Cititorul poate s-o localizeze după voie şi propria experienţă, mai ales fiind similitudinea vieţilor acestora din perioada postrevoluţionară.
   Ca şi celelalte două romane ale sale, şi „Glontele…“. este foarte bine structurat şi echilibrat şi îţi întăreşte credinţa că prozatorul stăpâneşte tehnica şi schemele acestui gen literar, cu toate că el ne asigură că nu dispune de scheme, tipare sau modele şi că scrierile sale izvorăsc din însăşi nevoia de comunicare şi curg în cascadă, după o gestaţie mentală îndelungată.
   Închei cronica nu înainte de a sublinia stilul deosebit de aerat şi limpede, fraza lungă, elaborată dar cursivă, care uşurează lectura, precum şi construcţia întregului roman care, odată început este greu de abandonat, păstrând caracterele unui scenariu pregătit pentru o ecranizare reuşită.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC